Πέμπτη 5 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαγιάτικες παραστάσεις

«Της ελιάς το δάκρυ»
«Της ελιάς το δάκρυ»
Για ένα περίπου μήνα (6/5-5/6), στο θέατρο «Μεταξουργείο» θα παρουσιαστούν τρεις παραστάσεις. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (9μ.μ.) η Αγνή Στρουμπούλη ζωντανεύει ελληνικά λαϊκά παραμύθια, από την Ηπειρο, τα Δωδεκάνησα, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, τα Επτάνησα και τη Μακεδονία, με τίτλο «Της ελιάς το δάκρυ και άλλα λαδωμένα παραμύθια». Ο Γιάννης Ψαριώτης μαζί της, με αυτοσχέδια ή κλασικά μουσικά όργανα, παίζει μουσική του για την παράσταση. Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Στρατής Πανούριος, τη σκηνογραφική επιμέλεια η Μαρία Καταροπούλου.

Επαναλαμβάνεται (8-15/5), καθημερινά (9.30μ.μ.), η μουσική παράσταση για μια ηθοποιό - τραγουδίστρια και πιάνο, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη, «Αδεια ποδηλάτου», με την Κερασία Σαμαρά. Πρόκειται για «ταξίδι» στην εικοσαετία 1945 - 1965. Τα κείμενα (γράμματα - μνήμες απλών ανθρώπων, άρθρα περιοδικών) επέλεξε η ηθοποιός Κερασία Σαμαρά, η οποία ερμηνεύει και τραγούδια εποχής. Οι φωτισμοί είναι του Δήμου Αβδελιώδη, η εικαστική επιμέλεια του Αγγελου Παπαδημητρίου, η επιμέλεια κίνησης του Αγγελου Παπαδημητρίου. Στο πιάνο, ο Γιώργος Κομπογιάννης.

Τέλος, από τις 20-29/5 η Αννα Βαγενά ερμηνεύει ένα μονόλογο βασισμένο στο βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς «Τσερνόμπιλ: Ενα χρονικό του μέλλοντος». Η μετάφραση είναι του Ορέστη Γεωργιάδη, η θεατρική προσαρμογή της Αννας Βαγενά, η σκηνοθεσία των Δημήτρη Οικονόμου - Αννας Βαγενά, οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου, η σύνθεση - σκηνοθεσία του βίντεο της Κατερίνας Ευαγγελάκου.

  • Το «Θέατρο της Ανοιξης» παρουσιάζει από την ερχόμενη Κυριακή την παράσταση «Αποκάλυψη - Est», βασισμένη στην «Αποκάλυψη» του Ιωάννη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη. Στην παράσταση χρησιμοποιείται το πρωτότυπο κείμενο αλλά και η μεταφορά του στα νεοελληνικά από τον Οδυσσέα Ελύτη και παρουσιάζεται με μορφή τελετουργικού δρώμενου για δύο ηθοποιούς και μια τραγουδίστρια. Η μουσική σύνθεση είναι του Γιώργου Χατζημιχελάκη. Παίζουν: Χρυσάνθη Δούζη και Κώστας Ανταλόπουλος. Τραγούδι η Σπυριδούλα Μπάκα.
  • Επαναλαμβάνεται από σήμερα και μέχρι τις 15/5 (από Τετάρτη έως Κυριακή) στη Νέα Σκηνή του «Απλού Θεάτρου» το έργο «Σημειώσεις σε φύλλα που πέφτουν» του πακιστανικής καταγωγής Βρετανού συγγραφέα Αγιάμπ Χαν - Ντιν, που ανεβάστηκε σε μετάφραση - σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου, σκηνικά - κοστούμια Σωτήρη Στέλιου, μουσική Νίκου Πλατάνου και φωτισμούς Σάκη Μπιρμπίλη. Τους δύο μονολογικούς ρόλους ερμηνεύουν η Σοφία Σεϊρλή και ο Γιάννος Περλέγκας. Το έργο, με δύο κεντρικά πρόσωπα, αφηγείται τη σπαρακτική συνάντηση ενός γιου με την άρρωστη μητέρα του, σε μια ύστατη προσπάθεια επικοινωνίας του γιου με τη μάνα. Μέσα από ένα ποιητικό παραλήρημα σκιαγραφείται η σχέση μάνας - γιου.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ