Σάββατο 30 Απρίλη 2005 - Κυριακή 1 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Ο γολγοθάς του Γκουαντανάμο

Ο ταξιτζής, που με πάει στο αεροδρόμιο για να φύγω για το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Εαρινή Σύνοδο της Συνέλευσης, αγκομαχάει. Με δυο παιδιά, γυναίκα εργαζόμενη και φέτος το Πάσχα συζητάει αν θα καταφέρει να το κάνει «με οβελία ή με κανέναν κόκορα στο φούρνο».

Στη Γαλλία, την ώρα που οι τηλεοράσεις βοούν για το ευρωσύνταγμα, κι επιστρατεύονται από το Γερμανό καγκελάριο ως τους ντόπιους σταρ - τραγουδιστές, όλοι όσοι τρέμουν το «όχι» που διαφαίνεται και προπαγανδίζουν το αδύναμο «ναι», το νερό πουλιέται ως πόσιμο πανάκριβα εντός εκτός ξενοδοχείου. Σκέτο πετρέλαιο.

Μέσα στη Συνέλευση, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, συζητιέται το Γκουαντανάμο. Ευπρεπώς αλλά κρύα. Ισορροπιστικά. Να ...θυμίσουμε στους Αμερικανούς τις... αρχές μας! Ευτυχώς, ο εισηγητής τόλμησε να πει πως η κουβανική πρόταση δεν έπρεπε να απορριφθεί. (Να πάει ανεξάρτητο σώμα ελεγκτών σ' αυτό το νεοναζί στρατόπεδο συγκέντρωσης, το άγος του 21ου αιώνα). Θαρρείς και ξεχάστηκαν οι τόσες θηριωδίες 60 χρόνια μετά τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη. Συζήτηση για να καταδικαστεί η παρανομία, η φρίκη του Γκουαντανάμο πήρε τρία χρόνια για να γίνει στον επονομαζόμενο «Οίκο της Δημοκρατίας». Στο μεταξύ θυμάμαι άπειρες συζητήσεις με πάθος και ένταση για άλλα θέματα, αληθινά ήσσονος σημασίας στο συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό χώρο, πολύ ευρύτερο των 25 της ΕΕ από πλευράς κρατών.

Παρά τα όσα «καταδικαστικά» ελέχθησαν, σύντροφοι σε τέτοια διεθνή φόρα είναι πια ορατή, αισθητή κι οδυνηρή, η αποδοχή των εκτροπών, δήθεν, του κυρίαρχου ιμπεριαλισμού και των «λαθών» της υπερδύναμης των ΗΠΑ. Λες κι έγιναν όλοι σαν αντίτυπα του Κον Μπεντίτ και του Σολάνα. Λες κι είναι ένα το Γκουαντανάμο, όχι άπειρα τα Αμπού Γκράιμπ και τα στρατόπεδα της CIA σπαρμένα στη Ν. Αμερική, στην Αφρική, στην Ασία, στις αποικίες των Ευρωπαίων συνεταίρων και συμμάχων των ράμπο.

Ο γολγοθάς των ανθρώπων συζητιέται ως φυσική πορεία. Καθορισμένη από τυράννους και χωρίς ανάσταση. Γυρνάω και βλέπω κόσμο στο αεροδρόμιο, νεομετανάστες από τη Γερμανία που κάνουν τη μεγάλη οικονομική θυσία να γυρίσουν για Πάσχα στην πατρίδα! Ανάμεσά τους κι ο Δημήτρης. Γυρνάει πίσω, τώρα που το μπορεί, για να κάνει γιορτές μετά από 22 χρόνια.

Με κόπο, με βάσανα, με στερήσεις, κυνηγητό για δυο - τρεις μέρες αναπνοή, για μια παρέα και για ένα φαΐ. Ζωή ευρωπαϊκή, δε λέω «ειρηνική» και «πασχαλινά χαρμόσυνη». Ακούω ΕΕ κι ανατριχιάζω απ' την υποκρισία. «Ελευθερία μετακίνησης». Δηλαδή, σα να λέμε είσαι ελεύθερος να πας για καφέ στην Ιταλία και βόλτα στο Βέλγιο. Αμα δεν έχεις λεφτά να πας με τη φαμίλια ως τη Λιβαδειά για την Ανάσταση, τι να το κάνεις το ευρωσύνταγμα που επιτρέπει ή καλύτερα επιβάλλει στο κεφάλαιο να σου κλέβει κάθε εισιτήριο για την πραγματική ζωή...

Καλή Ανάσταση! Πίσω εδώ στην πατρίδα. Σε λίγο θα είναι κι αυτή λέξη απαγορευμένη. Μια επαρχία, ευρωπαϊκή, φτωχή και βάρβαρη, αφού οι κάτοικοί της επιμένουν στο κοκορέτσι. Ας είναι. Τα πρωτομαγιάτικα αναστάσιμα μηνύματα μετατίθενται στην καρδιά του Μάη, με τα συλλαλητήρια τσουγκρίσματα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ