Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αθλια ζωή στα κοντέινερ

Τους καταυλισμούς   Αγ. Νικολάου και Δροσούπολης των Α. Λιοσίων επισκέφτηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος  

Ο Αντ. Σκυλλάκος συνομιλεί με σεισμόπληκτους στον καταυλισμό Δροσούπολης
Ο Αντ. Σκυλλάκος συνομιλεί με σεισμόπληκτους στον καταυλισμό Δροσούπολης
Αφημένοι κυριολεκτικά στη μοίρα τους, εξακολουθούν να βρίσκονται οι άνθρωποι που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό του προηγούμενου Σεπτέμβρη, αφού, σχεδόν 9 μήνες μετά, τίποτα από όσα άκουσαν, τίποτα από όσα τους υποσχέθηκαν, τίποτα από όσα πίστεψαν δεν έχει υλοποιηθεί. Και σαν να μην έφτανε η απογοήτευση για το χρόνο που περνά και χάνεται, για τους μήνες που φεύγουν χωρίς να διακρίνεται πουθενά φως σε ό,τι αφορά την αποκατάστασή τους, έφτασε και το καλοκαίρι και ήδη η κατάσταση στους καταυλισμούς με τα κοντέινερ έχει γίνει ανυπόφορη, για να μην πούμε απάνθρωπη.

Αυτά - εν ολίγοις - θα μπορούσαν να είναι, συνοπτικά, τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την προχθεσινή απογευματινή περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου, σε δύο από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς σεισμοπαθών στα Ανω Λιόσια. Στην περιοχή, όπου, παρά τις δεσμεύσεις του δημάρχου Νίκου Παπαδήμα για άμεση ανάπλαση 190 κατεστραμμένων οικοδομικών τετραγώνων, τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Είναι ίσως ενδεικτικό πως μόλις πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε το προσχέδιο της ανάπλασης, ενώ η καινούρια δέσμευση της δημοτικής αρχής είναι πως μέχρι τα τέλη Ιούνη θα έχει εκπονηθεί πλήρης μελέτη. Κουβέντα, ωστόσο, δεν έχει γίνει για τους χρηματοοικονομικούς όρους, για τις εταιρίες που θα αναλάβουν το έργο, για το μέγεθος της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, αλλά και κυρίως για τον τελικό χρόνο παράδοσης των καινούριων κατοικιών.

Απαντήσεις, δηλαδή, επί των ουσιαστικών ζητημάτων ακόμα δεν έχουν δοθεί και παραμένει ως προπέτασμα καπνού στα Ανω Λιόσια η υπόσχεση - δέσμευση του Ν. Παπαδήμα για «δωρεάν οικοδομικές άδειες και δωρεάν μπετά σε όλους τους πληγέντες πολίτες». Στους πολίτες, που ακόμα περιμένουν τον δήμαρχο να εξασφαλίσει αυτή την περιβόητη χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη θεμελίωση των σπιτιών.

«Και το καλοκαίρι θα αντέξουμε και το χειμώνα θα ζοριστούμε και θα τον ξαναβγάλουμε. Αλλά να μας πουν "τότε" και να είναι συγκεκριμένο αυτό το "τότε", ότι θα είμαστε μέσα στα σπίτια μας. Αλλά τέτοια δέσμευση δεν υπάρχει. Και αυτό μας ανησυχεί», είπαν οι σεισμόπληκτοι των καταυλισμών Αγίου Νικολάου και Δροσούπολης στον Αντ. Σκυλλάκο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, γι' αυτό το θέμα, υπογράμμισε: «Εχουμε τις επιφυλάξεις μας γι' αυτό το πρόγραμμα ανάπλασης του Δήμου - ευχόμαστε, βέβαια, να τα καταφέρει ο δήμαρχος - ωστόσο είναι χρέος μας να είμαστε δίπλα και να ελέγχουμε την κατάσταση».

Εκτός από το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Αντώνης Σκυλλάκος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των περίπου 500 συνολικά, και στους δύο καταυλισμούς, οικογενειών. Οι υψηλές θερμοκρασίες, ήδη, έχουν δημιουργήσει ανυπόφορη κατάσταση μέσα στα κοντέινερ - «δεν μπορούμε να σταθούμε ούτε λεπτό εδώ μέσα» - έλεγαν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι το γεγονός ότι από τον καταυλισμό του Αγίου Νικολάου, οι μισοί μένουν πλέον στα «κίτρινα» ή ακόμα και στα «κόκκινα» σπίτια τους!

Το αίτημα των πληγέντων κατοίκων είναι να τοποθετηθούν κλιματιστικά μηχανήματα μέσα στα κοντέινερ - ένα αίτημα για το οποίο, επίσης, έχει δεσμευτεί ο Ν. Παπαδήμας πως θα υλοποιήσει. Ενα αίτημα που ο βουλευτής του ΚΚΕ δεσμεύτηκε να το φέρει με ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή. «Παράλληλα όμως, πρέπει να συνεχίσετε να διεκδικείτε μειωμένα τιμολόγια της ΔΕΗ, γιατί, αν αυτό δε γίνει, θα έρθουν ξανά οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του χειμώνα», είπε ο Αντ. Σκυλλάκος. Πάντως - και αυτό ήταν γενικά ο βαθύτερος καημός κάθε σεισμόπληκτης οικογένειας - η κοινή διαπίστωση ήταν πως «τίποτα δεν πρόκειται να γίνει μέσα στα δύο χρόνια που μας υποσχέθηκαν. Θα βγάλουμε εδώ, σε αυτούς τους κρανίου τόπους, τουλάχιστον μια πενταετία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ