Κυριακή 3 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΜΗΤΤΟΣ
Απειλείται ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας του

Τις τελευταίες δεκαετίες, σε όλους τους Δήμους που εφάπτονται στον Υμηττό ασκούνται πιέσεις από επιχειρηματικά συμφέροντα, οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες, με αποτέλεσμα να απειλείται τόσο ο δημόσιος όσο κι ο δασικός χαρακτήρας του βουνού. Συγκεκριμένα:

  • Στον Βύρωνα, μεταξύ Καρέα και στρατοπέδου Σακέτα, η Εκκλησία διεκδικεί 27 στρέμματα προκειμένου να χτίσει 67.000 τ.μ. (!) για συνεδριακό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο με τα αναγκαία παραρτήματά του (δηλαδή ξενώνα, ξενοδοχείο, εστιατόριο κλπ.). Τμήμα της παραπάνω έκτασης είναι χαρακτηρισμένο ως δασικό και αναδασωτέο. Γι' αυτό άλλωστε η Εκκλησία επιδιώκει τον αποχαρακτηρισμό του.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή της Εκκλησίας έρχεται ο νόμος 3208/2003 για τον αποχαρακτηρισμό δημόσιων, δασικών εκτάσεων: με το νόμο αυτό επιχειρείται η αλλαγή του ορισμού του δάσους, με αποτέλεσμα εκατομμύρια στρέμματα γης να αποχαρακτηριστούν και να μην προστατεύονται πλέον από τη δασική νομοθεσία.

  • Στην Ηλιούπολη, οι κληρονόμοι Νάστου διεκδικούν 12.700 στρέμματα, ισχυριζόμενοι ότι η ιδιοκτησία τους φτάνει μέχρι την κορυφογραμμή του Υμηττού.

Για τις ενέργειές τους επικαλούνται το νόμο 3127/2003. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του νόμου αυτού, οι καταπατητές δημόσιων κτημάτων θεωρούνται ιδιοκτήτες, αν νέμονται το ακίνητο «καλόπιστα» για 10 χρόνια και έχουν τίτλο αγοράς, ή αν το νέμονται «κακόπιστα» για 20 χρόνια χωρίς κανέναν τίτλο αγοράς. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν ισχύουν «εάν το Δημόσιο αποδείξει ότι οι ιδιώτες ήταν κακόπιστοι, όταν απέκτησαν τη νομή των ακινήτων». Ενώ δηλαδή μέχρι τότε έπρεπε να αποδεικνύει ο κάθε ιδιώτης την ιδιοκτησία του, τώρα πρέπει το Δημόσιο να αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν ανήκει σε κάποιο ιδιώτη!

  • Στα όρια Αργυρούπολης - Ηλιούπολης, από την εποχή της Χούντας, έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ ΑΕ 135 στρέμματα εντός της Β' ζώνης προστασίας του Υμηττού, δίπλα σε κατοικημένη περιοχή. Στην έκταση αυτή έχουν κατασκευαστεί δύο υποσταθμοί 150/20 ΚV και σχεδιάζει να «αξιοποιήσει» τμήμα της υπόλοιπης έκτασης για τις ανάγκες θυγατρικών της εταιριών κινητής τηλεφωνίας.
  • Στη Γλυφάδα, Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί και ιδιώτες ασκούν πιέσεις εδώ και χρόνια για τον επαναπροσδιορισμό των ορίων της Β' ζώνης προστασίας του Υμηττού και για την ένταξη στο σχέδιο πόλεως δημόσιων εκτάσεων με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η δικαστική διαμάχη για 11.000 στρέμματα στην περιοχή αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ και στην περιοχή της Βούλας υπάρχουν ανάλογες πιέσεις. Αντίστοιχα και στη Βάρη Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί και ιδιώτες έχουν «βάλει στο μάτι» κάποια «φιλέτα» δημόσιας γης στον Υμηττό.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ