Κυριακή 3 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Ολα στο σφυρί

Το ζήτημα της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, χώρου με ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις, που θα αποτελούσε μια από τις λιγοστές «ανάσες» πρασίνου, αφορά το σύνολο των Αθηναίων. Ωστόσο, το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης προέβλεπε την οικονομική αξιοποίηση και πολεοδόμηση 1.000 στρεμμάτων σε συνεργασία με μεγαλοεπιχειρηματίες με συντελεστή δόμησης 1 και χρήσεις κατοικίας, εμπορικές - επιχειρηματικές κλπ.

Η σημερινή κυβέρνηση ασπάζεται και προωθεί την παραπάνω πρόταση «αξιοποίησης», βάζοντας ταφόπλακα στο όνειρο των κατοίκων του Λεκανοπεδίου για το μεγάλο μητροπολιτικό Πάρκο. Επιπλέον, η κυβέρνηση, διά στόματος υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά - όπως είπε στο «Ρ» ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας για το Ελληνικό» και δημοτικός σύμβουλος της πόλης Χρ. Κορτζίδης - προχωρά στην παραχώρηση των δομημένων εκτάσεων (συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων) στην «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ». Αυτό σημαίνει ότι η έκταση αυτή θα γίνει χώρος εμπορικής και οικονομικής εκμετάλλευσης από επιχειρηματίες, αφού σύμφωνα με την «Ολυμπιακά Ακίνητα» ένα ποσοστό (περίπου 10%) των εγκαταστάσεων προορίζεται για εμπορικές δραστηριότητες. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, 170 στρέμματα στο πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο, έχουν παραχωρηθεί στην ΕΤΑ ΑΕ για την κατασκευή Συνεδριακού Κέντρου.

Και ας μην ξεχνάμε τα σενάρια για τη μεταφορά του γηπέδου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στο χώρο του Ελληνικού. Σενάρια που φουντώνουν ιδιαίτερα και μετά την τελευταία συνάντηση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Γ. Βαρδινογιάννη, με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Καλλιθέα

Ο χώρος του πρώην Ιπποδρόμου καταλαμβάνει 200 στρ. και βρίσκεται σε κομβικό σημείο της πόλης. Το 2004 το ΔΣ της ΚΕΔ αποφάσισε την παραχώρηση χρήσης του Ιπποδρόμου στο Δήμο Καλλιθέας για αξιοποίησή του ως χώρο πρασίνου, αναψυχής, περιπάτου, αθλητισμού και πολιτισμού. Η παραχώρηση αυτή, ωστόσο, έγινε στη βάση Προγραμματικής Συμφωνίας, που σημαίνει ότι ο Δήμος θα αναλάμβανε να πληρώσει τα τεράστια χρηματικά ποσά που απαιτούνται. Επιπλέον, η νέα διοίκηση της ΚΕΔ, που λειτουργεί ως φορέας εκποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, δεν ασπάζεται την απόφαση του προηγούμενου ΔΣ, επειδή, προφανώς, μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ενδιαφέρονται για πολυσχιδή εμπορική αξιοποίηση του χώρου. Εξάλλου, και η πρόσφατη πρακτική της ΚΕΔ με την ανάκληση της παραχώρησης 30 ακινήτων στο Δήμο Ηλιούπολης, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Το ίδιο το νομοσχέδιο για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, εξάλλου, προβλέπει για το χώρο συντελεστή δόμησης 0,20 και ποσοστό κάλυψης 25% για τη δημιουργία προφανώς διαφόρων εμπορικών χρήσεων από το μεγάλο κεφάλαιο.

Η παραλία Τζιτζιφιών, η μόνη διέξοδος της πόλης στη θάλασσα, προορίζεται με την επικείμενη τροποποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου (ΕΣΟΑΠ) να παραχωρηθεί στο μεγάλο κεφάλαιο για εμπορική χρήση (συνεδριακά κέντρα, μαρίνες, τουριστικές επιχειρήσεις κλπ). «Με όσα συμβαίνουν στο Φαληρικό Ορμο επιβεβαιώνεται η άποψη, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες υπήρξαν το πρόσχημα, αφ' ενός, για εμπορευματοποίηση κι, αφ' ετέρου, για την παραχώρηση μεγάλων εκτάσεων γης και θάλασσας στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσω της μεταολυμπιακής διαχείρισης και χρήσης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και έργων», δήλωσε στο «Ρ» ο Β. Δημόπουλος.

Αγιος Κοσμάς

Σε πεδίο ασύδοτης επιχειρηματικής δραστηριότητας μετατρέπεται ο Αγιος Κοσμάς. Σύμφωνα, με το τελευταίο νομοσχέδιο που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φ.Π. Πετραλιά, εντός μιας αδιαμόρφωτης έκτασης 440 στρεμμάτων προβλέπεται η κατασκευή μαρίνας τεραστίων διαστάσεων, αλλά και άλλων εγκαταστάσεων, όπως τουρισμού, αναψυχής και ναυταθλητισμού, ξενοδοχείου 5 «αστέρων» συνολικής επιφάνειας 1.400 τ.μ., σταθμού καυσίμων, λυόμενων εγκαταστάσεων για τη στέγαση εκθέσεων και άλλων υπαίθριων πολιτιστικών και αθλητικών λειτουργιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή όχι μόνο δε διατηρείται ο συντελεστής δόμησης, αλλά αυξάνεται κατά 0,15.

Παράκτια ζώνη Σαρωνικού (Πειραιάς - Σούνιο)

Το μεγαλύτερο τμήμα της παράκτιας ζώνης Σαρωνικού ανήκει στον ΕΟΤ. Με το νόμο 2837/2000 παραχωρήθηκε για 99 έτη στην «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ», μαζί με όλη την περιουσία και τις επιχειρηματικές μονάδες του ΕΟΤ, προκειμένου να παραχωρηθεί με μακροχρόνιες μισθώσεις σε ιδιώτες για πιο εντατική εμπορική εκμετάλλευση. Εχουν ήδη δοθεί με μακροχρόνιες μισθώσεις σε ιδιώτες οι πέντε οργανωμένες ακτές (Αλίμου, Α' και Β' Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας) και οι μαρίνες Ζέας, Φλοίσβου, Αλίμου και Βουλιαγμένης, ενώ έχει πωληθεί το Μικρό Καβούρι. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο νόμος 3105/2003 (παρ. 5, αρθρ. 39) προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΑ και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο μέχρι του 66% των μετοχών της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ