Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Απρίλη 2005 - αριθ. φύλλου: 9143


ΛΑΪΚΗ ΔΡΑΣΗ για την απόκρουση των μέτρων

Η νέα κυβερνητική φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί ένα μέρος μόνο του Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας μέχρι το 2007, στο όνομα αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και έρχεται ως συνέχεια του «αναπτυξιακού» νόμου, που χαρίζει επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες και του φορολογικού νόμου, που φοροαπαλλάσσει τα κέρδη τους. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά στις «τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ανάμεσά τους και οι «συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», με τις οποίες θα επιχειρηθεί η επαναχάραξη των ορίων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου. Το κράτος παραδίνει, με τον έναν ή άλλο τρόπο, «ζωτικό χώρο» στην επιχειρηματική κερδοσκοπία (ΔΕΚΟ, δημόσια έργα, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κλπ) και, ταυτόχρονα, εγγυάται με την αντεργατική πολιτική του (λιτότητα, αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, κοινωνική ασφάλιση κλπ) το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και τα κεφαλαιοκρατικά υπερκέρδη.

Αυτές είναι οι αναγκαίες προσαρμογές με βάση τις αποφάσεις της εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την προώθηση της «στρατηγικής της Λισαβόνας». Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα είναι μονόδρομος ο απεγκλωβισμός των εργαζομένων της πόλης και του χωριού από την πολιτική και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και η συσπείρωση και κοινή δράση στην προοπτική της ικανοποίησης όλων των σύγχρονων αναγκών τους. (Σήμερα στο «Ρ», αποκαλυπτικά στοιχεία).


ΣΕΛ.  5   -   10

Eurokinissi

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «Ρ»
«Στο σφυρί» ελεύθεροι χώροι της Αττικής

Ενώ η Αθήνα ασφυκτιά διαθέτοντας μόνο 2,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προώθησαν και προωθούν την τσιμεντοποίηση και των τελευταίων ελεύθερων χώρων, σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ολόκληρη η παραλιακή περιοχή του Σαρωνικού, από το Φάληρο ως τον Αγιο Κοσμά, κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απέραντο παζάρι εμπορικών, ξενοδοχειακών και άλλων χρήσεων. Το Ελληνικό απειλείται με οικοπεδοποίηση. Ο Υμηττός βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» από διεκδικήσεις της Εκκλησίας, των κληρονόμων του καταπατητή Νάστου, της ΔΕΗ και οικοδομικών συνεταιρισμών. Στο στόχαστρο πολυποίκιλων συμφερόντων βρίσκονται άλλοι χώροι, όπως το Γουδί, το Δάσος Συγγρού, το Πεδίον του Αρεως, ακόμη και ο... Λυκαβηττός!


ΣΕΛ.  16   -   17

ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ
Πληθαίνουν οι αγωνιστικές αντιδράσεις

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι ΚΟ του ΚΚΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και οι συνταξιούχοι σε πολλές πόλεις



ΠΑΜΕ
Σύσκεψη αύριο για την Πρωτομαγιά

Πλατιά ανοιχτή σύσκεψη διοργανώνει το ΠΑΜΕ αύριο στις 6 το απόγευμα, στο θέατρο «Ακάδημος», για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των εκδηλώσεων της ταξικής Πρωτομαγιάς


ΣΕΛ.  12
ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Προκατασκευασμένη η... «τουλίπα»

Η λεγόμενη επανάσταση της τουλίπας εξελίχθηκε βάσει σχεδιασμών των ΗΠΑ


ΣΕΛ.  24   -   25

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ