Παρασκευή 1 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Βήμα» σημειωτόν

Η Αθήνα αναμένει τα επόμενα βήματα της Τουρκίας για το Κυπριακό

«Πρώτο βήμα» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης την αποδοχή από την Τουρκία του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης και κάλεσε την Αγκυρα να προχωρήσει στην υπογραφή και την εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι δηλώσεις του Πέτρου Μολυβιάτη για αυτό το θέμα έγιναν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χτες στην Αθήνα με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ρόμπερτ Ζέλικ. Ο υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του είπε επίσης ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεκινήσει κάποια προσπάθεια για το Κυπριακό χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η επιτυχία της.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκτίμηση της Αθήνας για την επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης που δέχτηκε η Αγκυρα, ο Πέτρος Μολυβιάτης σημείωσε ότι «αυτό που έγινε είναι μια ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτή η ανταλλαγή επιστολών επέχει θέση μονογραφής του πρωτοκόλλου. Είναι το πρώτο βήμα, πρόσθεσε ο Πέτρος Μολυβιάτης, πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα και βεβαίως η υπογραφή της συμφωνίας. Οταν κανείς υπογράφει μια συμφωνία την υπογράφει για να την εφαρμόσει», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παρ' όλα αυτά, παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών δε θεωρούν δεδομένη την εφαρμογή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία σε ό,τι αφορά στην Κύπρο. Οπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο η Αγκυρα θα εξαρτηθεί από το περιθώριο ανοχής της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, πάντως, ξεκαθάρισε ότι «η ανταπόκριση της Τουρκίας σε μία υποχρέωση, η οποία προήλθε ως απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 17 Δεκεμβρίου είναι δεδομένη. Η υπογραφή λοιπόν του Πρωτοκόλλου αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας. Πρέπει να ανταποκριθεί μέχρι τις 3 Οκτωβρίου».

Μολυβιάτης - Ζέλικ

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών είχε ενημερώσει τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών για τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. Μετά τη συνάντηση ο Π. Μολυβιάτης στις δηλώσεις του θέλησε να υπογραμμίσει το καλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, όπως διαμορφώνονται μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την προηγούμενη βδομάδα στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υφυπουργός στις δηλώσεις του δεν αναφέρθηκε στο Κυπριακό, αλλά στο γενικότερο ρόλο που μπορεί να παίξει η Αθήνα στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπό πίεση η Αθήνα(2006-04-07 00:00:00.0)
Σκληραίνει τη στάση της(2006-03-10 00:00:00.0)
...Δυσκολεύονται οι εταίροι(2005-09-08 00:00:00.0)
Το πολιτικό παράδοξο(2005-07-29 00:00:00.0)
«Το πρωτόκολλο δε σημαίνει αναγνώριση»(2005-07-28 00:00:00.0)
Δεν την «αναγνωρίζει» η Αγκυρα(2005-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ