Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Καπιταλιστικό «νοικοκύρεμα» στο εμπόριο

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει δέσμη ρυθμίσεων, σχετικά με τις εκπτώσεις, τις προσφορές, τις άδειες λειτουργίας, τις εμποροπανηγύρεις, το πλανόδιο εμπόριο κλπ.

Το χρονικό πλαίσιο της πραγματοποίησης εκπτώσεων και προσφορών, τροποποίηση των διατάξεων για την έκδοση άδειας λειτουργίας πολυκαταστημάτων καθώς και ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου και των λαϊκών αγορών περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του ωραρίου.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην εμπορική πολεοδομία, η κυβέρνηση αντί να εμποδίσει την αθρόα επέκταση των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ, ντόπιων και πολυεθνικών - όπως είναι το σταμάτημα της έκδοσης αδειών για την ίδρυση νέων τέτοιων μονάδων που «ρημάζουν» τις τοπικές οικονομίες και η χορήγηση κινήτρων για τη συνένωση μικρών καταστημάτων - το μόνο που κάνει είναι μια επουσιώδης τροποποίηση των διατάξεων που εισήγαγε το 1995 ο Κ. Σημίτης ως υπουργός Εμπορίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι για την ίδρυση καταστημάτων λιανεμπορίου απαιτείται άδεια από το Νομαρχιακό Συμβούλιο μετά από γνώμη της οικείας ΟΚΕ, όταν η συνολική επιφάνεια του καταστήματος είναι πάνω από 500 τ.μ. για τη Χίο, την Κω, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Λήμνο, τη Σύρο, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά και τη Λευκάδα και πάνω από 800 τ.μ. στα υπόλοιπα νησιά. Δεν απαιτείται σχετική άδεια, όταν πρόκειται για καταστήματα στα όρια του νομού Αθήνας και Πειραιά, εκτός από τα γύρω νησιά, και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με τις εκπτώσεις προβλέπεται ότι στο εξής για τη χειμερινή περίοδο θα διαρκούν τέσσερις βδομάδες. Θα ξεκινούν στις 20 Γενάρη κάθε χρόνου αν συμπίπτει με τη Δευτέρα ή διαφορετικά την πρώτη Δευτέρα μετά τις 20 του μήνα. Για τη θερινή περίοδο θα διαρκούν πέντε βδομάδες. Θα ξεκινούν από τις 17 Ιούλη ή εάν η ημερομηνία δε συμπίπτει με τη Δευτέρα τότε θα ξεκινούν την πρώτη Δευτέρα μετά τις 17. Προσφορές επιτρέπεται να πραγματοποιούνται για μέρος των εμπορευμάτων του καταστήματος που μπορεί να φτάνει μέχρι το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει και μέχρι 10 μέρες, ενώ δεν μπορούν να επαναληφθούν προσφορές για το ίδιο προϊόν για τις επόμενες εξήντα μέρες. Είναι φανερό ότι μ' αυτή τη ρύθμιση τα πολυκαταστήματα μπορούν να πραγματοποιούν όλο το χρόνο προσφορές σε διαφορετικά είδη κάθε φορά.

Με άλλη διάταξη, του ίδιου νομοσχεδίου προβλέπεται η καθιέρωση ανώτατων τιμών λιανικής πώλησης των προϊόντων που διατίθενται από κυλικεία, που λειτουργούν σε χώρους που ανήκουν στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ, φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημόσιες ή δημοτικές επιχειρήσεις κλπ. καθώς και οι ετήσιες επιτρεπόμενες αυξήσεις τιμών. Επίσης, στο εξής στις προκηρύξεις για τη διεξαγωγή πλειοδοτικών διαγωνισμών για κυλικεία που ανήκουν στους παραπάνω φορείς θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι συγκεκριμένες τιμές ως υποχρεωτικός όρος για την ενημέρωση του ενδιαφερόμενου επιχειρηματία.

Για το πλανόδιο εμπόριο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, οριοθέτηση του ανώτερου αριθμού των χορηγούμενων αδειών κάθε χρόνο. Για τις εμποροπανηγύρεις ορίζεται η απαγόρευση της μίσθωσης χώρων από δημόσιους και δημοτικούς οργανισμούς και αρχές σε ιδιώτες για υπομίσθωση ή κατά οποιονδήποτε τρόπο εκμετάλλευσή τους για δραστηριότητες υπαίθριου εμπορίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ