Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΟΥΣ «ΜΙΚΡΟΥΣ»
Φοροκυνηγητό για την «περαίωση»

Με υπουργική απόφαση, που ορίζει τα «κριτήρια υπαγωγής» στους φοροελέγχους, εντείνεται ο φοροεκβιασμός σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων

Τους φοροελέγχους σε βάρος των ΕΒΕ και των μικρών επιχειρήσεων, που δεν έχουν «ενδώσει» στους φοροεκβιασμούς της υποτιθέμενης «οικειοθελούς» περαίωσης των «ανέλεγκτων υποθέσεων», ενεργοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει στους «μικρούς» πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια, σε αναπλήρωση των φοροελαφρύνσεων που νομοθέτησαν για το μεγάλο κεφάλαιο, εντάσσεται και η υπουργική απόφαση που καθορίζει τις προτεραιότητες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τα κριτήρια υπαγωγής στους ελέγχους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους έχει αποσταλεί το σημείωμα της Εφορίας και οι οποίοι δεν προσήλθαν για τα περαιτέρω. Είναι φανερό το γεγονός ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις μικρές επιχειρήσεις είναι απόλυτα ψευδεπίγραφη. Η κυβέρνηση είτε μέσω της «περαίωσης» είτε μέσω των φοροελέγχων θα εισπράξει πολύ μεγαλύτερα ποσά φόρου από αυτά που προκύπτουν στη βάση των βιβλίων και των φορολογικών στοιχείων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι λεγόμενες «εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας» επιλέγονται, ανάμεσα σε άλλα, με βάση και τα παρακάτω κριτήρια:

  • Οταν έστω και σε μια από τις «εκκρεμείς διαχειριστικές περιόδους» δηλώθηκε ζημιά (!).
  • Για ελεύθερους επαγγελματίες που - κατά την κρίση της Εφορίας - δήλωσαν μεγάλα ποσά δαπανών.
  • Οταν υπάρχουν μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ.
  • Σε δηλώσεις των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής.
  • Οταν υπάρχουν παραβάσεις του ΚΒΣ ή δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.
  • Οταν δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ.
  • Σε περιπτώσεις κατάσχεσης ή απώλειας βιβλίων ή στοιχείων.
  • Οταν υπάρχει «αδικαιολόγητη διαφορά» μεταξύ συμπληρωματικών στοιχείων των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ.
  • Οταν έγινε χρήση αναπτυξιακών νόμων.

Με βάση τις εντολές του υπουργείου Οικονομικών, το 10% των υποθέσεων επιλέγεται στη βάση «τυχαίου δείγματος», χωρίς να συντρέχουν οι παραπάνω περιπτώσεις, εφόσον πρόκειται για υποθέσεις με τουλάχιστον δυο «εκκρεμείς διαχειριστικές περιόδους».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ