Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ 2000 - 2004
Πάνω 38% οι φόροι!

Με ρυθμούς υπερδιπλάσιους της επίσημης εισοδηματικής πολιτικής και του πληθωρισμού, αυξάνεται η φορολογία των προσωπικών εισοδημάτων τα τελευταία χρόνια

Στην υπερφορολόγηση των προσωπικών - και ειδικότερα των λαϊκών - εισοδημάτων, οδήγησαν οι φορολογικές «μεταρρυθμίσεις» που προώθησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα τη... δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν και τα συνοπτικά στοιχεία για την εξέλιξη της φορολογίας προσωπικών εισοδημάτων, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Τα στοιχεία αυτά, τεκμηριώνουν, ότι ο ρυθμός αύξησης των φόρων από τη φορολογία των προσωπικών εισοδημάτων στην τελευταία 5ετία ήταν υπερδιπλάσιος τόσο της ονομαστικής αύξησης των μισθών και συντάξεων όσο και του επίσημου πληθωρισμού.

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο στα «βασικά μεγέθη», όπως τα τιτλοφορούν οι ίδιοι, και δεν αποκαλύπτουν την ταξική κατανομή των φόρων ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις και στρώματα, η υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων - σε μια περίοδο, όπου οι κυβερνήσεις θεσμοθέτησαν νέα προνόμια και απολαβές σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου - είναι εμφανής.

Συγκεκριμένα η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης από χρόνο σε χρόνο διαμορφώνεται ως εξής:

  • 2001/2000: 12,3%
  • 2002/2001: 7,3%
  • 2003/2002: 12,7%

Το ποσοστό αύξησης για το έτος 2004, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πέφτει στο 1,8%, για λόγους που προφανώς έχουν να κάνουν με τις προεκλογικές σκοπιμότητες της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση η γενική εικόνα δεν αλλοιώνεται καθώς η ποσοστιαία αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης ανάμεσα στο 2004 και το 2000 ξεπέρασε το 38%.

Με βάση τα δεδομένα της φορολογίας εισοδήματος, η οποία στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος φορτώνεται στους μισθωτούς -συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Το συνολικό φορολογούμενο εισόδημα από 51,3 δισ. ευρώ στο έτος 2000 αυξήθηκε το 2004 σε 69 δισ. ευρώ. Η ποσοστιαία αύξηση στην 5ετία 2000 - 2004 διαμορφώνεται σε 34,6% έναντι σωρευτικής μεταβολής κατά 14,1% που εμφανίζει ο επίσημος πληθωρισμός.
  • Οι συνολικοί φόροι που πληρώθηκαν το 2004 έφτασαν στα 5,6 δισ. ευρώ (από 4,07 δισ. ευρώ το 2000), με ποσοστό αύξησης 38% ή 3,4 ποσοστιαίες μονάδες ψηλότερα από την αύξηση των εισοδημάτων κατά την ίδια περίοδο.

Τα στοιχεία της Εφορίας αναδείχνουν ταυτόχρονα και την κατάσταση ανέχειας της μεγάλης πλειονότητας των λαϊκών νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το μέσο οικογενειακό εισόδημα που δηλώθηκε το 2004 (εισοδήματα 2003) ήταν μόλις 13.172 ευρώ ή 940 ευρώ τον μήνα, χαμηλότερα ακόμη και από αυτά τα επίσημα όρια της φτώχειας. Είναι φανερό πως εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενα νοικοκυριά είναι αναγκασμένα να ζουν με εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από τους εμφανιζόμενους «μέσους όρους». Αλλωστε τα εισοδήματα που βρίσκονται στο χαμηλότερο κομμάτι της πυραμίδας δεν έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων και κατά συνέπεια δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία της Εφορίας.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ