Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Κόπηκε και ράφτηκε» στα πλαίσια της ΟΝΕ!

Ξεπουλήθηκε η Εθνική Σύμβαση με αυξήσεις 2% και 1,5% το πρώτο χρόνο, 1,8% και 1,5% το δεύτερο χρόνο

Η τελευταία «πράξη» της συμπαιγνίας - με θύματα τους εργαζόμενους - πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, Εργοδοτών και κυβέρνησης όσον αφορά την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παίχτηκε χτες με τη συμφωνία για διετούς διάρκειας σύμβαση και αυξήσεις «πείνας».

Συγκεκριμένα προβλέπεται: Αύξηση, κατ' όνομα 3,5%, το 2000 σε δυο δόσεις, 2% το πρώτο εξάμηνο και 1,5% το δεύτερο, δηλαδή μόλις 2,8%! Το 2001 θα δοθεί αύξηση 1,8%το πρώτο εξάμηνο και 1,5% το δεύτερο, συνολικά 2,6%! Εάν ο μέσος πληθωρισμός υπερβεί τις προβλέψεις και δε δίνει αύξηση τουλάχιστον... 1%, τότε η υπέρβαση του πληθωρισμού θα δοθεί στους εργαζόμενους στο τέλος του 2001. Για το 2000, ο πληθωρισμός έχει προβλεφτεί στο 2%, αλλά θεωρείται σίγουρη η υπέρβασή του. Το κατώτερο μεροκάματο αυτή τη στιγμή είναι περίπου 6.740 δρχ. μεικτά.

Προκλητικότατος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, θεώρησε το αποτέλεσμα ικανοποιητικό φτάνοντας στο σημείο να πει ότι «έχουμε μια ουσιαστική αύξηση που είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία από τη ΓΣΕΕ στην προσπάθειά της να υπογράφει την ΕΓΣΣΕ»! Ακόμα ισχυρίστηκε ότι από το 1994 και μετά είχαμε μία διαρκή βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων, που μπορεί να οδηγήσει σε μια σύγκλιση με τα μέσα εισοδήματα των εργαζομένων στην ΕΕ!

Σαφέστατος και αποκαλυπτικός ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος τόνισε ότι η συμφωνία για την ΕΓΣΣΕ κινείται στα πλαίσια της σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με την ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη να υποταχθούν τα πάντα (εκτός φυσικά από τα κέρδη των εργοδοτών) στη διατηρησιμότητα της οικονομίας στα νέα πλαίσια της ένταξης στην ΟΝΕ, τονίζοντας ότι θα υπάρξει «δύσκολη πορεία» για αρκετά χρόνια!

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Χρ. Φώλιας! Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Κ. Μότσος τόνισε ότι οι «ελεύθερες» συλλογικές διαπραγματεύσεις μπορούν να λύσουν προβλήματα.

Σχετικά με τα θεσμικά, καθιερώθηκε άλλη μια βαθμίδα αποζημίωσης για αυτούς που εργάζονται πάνω από 25 χρόνια. Επίσης, για όσους εργάζονται πάνω από 10 χρόνια θα ισχύει πέντε εβδομάδες άδεια, ενώ από 16 βδομάδες, η άδεια λοχείας γίνεται 17.

«Δε θα παίξουμε στις πλάτες των εργατών!»

Ο Γ. Μαυρίκοςμέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε για την ΕΓΣΣΕ:

«Μέχρι σήμερα σαν μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας της ΓΣΕΕ πήραμε μέρος σε όλες τις συναντήσεις με τους εργοδότες για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ. Με την παρουσία μας προσπαθήσαμε να πιέσουμε για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για 250 χιλιάδες κατώτερο μισθό και 10 χιλιάδες κατώτερο μεροκάματο.

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες που γεννούν η αδιαλλαξία του ΣΕΒ και η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και μέσα στις συμπληγάδες που γεννά η γραμμή υποταγής της ΓΣΕΕ με τη στήριξη των ηγεσιών από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Α.Π., κάναμε τα αδύνατα δυνατά εξαντλώντας κάθε περιθώριο παρέμβασης.

Στη σημερινή «συνάντηση», όμως, αρνηθήκαμε να πάρουμε μέρος, επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε συμπαίχτες σε ένα παιχνίδι στημένο μεταξύ ΣΕΒ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΓΣΕΕ. Γνωρίζαμε ότι η σύμβαση θα κλείσει στο 3,5%, δηλαδή με αύξηση - ψίχουλα. Θεωρήσαμε κοροϊδία για τους εργαζόμενους να πάμε στους εργοδότες και να τους ζητάμε 65 δραχμές αύξηση, όπως έκαναν οι άλλες δυνάμεις από τη ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι δεν είναι ζητιάνοι.

Καταδικάζουμε, λοιπόν, την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για το παιχνίδι που παίζει σε βάρος των εργατοϋπαλλήλων υπονομεύοντας την ΕΓΣΣΕ και τις κλαδικές συμβάσεις και καλούμε το Συνδικαλιστικό Κίνημα να αποκαλύψει παράλληλα και το ρόλο κυβέρνησης και βιομηχάνων που προστατεύουν τα κέρδη και τα ληστρικά υπερκέρδη των αφεντικών ως... κόρη οφθαλμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ