Δέχτηκαν την ασφάλιση των πληρωμάτων στο ΝΑΤ οι πλοιοκτήτριες εταιρίες «ΣΑΛΑΜΙΣ ΓΚΛΟΡΙ» και «ΑΞΕΣ»
Οι ναυτεργάτες κέρδισαν τη μάχη που έδιναν από την περασμένη Πέμπτη με δύο πλοιοκτήτριες εταιρίες, οι οποίες ποδοπατώντας κάθε εργασιακό ναυτεργατικό δικαίωμα και παραβιάζοντας συνολικά την ελληνική νομοθεσία, είχαν μετατρέψει τα τουριστικά πλοία τους σε βασίλειο της «μαύρης εργασίας», εφαρμόζοντας ταυτόχρονα συνθήκες εργασίας τύπου γαλέρας.
Χτες οι εταιρίες «ΣΑΛΑΜΙΣ ΓΚΛΟΡΙ» και «ΑΞΕΣ» υπέγραψαν με τα ναυτεργατικά σωματεία, κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, συμφωνία με την οποία δηλώνουν ότι αποδέχονται τα ναυτεργατικά αιτήματα που αφορούν τη ναυτολόγηση Ελλήνων ναυτεργατών στα πλοία τους, την ασφάλιση όλου του πληρώματος στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η εφαρμογή της συμφωνίας θα αρχίσει από σήμερα με τη ναυτολόγηση Ελλήνων ναυτεργατών και την κατάθεση εγγυητικής επιστολής στο ΝΑΤ.
Οι ναυτεργάτες από το πρωί της περασμένης Πέμπτης είχαν μπλοκάρει τα πλοία «ΜΙΛΕΝΙΟΥΜ ΕΞΠΡΕΣ»» της εταιρίας «ΑΞΕΣ» και «ΝΙΣΣΟΣ ΚΥΠΡΟΣ» της «ΣΑΛΑΜΙΣ» στο λιμάνι του Πειραιά, ακυρώνοντας τα προγραμματισμένα ταξίδια τους από Πειραιά προς Κύπρο, Ισραήλ, με προσέγγιση ενδιάμεσα σε ελληνικά λιμάνια και επιστροφή στον Πειραιά. Στα αγωνιστικά «χτυπήματα» των ναυτεργατών πρώτη «υπέκυψε» η εταιρία «ΑΞΕΣ», ενώ στις 8 το απόγευμα του Σαββάτου, αποδέχτηκε τα ναυτεργατικά αιτήματα και η «ΣΑΛΑΜΙΣ». Μάλιστα, η τελευταία αποδέχτηκε να εφαρμοστεί η συμφωνία και για τα πλοία της «ΣΑΛΑΜΙΣ ΣΤΑΡ» και «ΝΟΣΤΟΣ», το οποίο δεν είναι τουριστικό (είναι τύπου «Ro-Ro» και αυτή την περίοδο επισκευάζεται στην επισκευαστική βάση του Νέου Μόλου Δραπετσώνας).
Η ναυτεργατική κινητοποίηση ενάντια στα ανασφάλιστα τουριστικά πλοία αποτελεί και σαφή απάντηση προς την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την άρση του καμποτάζ και την εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επέτρεπε στα πλοία αυτά να αρμενίζουν ανενόχλητα στις ελληνικές θάλασσες, παρά το γεγονός ότι οι πλοιοκτήτριες εταιρίες είχαν παραβιάσει το νόμο για τις οργανικές συνθέσεις, Ελληνες και αλλοδαποί ήταν ανασφάλιστοι, ενώ οι μισθοί ήταν ακόμα πιο κάτω από το όριο ασφαλείας που έχει προσδιορίσει η Διεθνής Οργάνωση Μεταφορών (ITF).
Ακόμα, οι αλλοδαποί ναυτεργάτες αποτελούσαν θύματα και των δουλεμπόρων ναυτιλιακών πρακτόρων. Σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία, οι 36 Ουκρανοί καμαρότοι ναυτολογημένοι στο «ΝΙΣΣΟΣ ΚΥΠΡΟΣ», όχι μόνο έπαιρναν ψίχουλα καθώς ο μισθός τους είχε καθοριστεί στα 400 δολάρια, αλλά ο καθένας έδινε κάθε μήνα 10 δολάρια στο ναυτιλιακό πράκτορα, στον οποίο επίσης είχαν καταβάλει και τον πρώτο τους μισθό!