Με στόχο την ενίσχυση των δομών διά βίου κατάρτισης, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες την επέκταση του θεσμού των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Με συχνές αναφορές στους στόχους της Διακήρυξης της Λισαβόνας, η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου σημείωσε ότι η διά βίου εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα στην ΕΕ και είναι παράγοντας «κοινωνικής αποτελεσματικότητας», ενώ έκανε λόγο για «ιδεολογικά κατάλοιπα γενικότερα στη χώρα μας που θέλουν να εξορκίζουν πραγματικότητες που όμως είναι ανελέητες και αδυσώπητες, χωρίς να υπολογίζουν ότι αφήνουν έξω μια μερίδα πληθυσμού που θέλει να έχει ευκαιρίες σε όλη της τη ζωή». Βέβαια, η αντίθεση του κινήματος στην προώθηση της διά βίου κατάρτισης είναι συνδυασμένη με τη διεκδίκηση ολόπλευρης μόρφωσης για όλους, την οποία οι μηχανισμοί ανάπτυξης δεξιοτήτων υποκαθιστούν ώστε να παράγονται εργαζόμενοι που θα υπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για ανάγκη σύνδεσης της «ανάπτυξης με την ανταγωνιστικότητα, την εκπαίδευση και την απασχόληση» και αναφέρθηκε σε έκθεση της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι ουραγός στην προώθηση της διά βίου κατάρτισης.
Οπως είπε ο γενικός γραμματέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κ. Τσαμαδιάς, το ποσοστό πληθυσμού ηλικίας 25-65 ετών που συμμετέχουν ετησίως σε διαδικασίες διά βίου μάθησης είναι 1,2% και στόχος είναι μέχρι το 2010 να έχει φτάσει το 12,1%. Το υπουργείο προγραμματίζει μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2005 να λειτουργήσουν 43 Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (σήμερα λειτουργούν 24). Οπως σημείωσε στην ομιλία του ο Κ. Τσαμαδιάς, ο σχεδιασμός προβλέπει την ίδρυση ενός ΚΕΕ σε κάθε νομό «υπό την προϋπόθεση της παραχώρησης στη ΓΓΕΕ για χρήση κτιριακών εγκαταστάσεων από τους κατά νομό ΟΤΑ, την εκκλησία ή άλλο φορέα».
Ο χαρακτήρας των κέντρων ως χώροι εκμάθησης δεξιοτήτων γίνεται φανερός από τις θεματικές ενότητες που διδάσκονται και αφορούν «Βασικές και νέες βασικές δεξιότητες», «Νέες βασικές δεξιότητες στις νέες τεχνολογίες», «Συμβουλευτική ευάλωτων ομάδων», «Δημιουργική διαχείριση ελεύθερου χρόνου» και απευθύνονται σε εργαζόμενους και ανέργους από αναλφάβητους μέχρι αποφοίτους πανεπιστημίων. Μετά από παρακολούθηση του προγράμματος δίνεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης (διάρκειας μέχρι 50 ώρες), πιστοποιητικό συνεχιζόμενης εκπαίδευσης (διάρκεια μέχρι 175 ώρες), πιστοποιητικό συμπληρωματικής εκπαίδευσης (διάρκεια μέχρι 250 ώρες), τα οποία έρχονται να προστεθούν στο συνονθύλευμα πτυχίων, πιστοποιητικών που θα πρέπει να διαθέτει ο «απασχολήσιμος».