Η επέκταση του θεσμού των «σχολείων δεύτερης ευκαιρίας» παρουσιάστηκε χτες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, με στόχο, όπως τονίστηκε, την προώθηση της «διά βίου εκπαίδευσης», την υποκατάσταση δηλαδή γνώσεων με φτηνές καταρτίσεις και επανακαταρτίσεις προκειμένου να εξυπηρετούνται οι εφήμερες ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.
Τα «σχολεία δεύτερης ευκαιρίας» απευθύνονται σε άτομα άνω των 18 ετών που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Είναι ταχύρυθμα προγράμματα σε αντικείμενα που αντανακλούν τις λεγόμενες «βασικές δεξιότητες» που ζητά η ΕΕ για τους «απασχολήσιμους» (Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Πληροφορική, Αγγλικά, Κοινωνική Εκπαίδευση κλπ.), διαρκούν 18 μήνες και παρέχουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του γυμνασίου. Στην ουσία πρόκειται για προγράμματα που παρέχουν κατάρτιση και βρίσκονται εκτός του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος, παρουσιάζονται ως μία προσπάθεια αντιμετώπισης του «κοινωνικού αποκλεισμού» που η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί και εντείνει με την ένταση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση και τον αποκλεισμό μεγάλης μερίδας παιδιών της εργατικής τάξης από το Γυμνάσιο ακόμα.
Οπως επισήμανε χτες ο γενικός γραμματέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων Γ. Τσαμαδιάς, στην Ελλάδα, το ποσοστό των πολιτών ηλικίας 25-65 ετών που συμμετέχουν ετησίως σε λειτουργίες διά βίου μάθησης είναι στο επίπεδο του 1,2% όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ των 15 είναι 8.5% και στις 10 νέες χώρες της ΕΕ 5%, ενώ «ο στόχος που έχει τεθεί στη Λισαβόνα από την ΕΕ είναι έως το 2010 να φτάσουμε στο 12.5%». Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι τον προσεχή Σεπτέμβρη να έχουν ιδρυθεί 10 νέα τέτοια σχολεία. Στα 32 σχολεία δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργούν σήμερα φοιτούν 2.225 άτομα ηλικίας κυρίως 30 - 44 ετών και αμέσως μετά ηλικίας 18 - 24 ετών, αριθμός που δείχνει το μέγεθος του αποκλεισμού ακόμα και από την υποχρεωτική εκπαίδευση.