Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΕΙΑ Β΄ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Υποκατάστατο στην υπηρεσία της αγοράς

H κυβέρνηση την ίδια στιγμή που διώχνει νέους από το σχολείο και υποβαθμίζει τη νυχτερινή εκπαίδευση, μπάζει τους ιδιώτες και στα λεγόμενα σχολεία β΄ ευκαιρίας για νέους από 18 έως 30 χρόνων

Η Λάρισα θα «φιλοξενήσει» ένα ακόμα «σχολείο β΄ ευκαιρίας». Πρόκειται για το 6ο τέτοιο σχολείο, που θα λειτουργήσει στη χώρα μας, μετά από εκείνα που ήδη λειτουργούν, πιλοτικά, σε Περιστέρι, Μενίδι, Νεάπολη Θεσσαλονίκης, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.

«Στα σκαριά» βρίσκεται το κτίσιμο ενός ακόμα στην Καρδίτσα, ενώ μέχρι το 2006 προβλέπεται να λειτουργήσουν σ' όλη την Ελλάδα 13 τέτοια σχολεία. Να σημειωθεί ότι σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση λειτουργούν 24 «σχολεία β΄ ευκαιρίας». Οπως ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες από τον υπουργό Παιδείας, Π. Ευθυμίου, το σχολείο θα κτιστεί στο χώρο της Αβερώφειας Σχολής, ενώ παράρτημά του θα λειτουργεί στις φυλακές της Λάρισας. Στη θεσσαλική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε ημερίδα - τη διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και παραβρέθηκαν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων του υπουργείου Παιδείας - στην οποία έγιναν εισηγήσεις σχετικά με το τι είναι και πού στοχεύουν τα «σχολεία β΄ ευκαιρίας».

Βεβαίως, οι εισηγητές της ημερίδας δεν είπαν την αλήθεια και προσπάθησαν να παραπλανήσουν και ν' αποπροσανατολίσουν τους συμμετέχοντες, μη επιτρέποντας και στους εκπροσώπους της τοπικής ΕΛΜΕ κι άλλους εκπαιδευτικούς να πάρουν το λόγο για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους στη λειτουργία αυτού του είδους των σχολείων. Δεν είπαν, δηλαδή, ότι στόχος αυτών των σχολείων δεν είναι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία για σπουδές και για απόκτηση απολυτήριου ισότιμου του Γυμνασίου, σε μαθητές από 18 έως 30 ετών, που εγκατέλειψαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πράγμα που υποτίθεται γίνεται με 18 μήνες μαθήματα, αλλά η προώθηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής παρέμβασης στο χώρο της δημόσιας Παιδείας. Στην εισαγωγή του σχετικού κειμένου της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων υπογραμμίζεται ότι πρώτος κεντρικός στόχος των προγραμμάτων που θα υλοποιούνται σ' αυτά τα σχολεία είναι «η σύνδεση της εκπαίδευσης με την ένταξη στην αγορά εργασίας και τα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης. Συμμετοχή των τοπικών εταίρων (επιχειρήσεις, τοπικές αρχές κλπ.) στη σύνταξη αυτών των προγραμμάτων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η κοινωνική και οικονομική επανένταξη των αποφοίτων. Εμφαση θα δοθεί στις νέες τεχνολογίες, στην "κοινωνική" εκπαίδευση και στην προώθηση της απασχολησιμότητας».

Σε άλλο σημείο σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Μερικές ώρες διδασκαλίας θα μπορούσαν να οργανωθούν μέσα σε επιχειρήσεις, έτσι ώστε οι μαθητές να εξοικειώνονται με τον επιχειρησιακό κόσμο (μαθαίνοντας μέσα από εμπειρίες, μέσα από την εργασία, μέσα από μεθόδους παραγωγής)». Επίσης επισημαίνεται: «Οι τοπικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επαγγελματική επανένταξη των νέων αυτών, είτε με κάποιου τύπου επίσημη συμφωνία (π.χ. συμβόλαιο μαθητείας), είτε με μια άτυπη δέσμευση». Τέλος, ως προς το όφελος που θα έχουν οι επιχειρηματίες αναφέρεται: «Η ανταμοιβή γι' αυτές τις επιχειρήσεις θα είναι ένα καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό και η δυνατότητα συμμετοχής τους σε προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, ή μαθητείας, με επιδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου».

Στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το «σχολείο β΄ ευκαιρίας» στη Λάρισα, το Τμήμα Παιδείας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ σημειώνει: «Ξεκάθαρα και δίχως να τηρεί τα προσχήματα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδέχεται πλήρως τη λογική της ιδιωτικοποίησης και της ανοιχτής παρέμβασης του μεγάλου κεφαλαίου στον κοινωνικό χώρο της Παιδείας». Παρακάτω η ανακοίνωση σημειώνει: «Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ αποδέχονται πλήρως αυτή τη λογική. Στόχος τους να την περάσουν ως ιδεολογία μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο σχολείο, γέννημα της "Λευκής Βίβλου", δείχνει ξεκάθαρα τη λογική που από το 1997 (Ν. 2225, 2640) προωθείται στο χώρο της Παιδείας. Το δόγμα τους εδράζεται στη λογική της ψευτοκατάρτισης σήμερα, για την εδραίωση της απασχολησιμότητας αύριο». Και καταλήγει: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το σχολείο-παραμάγαζο των επιχειρηματιών που θέλει να επιβάλει στην πόλη μας, το οποίο, εκτός των άλλων, υπονομεύει ευθέως την ύπαρξη του δημόσιου εσπερινού γυμνασίου. Η πολιτική που γεννά την ανεργία και τη φτώχεια είναι αυτή που θέλει την αμάθεια για τους νέους και την ανισοτιμία στο χώρο της εκπαίδευσης. Σχολείο β΄ κατηγορίας κι όχι β΄ ευκαιρίας γι' αυτούς, που το ίδιο το σύστημα τούς στερεί δουλιά και μόρφωση, είναι το επιχειρούμενο εγχείρημα της κυβέρνησης».


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ