Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
72η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕ
Σήμερα η ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Με χαιρετισμούς εκπροσώπων κομμάτων, έγινε χτες η πανηγυρική συνεδρίαση

Ολοκληρώνονται σήμερα με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου οι εργασίες της 72ης Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Κατά τη χτεσινή πανηγυρική συνεδρίαση, όπου απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Γκεσούλης, ο τελευταίος επανέλαβε την κυβερνητική προπαγάνδα περί εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της Παιδείας, τη ζοφερή κατάσταση της οποίας βιώνουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί, ενώ από το βήμα του συνεδρίου εξήγγειλε καθιέρωση θέσης υποδιευθυντή στα ολοήμερα και Αγγλικά από τη Γ` τάξη του Δημοτικού. Δήλωνε, παράλληλα, ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, τη στιγμή που όλο το προηγούμενο διάστημα έχει δείξει πώς εννοεί αυτόν το διάλογο.

Το διάλογο εμφάνισε ως προϋπόθεση για βελτίωση της Παιδείας και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Καλός, που κατά το χαιρετισμό του για μια ακόμα φορά απέδειξε τη σύμπλευση της ΝΔ με τις κύριες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, την οποία κατήγγειλε για τις επιλογές «ημετέρων» σε θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης. Στις ...επιτυχίες της τελευταίας 20ετίας, αναφέρθηκε η Μ. Αποστολάκη, που χαιρέτισε από το ΠΑΣΟΚ, η οποία δήλωνε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει κανέναν αδιόριστο δάσκαλο, οι οποίοι ωστόσο εργάζονται σε μεγάλο βαθμό ως αναπληρωτές, χωρίς πλήρη δικαιώματα. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης περιέγραψε αναλυτικά τα προβλήματα της εκπαίδευσης, αποφεύγοντας τις αναφορές στις ευθύνες της ΕΕ που χαράσσει αυτές τις αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις και μιλώντας για «εναλλακτικό σχολείο», διαφορετικό από αυτό που προβάλλουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης εκπρόσωποι του ΔΗΚΚΙ και συνδικαλιστικών φορέων.

«Κανέναν μην εμπιστεύεστε. Κανένας δε θα μας χαρίσει αυτά που μας οφείλουν. Μόνοι μας μόνο μπορούμε να τα επιβάλουμε με τον αγώνα μας, με ένα μαζικό παλλαϊκό μέτωπο για την Παιδεία», προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς η Ε. Μηλιαρονικολάκη, που απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ. Περιγράφοντας το συνολικό πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να τρέφουμε καμία αυταπάτη για το ρόλο της επικείμενης αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, το εξιλαστήριο θύμα της απύθμενης υποκρισίας των κυβερνώντων, που ενδιαφέρονται τάχα για την ποιότητα και την αναζωογόνηση του σχολείου. Το βαθιά αντιδημοκρατικό καθηκοντολόγιο - μαρτυρολόγιο, ο αυταρχικός Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, ο εκφυλισμός της επιμόρφωσης σε ταχύρυθμη κατάρτιση, η διεύρυνση των ωρομισθίων και των αναπληρωτών, η μισθολογική καθήλωση, τα αντιασφαλιστικά μέτρα, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας για τις προθέσεις της εξουσίας απέναντι στους εκπαιδευτικούς».

Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από ιδεολογικές - πολιτικές οπτικές και παραταξιακές αφετηρίες, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, γιατί αποτελεί τη μόνη εστία για τη συνολική αντεπίθεση και ανατροπή της ενιαίας αντιλαϊκής πολιτικής.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, οι εκπαιδευτικοί αποδοκίμασαν την αντιεκπαιδευτική πολιτική. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ ΔΕΕ αντιμετώπισαν με πολιτικά συνθήματα την υποσχεσιολογία, ενώ ως απάντηση ανάρτησαν πανό, στο οποίο αναγράφονταν τα λόγια του μεγάλου παιδαγωγού Δημ. Γληνού: «Ο δάσκαλος που θα υποχρεωθεί να καταπνίξει τη σκέψη του θα γίνει διπλά σκλάβος και θα καταντήσει ένας ψυχικά ανάπηρος άνθρωπος, ανίκανος πια να μορφώσει τους άλλους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ