Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"
Οπως επιτάσσει η "Λευκή Βίβλος"

Ο υπουργός Παιδείας εγκαινίασε χτες τα γραφεία του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Δανειζόμενος ακόμα και τη φρασεολογία που χρησιμοποιείται στο κείμενο της "Λευκής Βίβλου για την Παιδεία", ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου εγκαινίασε πανηγυρικά χτες τα νέα γραφεία του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ), ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, μέσω του οποίου το υπουργείο Παιδείας θα εποπτεύει τη "Διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων".

Οι χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας δεν αποτελούν φυσικά πρωτοβουλίες του "καινοτόμου" υπουργού, αλλά πιστή εφαρμογή των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου για την Παιδεία", που διαπνέεται από τη λογική της "Διά Βίου Εκπαίδευσης": "Υπάρχει ανάγκη να παρακινήσουμε την κοινωνική δίψα για διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό κείμενο της "Λευκής Βίβλου".

Η διά βίου εκπαίδευση θα γίνεται είτε μέσα από τις επιχειρήσεις (ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση), είτε μέσα από μια σειρά μηχανισμών άτυπης εκπαίδευσης έξω από το σχολικό σύστημα, ενώ το υπουργείο Παιδείας, μέσω του ΙΔΕΚΕ, θα μελετήσει τις παιδαγωγικές, νομικές και διοικητικές παραμέτρους για να διαμορφωθούν τέτοια προγράμματα μάθησης.

Μια τέτοια μορφή αποτελεί και το "Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο", την ίδρυση του οποίου εξήγγειλε χτες ο υπουργός Παιδείας, χαρακτηρίζοντάς το ως "μεγάλη αναγκαιότητα για την ελληνική κοινωνία". Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι ένα πλήρως αυτοδιοικούμενο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, που θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, και στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να αναγνωρίζονται τα πτυχία που θα παρέχει ως ισότιμα με αυτά των παραδοσιακών ελληνικών πανεπιστημίων.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για θεσμοθέτηση ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος, που θα αναγνωρίζει τις γνώσεις και δεξιότητες που αποκτά κάθε πολίτης σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, "σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς (ΟΕΕΚ, ΟΑΕΔ κλπ.) και τους κοινωνικούς εταίρους". Τα πιστοποιούμενα προσόντα θα καταγράφονται σε "κάρτα παιδείας", που θα διαθέτει ο καθένας και η οποία θα του εξασφαλίζει επαγγελματικές δυνατότητες. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα έχουν κύριο λόγο στην παροχή συνεχιζόμενης κατάρτισης (π.χ. φοροαπαλλαγές), καθώς και για τη λήψη κατάρτισης (π.χ. άδειες εργαζομένων για εκπαιδευτικούς σκοπούς), ανάλογα βέβαια με τις ανάγκες τους. Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη διατυπώσει σχετικές προτάσεις και θα τις παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή, προκειμένου να γίνουν νόμος μέχρι το τέλος του 1996.

Παράλληλα, το ΙΔΕΚΕ αναλαμβάνει και την προώθηση των Ολοήμερων Σχολείων, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη λειτουργία σχολείων ανοιχτής μάθησης. Ηδη, όπως ανακοινώθηκε χτες, σε δέκα μέρες θα αποσταλεί σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στους δήμους πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας να αξιοποιούνται τα σχολικά κτίρια ως Κέντρα Ανοιχτής Μάθησης στα διαστήματα όπου δε διεξάγονται μαθήματα, με στόχο τη διεξαγωγή μορφωτικών και ψυχαγωγικών κύκλων σπουδών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ