ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
«Το Ιράν είναι πρώτο στον κατάλογο των προβληματικών περιοχών στον κόσμο για την Ουάσιγκτον». Αυτό δήλωσε ξεκάθαρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ προτιμούν τη διπλωματική λύση όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την απειλή που, κατά το Λευκό Οίκο, εκπροσωπεί.
Ο Τσέινι, όμως, δεν παρέλειψε, με νόημα, να εκφράσει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο «το Ισραήλ να αναλάβει μόνο του δράση κατά του Ιράν, εφόσον η Τεχεράνη έχει στην κορυφή της πολιτικής της ατζέντας την καταστροφή του Ισραήλ». Κατέληξε, μάλιστα, ότι μετά από ένα τέτοιο ισραηλινό πλήγμα «το Ισραήλ θα αφήσει τον υπόλοιπο κόσμο να ξεκαθαρίσει το διπλωματικό χάος που θα έχει δημιουργηθεί».
Οι δηλώσεις Τσέινι ήρθαν λίγα 24ωρα μετά το θόρυβο και τις διπλωματικές αντεγκλήσεις που έχουν προκληθεί, σε διεθνές επίπεδο, από το άρθρο του Σέιμουρ Χερς στο περιοδικό «Νιου Γιόρκερ». Ο Χερς υποστηρίζει ότι, με βάση αρκετά αξιόπιστες πηγές, Αμερικανοί κομάντος δρουν, εδώ και 6 μήνες, στο ιρανικό έδαφος εντοπίζοντας και «κλειδώνοντας» στόχους (πυρηνικές και πυραυλικές εγκαταστάσεις) ενόψει μιας ενδεχόμενης αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής.
Χτες, για άλλη μια φορά, ο Ιρανός πρόεδρος Χαταμί, κατά την επίσκεψή του στην Ουγκάντα, εκτίμησε ότι είναι «πολύ λίγες οι πιθανότητες πραγματοποίησης αμερικανικής επίθεσης» και κατέστησε σαφές ότι η χώρα του δε θέλει πόλεμο, αλλά θα υπερασπίσει εαυτόν απέναντι στις ΗΠΑ. Σημείωσε, επίσης, ότι η Ουάσιγκτον «δε δείχνει ιδιαίτερη σωφροσύνη» απειλώντας το Ιράν και επιμένοντας να αγνοεί τις επιπτώσεις μίας τέτοιας κίνησης.