Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο Γ. Παππάς

Πέθανε την περασμένη Δευτέρα, σε ηλικία 92 χρόνων, ο γλύπτης και ακαδημαϊκός Γιάννης Παππάς. Ενας από τους ξεχωριστούς τεχνίτες της πλαστικής ύλης, που με τη σμίλη του ύμνησε την ανθρώπινη μορφή.

Γεννήθηκε το 1913 στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, έζησε με την οικογένειά του στην Κέρκυρα και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1930 βρέθηκε στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1935 φιλοτέχνησε προτομή του ζωγράφου Ανδρέα Βουρλούμη, ενώ την επόμενη χρονιά, σε φυσικό μέγεθος, άγαλμα του γλύπτη Χρήστου Καπράλου. Το 1937 βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο στη διεθνή έκθεση του Παρισιού. Στη συνέχεια, φιλοτέχνησε άγαλμα του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη και ολοκλήρωσε το πρόπλασμα του ανδριάντα του Αδαμάντιου Κοραή.

Το 1940, του απονεμήθηκε το Βραβείο Γλυπτικής στην τελευταία πριν από τον πόλεμο Πανελλήνια έκθεση. Ακολούθησε (1944 - 1951) παραμονή του στην Αλεξάνδρεια, όπου φιλοτέχνησε έργα εμπνευσμένα από την τέχνη της Αιγύπτου. Ακόμη, φιλοτέχνησε το άγαλμα του Ευάγγελου Παπανούτσου, αλλά και ανδριάντες (Γ. Καραϊσκάκη, Π. Πρεβελάκη, στρατηγού Μακρυγιάννη, Ιωνα Δραγούμη, κ.ά.) Τη δεκαετία του '70, ο Γιάννης Παππάς εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας και το 1980 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 1992 η Εθνική Πινακοθήκη οργάνωσε αναδρομική του έκθεση. Η κηδεία του γίνεται σήμερα (2.30 μ.μ.) από το Α` Νεκροταφείο Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ