Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηρωας - μάρτυρας της Ικαρίας

Η «Νέα Ικαρία» - δηλαδή η «δίμηνη δημοκρατική - πολιτιστική εφημερίδα της Ικαρίας», αξίζει έπαινο για την πρωτοβουλία της να εκδώσει ένα βιβλίο, που αφορά σε ένα μεγάλο τέκνο - κορυφαίο ήρωα των αγώνων του ικαριώτικου λαού για λευτεριά, ανεξαρτησία και σοσιαλιστική προκοπή του τόπου μας. Αναφερόμαστε στο ιστορικο-βιογραφικό βιβλίο του - πρόσφατα χαμένου - αγωνιστή του ΕΑΜογενούς κινήματος στη Μέση Ανατολή και στο ΔΣΕ Σάμου - Ικαρίας, Νίκου Κ. Χριστάκου «ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΛΛΑΣ (Ο ηγέτης της ελληνικής Μέσης Ανατολής και του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου - Ικαρίας», το οποίο προλογίζει η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας, την οποία διευθύνει ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και λογοτέχνης Φίλιππος Μαυρογιώργης.

«Η ιστορία του πολιτικού καθοδηγητή του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου - Ικαρίας, Γιάννη Σάλλα, είναι η ιστορία ενός συναρπαστικού λαϊκού ηγέτη - κομμουνιστή. Παιδί της εργατο-αγροτικής τάξης, γεννήθηκε το 1908 στο Φραντάτο Ικαρίας και εκτελέστηκε τον Οκτώβρη του 1949 στη Σάμο. Στέλεχος του ΚΚΕ, Ακροναυπλιώτης, το 1941 φεύγει για τη Μέση Ανατολή, όπου στάθηκε οργανωτής και καθοδηγητής της Αντιφασιστικής Στρατιωτικής Οργάνωσης (ΑΣΟ), που σε μαζικότητα και στόχους ήταν ένα άλλο ΕΑΜ, στον πολυεθνικό χώρο της Μέσης Ανατολής», επισημαίνεται στον πρόλογο του βιβλίου, όπου μνημονεύονται και δύο άλλοι Ικαριώτες αγωνιστές, οι Πέτρος Ανδριώτης και Χαράλαμπος Πλακίδας, συνεργάτες - συναγωνιστές του Γ. Σάλλα στην ΑΣΟ, η οποία «έγινε ένας φάρος αντιφασιστικός για τους λαούς και τα κινήματα της Μέσης Ανατολής, αλλά και μεγάλος πονοκέφαλος για τον Τσόρτσιλ και την αποικιοκρατία».

Ο Ν. Χριστάκης, συναγωνιστής του Γ. Σάλλα στη Μέση Ανατολή, ο οποίος διέσωσε το Αρχείο της ΑΣΟ, στο βιβλίο του πρόταξε το σύντομο βιογραφικό που έγραψαν για τον Γ. Σάλλα, το 1981, οι Φ. Μαυρογιώργης και Χ. Πλακίδας, αντλώντας στοιχεία από το βιβλίο του Ν. Χριστάκου «Αντίσταση στα χαρακώματα». Στη συνέχεια, με μικρά κεφάλαια, αναφέρεται στα κοινωνικά χαρακτηριστικά, στο πώς γεννήθηκε, αναπτύχθηκε, αγωνίστηκε το ελληνικό αριστερό αντιφασιστικό κίνημα στη Μέση Ανατολή. Στην επίδραση της ΑΣΟ σε άλλα μεσανατολικά εθνικά προοδευτικά λαϊκά κινήματα, στο γιατί και πώς διώχτηκε η ΑΣΟ από το δόλιο ιμπεριαλισμό των τάχα «συμμάχων» στον αντιφασιστικό αγώνα Αγγλων. Μέσα από τον αγώνα της ΑΣΟ, τη συνεργασία της με το ΕΑΜ και την κυβέρνηση του Βουνού, ο συγγραφέας «αναβιώνει» την ηγετική μορφή του Γ. Σάλλα σαν ΓΓ του Κεντρικού Γραφείου της ΑΣΟ, παραθέτοντας και απόψεις ιστορικών προσώπων, ακόμα και ποιήματα που γράφτηκαν για τη δράση του ήρωα στη Μέση Ανατολή και στο ΔΣ Σάμου - Ικαρίας.


Α.Ε

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ του Χρήστου Χριστοδουλάκη(31/8/2003)
Οι συκοφάντες του ΚΚΕ και των αγωνιστών(26/8/2001)
Μνήμες και πρακτικές του Εμφυλίου!(19/6/1999)
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(7/12/1997)
Προσκλητήριο στην Ικαρία(2/7/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org