Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επέκταση της αστικής κουλτούρας

Στην ακόμη μεγαλύτερη διάδοση της κυρίαρχης κουλτούρας στη νεολαία και τα παιδιά προσανατολίζεται η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας, πλήρως, ηθικά και υλικά, πρωτοβουλίες όπως αυτή του Μεγάρου Μουσικής, που παρουσιάστηκε χτες και αφορά στην επέκταση των δραστηριοτήτων του οργανισμού σε επιλεγμένες θεματικές καλλιτεχνικές ενότητες με τίτλο «Megaron Plus».

Πρόκειται για «πρωτοβουλία» του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ και ισχυρών «χορηγών» του τραπεζικού - και όχι μόνο - κεφαλαίου (Εθνική Τράπεζα, Ασπίς Bank, ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ, Δ. Κοντομηνάς, Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη). Κατά τους «εμπνευστές», το πρόγραμμα αποσκοπεί στο «να παρουσιάσει τους νέους προβληματισμούς και τις σύγχρονες απόψεις στις τέχνες, τις επιστήμες και τον πολιτισμό» και να μετατρέψει το ΜΜ σε «τόπο συνάντησης νέων ανθρώπων, φοιτητών, σπουδαστών και εργαζομένων, οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή με τις μεγάλες προσωπικότητες της εποχής μας» από το χώρο της λογοτεχνίας, φωτογραφίας, «ντιζάιν», εικαστικών τεχνών, μαθηματικών, ιατρικής, «πολιτικής σκέψης», γελοιογραφίας, κλπ.

Αρχικά, ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα του 2005 παίζει η γαλλική πρεσβεία, η οποία αποτέλεσε «κρίκο» μεταξύ του Μεγάρου και χαρακτηριστικών εκπροσώπων του κεφαλαίου, σε εκδοτικό και «πολιτισμικό» επίπεδο, όπως η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» και το «Κέντρο Μπομπιντού». Αλλοι εμπλεκόμενοι στις εκδηλώσεις είναι το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Επιστημών και Βιομηχανίας «Λα Βιλέτ» του Παρισιού και το Διεθνές Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Ερευνας της Γαλλίας.

Ηδη, το πρόγραμμα ξεκίνησε (12/1) με διάλεξη του Ολλανδού αρχιτέκτονα Ρεμ Κόολχαας, ενώ, μέχρι και το τέλος του χρόνου θα δώσουν διαλέξεις, μεταξύ άλλων, οι λογοτέχνες Αμοζ Οζ (χτες), Adonis, Πάουλο Κοέλιο, οι διανοητές Χόρχε Σεμπρούν και Λ. Λαφόργκ, ο ακαδημαϊκός και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ, Φιλίπ Κουρίλσκι κ.ά. Επίσης, προβλέπονται εικαστικές εκθέσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις για ασθένειες όπως το SARS και το AIDS, έκθεση έργων Ματίς και του Πικάσο για παιδιά κ.ά.

Οι επιλογές και ο τρόπος εφαρμογής του προγράμματος - διαλέξεις, «στρογγυλά τραπέζια» κλπ. - στοχεύουν στη διαμόρφωση συνειδήσεων, κυρίως, της νεολαίας στην ανώτερη και ανωτάτη εκπαίδευση. Δηλαδή επιχειρείται «μάντρωμα» - σε ένα ακριβό, με χρήματα του λαού και πολυτελές «μαντρί», όπως είναι το Μέγαρο Μουσικής - που με το «περιτύλιγμα» της «ανταλλαγής ιδεών» θα «εμφυτεύεται» η αντιδραστική ιδεολογία της αστικής τάξης.

Οσον αφορά στην ένταξη του προγράμματος στην ευρύτερη στρατηγική των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων για τον πολιτισμό, αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ, Χρ. Λαμπράκης, λέγοντας ότι «το πρόγραμμα θα αποτελέσει την απάντηση του Μεγάρου και της Ελλάδας στην πρόκληση των καιρών»(!) το... «απόφευγμα» του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, ότι «ο πολιτισμός καλεί το μέλλον (σ.σ. τη νεολαία) δίπλα του, να τι είναι το "Μέγαρο Plus"» και η διαπίστωσή του ότι «ο πολιτισμός της πατρίδας μας πρέπει να αφορά όλους τους πολίτες και μέσα από το πρόγραμμα του Μεγάρου και αυτό γίνεται ξεκάθαρο». Ακριβώς: γίνεται συνεχώς πιο ξεκάθαρo ότι ενισχύονται οι «πολιτιστικές ανησυχίες» του κεφαλαίου, σε αναντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες για μόρφωση και πολιτισμό του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ