Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΒΡΟΥ
Με σχέδιο και προσανατολισμό στην εργατική τάξη και τη νεολαία

Πιο ώριμη, γνωρίζοντας τις αδυναμίες της, αλλά και αποφασισμένη σχεδιασμένα, με συγκεκριμένα βήματα, να τις ξεπεράσει, βγαίνει η Οργάνωση του Εβρου από την προσυνεδριακή διαδικασία που ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης και την εκλογή νέου Γραμματέα. Τις εργασίες παρακολούθησε εκ μέρους της ΚΕ η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οπως εκτιμήθηκε, η Οργάνωση του Εβρου δεν μπόρεσε, στο βαθμό που θα έπρεπε, να προσαρμόσει τη δράση της στη νέα κατάσταση που σηματοδοτείται από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που διευκολύνουν και επιταχύνουν τη συγκέντρωση του κεφαλαίου και την ανάπτυξη νέων μορφών εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και χειραγώγησής της, που εντάθηκαν ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Μετράει όμως θετικά βήματα στον προσανατολισμό της δουλιάς της στην εργατική τάξη του νομού, την ανάπτυξη των δεσμών της με τους εργαζόμενους και την αύξηση της επιρροής του Κόμματος. Το ΠΑΜΕ απέκτησε κύρος, παρεμβαίνει σε προβλήματα, οργανώνει κινητοποιήσεις.

Θετική ήταν η πείρα από τη δουλιά στους αγώνες των εργαζομένων στην ΑΝΚΕΡ, τη ΘΡΑΚΗ, την ΟΤΤΟ. Προσπάθησαν να καθοδηγήσουν τους αγώνες των εργαζομένων, πρόβαλαν την πολιτική του Κόμματος, προσανατόλισαν τους εργαζόμενους σε ταξικά αιτήματα και διεκδικήσεις. Αντιπάλεψαν τις «λύσεις» διαχείρισης, αποκάλυψαν το συναινετικό ρόλο των άλλων πολιτικών δυνάμεων και βοήθησαν τους εργαζόμενους να αποκρούσουν τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Αντίστοιχη ήταν και η πείρα από τη δουλιά στους αγρότες και την παρέμβαση στις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν ενάντια στις επιπτώσεις από την εφαρμογή της ΚΑΠ. Μικρότερα ή μεγαλύτερα βήματα έγιναν σε κάθε τομέα δράσης της οργάνωσης, και αυτό αναδείχτηκε μέσα από τον πλούσιο απολογισμό που παρουσιάστηκε.

Στο πλαίσιο της αναγκαιότητας, η δουλιά των οργανώσεων, τονίστηκε, πρέπει να στραφεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην κατεύθυνση ανάπτυξης της πολιτικής συνείδησης της ΕΤ, ανόδου της πολιτικής - ιδεολογικής επιρροής του Κόμματος, αλλά και στην ενότητα της εργατικής τάξης, τον ταξικό προσανατολισμό της, το συντονισμό της δράσης της με τους ΕΒΕ, την αγροτιά, τα λαϊκά στρώματα για την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας και ορίστηκαν και τα άμεσα καθήκοντα.

Και αυτά αφορούν τη δουλιά για τον ιδεολογικό εξοπλισμό των κομματικών μελών, των εργατικών στελεχών και των οπαδών και φίλων του Κόμματος. Για την καλύτερη αφομοίωση του Προγράμματος, της πρότασης του Κόμματος για το ΑΑΔ Μέτωπο, των επεξεργασιών κατά τομέα και κλάδο, αλλά και για την ανεργία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Παιδεία, την Υγεία κλπ. Επίσης για την ανάπτυξη μόνιμης και σταθερής πολιτικής - ιδεολογικής δουλιάς στην εργατική τάξη μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο κατά χώρο και με τους στόχους που κάθε φορά θα μπαίνουν. Αλλά και με πολύμορφη δράση για την εκλαΐκευσή τους. Με χρέωση χώρων και εργαζομένων σε ΚΟΒ και κομματικά μέλη αντίστοιχα, με έλεγχο αυτής της δουλιάς και της πείρας που έρχεται. Ο στόχος να δραστηριοποιηθούν με το το Κόμμα, φίλοι και οπαδοί, να ενταχθούν στη δράση, στα σωματεία και το ΠΑΜΕ, στο Κόμμα.

Ακόμα, να συμβάλουν ώστε το ΠΑΜΕ να αναδειχτεί και να καταξιωθεί στη συνείδηση των εργαζομένων ως ο ταξικός πόλος συσπείρωσης και έκφρασης των ταξικών συμφερόντων της εργατικής τάξης, που μπορεί να παίξει ρόλο στην πάλη και την ανάπτυξη κοινωνικών συμμαχιών με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Καθώς και τη δράση για μαζικοποίηση των σωματείων κυρίως με νέους και γυναίκες.

Αντίστοιχα, συγκεκριμένα μπήκαν τα καθήκοντα και για τη δουλιά στην ΤΑ, στους ΕΒΕ, κλπ. Για την αγροτιά, σημειώθηκε η ανάγκη να μελετηθούν πιο βαθιά και να κατανοηθούν οι αλλαγές που έχουν επέλθει στην αγροτική οικονομία. Να αναπτυχθεί αυτοτελής πολιτική δουλιά του Κόμματος στην ύπαιθρο για την προβολή των θέσεών του, την πρόταση για το Μέτωπο, τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία. Τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης και διεύρυνσης της ΠΑΣΥ και με τη συγκρότηση και λειτουργία Αγροτικών Συλλόγων, αλλά και η μόνιμη και σταθερή παρέμβαση στο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα στη γραμμή ευθείας αντιπαράθεσης και ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική.

Σημαντικά απασχόλησε την οργάνωση και η δουλιά στη νεολαία, η ανάγκη προσανατολισμού της δράσης των ΚΟΒ στους χώρους που συγκεντρώνεται και στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη μόρφωση, τη δουλιά, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Με δεδομένο πως ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μεγάλη μερίδα της νεολαίας του νομού αναζητά εργασιακή διέξοδο στον επαγγελματικό στρατό και τη συνοροφυλακή, σημειώθηκε πως η οργάνωση χρειάζεται να μελετήσει τις μορφές παρέμβασής της, αυτοτελώς και μέσα από το κίνημα, με στόχο να μη νομιμοποιείται στη συνείδηση της νεολαίας και των γονιών τέτοια επαγγελματική δραστηριότητα. Να δημιουργούνται αντιστάσεις απέναντι στην εκμετάλλευση της ανεργίας των νέων, τη χρησιμοποίησή τους στην εξυπηρέτηση των σχεδίων του ιμπεριαλισμού και των κυβερνήσεων που τον υπηρετούν.

Συμβάλλοντας στον προβληματισμό που κατατέθηκε και η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, φώτισε πλευρές της δουλιάς που θα πρέπει να ενισχυθούν με βάση και τα ζητήματα που τίθενται από τις Θέσεις για το 17ο Συνέδριο. Οι οργανώσεις, σημείωσε, πρέπει να δουλεύουν με βάση τους παρακάτω άξονες: Με σταθερή και ακλόνητη στρατηγική, με επεξεργασμένη και ευέλικτη την τακτική και, πάντα, μελετώντας τις εξελίξεις. «Αν έτσι ανοίξουμε τη δουλιά μας, με σωστό σχεδιασμό, με σωστό περιεχόμενο στις οργανώσεις μας, τότε στην επόμενη Συνδιάσκεψη θα έρθουμε έχοντας κάνει πάρα πολλά βήματα», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ