Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσεκτική η Λευκωσία για τις θέσεις της Ρωσίας

Η κυβέρνηση δε βλέπει καμιά αλλαγή στην πολιτική της Μόσχας στο Κυπριακό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυστοστομίδης, προσθέτοντας ότι οι επαφές με τη Ρωσία είναι συνεχείς σε όλα τα επίπεδα.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Ερντογάν στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι από τις δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν φαίνεται ότι η Μόσχα στηρίζει την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού για το καλό όλων των Κυπρίων.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Πούτιν για τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Χρυσοστομίδης επισήμανε ότι σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Μόσχα υποστηρίζει την επίλυση του θέματος στο πλαίσιο συνολικής διευθέτησης.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για τις δηλώσεις Πούτιν, ο κύριος Χρυσοστομίδης απάντησε απλώς ότι οι επαφές με τη Ρωσική Δημοκρατία είναι συνεχείς και όταν υπάρξει κάτι θα ανακοινωθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ιακώβου ανέφερε ότι ύστερα από πρόσκληση, προγραμματίζεται επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Μόσχα, αλλά δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία.

Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δε σκοπεύει να στείλει επιστολή στον Κόφι Ανάν ζητώντας του να αναλάβει νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Κατά τον κ. Ιακώβου, μια τέτοια επιστολή δε θα εξυπηρετούσε σε τίποτε, αφού όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να εκδηλωθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία αυτούς τους μήνες.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν δήλωσε ότι είναι αδιανόητη μια κατάσταση πραγμάτων όπου δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αλληλοαναγνωρίζονται. Ο Ντένις Μακσέιν απαντούσε γραπτώς σε ερώτηση του Εργατικού βουλευτή Τομ Κοξ, ο οποίος ζήτησε να μάθει αν η Τουρκία θα υποχρεωθεί να αναγνωρίσει επίσημα την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κύριος Μακσέιν ανέφερε πως ενώ προχωρούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η Βρετανία αναμένει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υφίστανται μια σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης.

Νέο γύρο θέλει ο Ερντογάν

Θέμα επανέναρξης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού θα θέσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο Τούρκος πρωθυπουργός. Τη δήλωση έκανε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο «CNN Turk», διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει το Φλεβάρη.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Κόφι Ανάν μετά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Ινδονησία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο κανάλι, ο Ερντογάν θα μεταβεί στις περιοχές της Ινδονησίας που επλήγησαν από τα παλιρροϊκά κύματα, προκειμένου να παραδώσει την επιταγή με την οικονομική βοήθεια της Τουρκίας προς τους πληγέντες.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στα περί ρωσικής στήριξης στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για άρση του οικονομικού αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων: «Πρόκειται για ευαίσθητα διπλωματικά ζητήματα και δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε βιαστικά συμπεράσματα» έσπευσε να διευκρινίσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέρος του ...παιχνιδιού των αγωγών(2009-08-08 00:00:00.0)
Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας;(2005-12-03 00:00:00.0)
Είναι δυνατή η ανάληψη νέας προσπάθειας(2005-03-10 00:00:00.0)
Διεργασίες σε Λευκωσία και κατεχόμενα(2003-12-31 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν νέο σχέδιο Τουρκία - Τουρκοκύπριοι(2003-11-25 00:00:00.0)
Ολο και πιο στενά τα περιθώρια(2003-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ