Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Υπογραφή γενικής ειρηνευτικής συμφωνίας

ΧΑΡΤΟΥΜ-ΓΙΟΥΜΠΑ.- Περιοδεία με ύφος θριαμβευτή στο νότιο Σουδάν πραγματοποίησε χτες, μετά από δυόμισι δεκαετίες εμφύλιου πολέμου, ο Σουδανός «πρόεδρος» Ομάρ αλ Μπασίρ. Εγινε δεκτός από πλήθος 10.000 κατοίκων της πρωτεύουσας του νότιου Σουδάν, Γιούμπα. Στην ομιλία του έκανε λόγο για «τον υπέρτατο στόχο που είναι η οικοδόμηση ενός ενωμένου, ενιαίου Σουδάν όχι με βάση τον πόλεμο αλλά την ειρήνη και την ανάπτυξη».

Ενα 24ωρο πριν, στο Ναϊρόμπι, είχε προηγηθεί η πολυαναμενόμενη υπογραφή γενικής ειρηνευτικής συμφωνίας από τον Σουδανό αντιπρόεδρο Οσμάν Μοχάμεντ Τάχα και τον ηγέτη των ανταρτών του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού Τζον Γκάρανγκ με μάρτυρες τους προέδρους της Κένιας και της Ουγκάντας και παρουσία υπουργών Εξωτερικών Αφρικανικών και δυτικών χωρών (ανάμεσά τους οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ιταλίας).

Η συμφωνία, που συνοδεύεται από έξι σύνθετα πρωτόκολλα για το μοίρασμα της εξουσίας και της εκμετάλλευσης του μεγάλου ορυκτού πλούτου του νότιου Σουδάν (μεταξύ ισλαμικής κυβέρνησης και ανταρτών του νότου), καλύπτει μια μεταβατική περίοδο έξι ετών και προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο νότο το 2011, οπότε οι Σουδανοί του νότου θα αποφανθούν εάν επιθυμούν την ανεξαρτητοποίηση ή όχι της περιοχής τους. Επισήμως, η συμφωνία σηματοδοτεί τη λήξη του πολύχρονου καταστρεπτικού εμφύλιου πολέμου και θέτει ως αφετηρία τη συγγραφή νέου σουδανικού Συντάγματος, που σύμφωνα με τον ηγέτη των ανταρτών Τζον Γκάρανγκ «θα είναι έτοιμο σε τρεις μήνες». Πολλά, ωστόσο, μέλλει να κριθούν στην πράξη...

Μεταξύ άλλων η συμφωνία αναφέρει πως:

- Εγγυάται ο κοσμικός χαρακτήρας των κυβερνήσεων στις 10 πολιτείες του αυτόνομου νότου, σε αντιδιαστολή με εκείνες του βορρά που θα εξακολουθήσουν να έχουν ισλαμικό νόμο.

- Εκπρόσωποι του συνασπισμού ανταρτικών δυνάμεων του νότου θα συμμετέχουν σε κυβερνητικές θέσεις σε ποσοστό 30%.

- Η ευθύνη για εκμετάλλευση του πετρελαίου της περιοχής μοιράζεται κατά το ήμισυ μεταξύ της κυβέρνησης του σουδανικού βορρά και της κυβέρνησης του σουδανικού νότου...Αυτό θα σημάνει χαράς ευαγγέλια για τα επιτελεία των πετρελαϊκών πολυεθνικών που ευελπιστούν στην εκμετάλλευση του τεράστιου ορυκτού πλούτου της περιοχής.

- Παρατηρητές του ΟΗΕ θα αποστείλουν στρατιωτικούς παρατηρητές για έλεγχο τήρησης της εκεχειρίας, της μετακίνησης και μείωσης ενόπλων δυνάμεων αμφοτέρων των πλευρών.

- Δημοψήφισμα για την τύχη του νότου θα διεξαχθεί το 2011.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ