Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μετ' εμποδίων εκλογές, μετ' εμποδίων και η επόμενη μέρα

Ανετη, όπως αναμενόταν, η επικράτηση του Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος καλείται να ισορροπήσει μεταξύ των πιέσεων που ασκούν ΗΠΑ - Ισραήλ και «διεθνής κοινότητα» και της δυσπιστίας των Παλαιστινίων υπό συνεχόμενη κατοχή

Πανηγυρισμοί μελών της «Φατάχ»

Associated Press

Πανηγυρισμοί μελών της «Φατάχ»
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αφιερώνοντας τη νίκη του στον Γιάσερ Αραφάτ και θέτοντας ως προτεραιότητά του την έναρξη συνομιλιών με το Ισραήλ για την επίτευξη «δίκαιης ειρήνης που θα οδηγήσει σε ένα βιώσιμο ανεξάρτητο κράτους δικαίου, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και αξιοπρέπεια για τους πολίτες του», ο Μαχμούντ Αμπάς αποπειράθηκε να θέσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει. Ο υποψήφιος της «Φατάχ» και ηγέτης της ΟΑΠ, επιβεβαιώνοντας όλα τα προγνωστικά, εξελέγη Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής με σημαντική διαφορά από τους αντιπάλους του. Τα συγχαρητήρια και η εμφανέστατη ικανοποίηση της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όμως, δε φαίνεται να τον διευκολύνουν ενόψει της «επόμενης μέρας», που κάθε άλλο παρά εύκολη διαγράφεται.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ο Μαχμούντ Αμπάς συγκέντρωσε 483.039 ψήφους, ποσοστό 62,32%. Ακολουθούν ο Μουσταφά Μπαργκούτι, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, υποστηριζόμενος και από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, με 19,8%, ο Ταϊσίρ Χαλέντ του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης με 3,5%, ο Μπάσαμ αλ Σάλχι του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού με 2,69%, ο Αμπντελχαλίμ αλ Ασκάρ (ανεξάρτητος ισλαμιστής) με 2,68%, ο Σάγεντ Μπαράκα (επίσης ανεξάρτητος ισλαμιστής) με 1,27% και ο ανεξάρτητος Αμπντελκαρίμ Σουμπάιρ με 0,67%.

Το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε μεταξύ 63% και 70%, κάτι που θα αποσαφηνιστεί εντός των ημερών, καθώς προέκυψαν προβλήματα με τους μη εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στους καταλόγους, οι οποίοι, όμως, διέθεταν όλα τα νόμιμα χαρτιά για να ψηφίσουν. Ετσι, βέβαιο είναι ότι από το 1,1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους Παλαιστινίους στους εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν οι 775.164 και ότι από τους 700.000 μη εγγεγραμμένους, που είχαν δικαίωμα ψήφου, ψήφισε το 10%. Επίσης, καταμετρήθηκαν 3,79% άκυρα ψηφοδέλτια και 3,2% λευκά. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα επικυρώσει επισήμως τα αποτελέσματα, αφού εξετάσει τις προσφυγές που έχουν γίνει.

Μετ' εμποδίων η ψηφοφορία

«Ησσονος σημασίας» χαρακτήρισε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ο επικεφαλής των εκατοντάδων διεθνών παρατηρητών, πρώην Γάλλος πρωθυπουργός, Μισέλ Ροκάρ. Η εκτίμησή του αυτή, την οποία μετέφερε και στον νεοεκλεγέντα Μαχμούντ Αμπάς υπογράφοντας την τελική έκθεσή του χθες το απόγευμα, εγείρει αρκετά ερωτηματικά.

Ο ισραηλινός στρατός, κατά κοινή ομολογία, δεν απέσυρε τα περισσότερα σημεία ελέγχου πέριξ και εντός των παλαιστινιακών πόλεων, παρά τις, περί του αντιθέτου, δεσμεύσεις του. Κατά συνέπεια, σε διάφορα σημεία, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την Τουλκαρέμ στη Δυτική Οχθη, καθώς και τη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, εκατοντάδες ή και χιλιάδες Παλαιστίνιοι δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τα εκλογικά τμήματα μετά από αρκετές ώρες αναμονής. Καταγγελίες έγιναν και για εξευτελισμούς προς τους Παλαιστινίους ψηφοφόρους, σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, από τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τελικά, ψήφισαν ελάχιστοι Παλαιστίνιοι, σε σύγκριση με τον πραγματικό αριθμό των νομίμων ψηφοφόρων. Μετά από μέρες εκφοβισμού, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι της Ιερής Πόλης δεν ενεγράφησαν στους καταλόγους. Ακόμη, όμως, και οι ελάχιστοι που το τόλμησαν, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, καθώς οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο.

Τέλος, γκρίνια εντός των παλαιστινιακών εδαφών προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής να παρατείνει σε ορισμένα σημεία την ψηφοφορία για 2 ώρες, καθώς και η άδεια που δόθηκε, την ύστατη στιγμή, να ψηφίσουν, τελικά, και όσοι είχαν καταγραφεί σε καταλόγους. Συνεπώς, δεν έλειψαν οι ψίθυροι περί αλλοίωσης του αποτελέσματος.

Παράλληλα, 2 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Συγχαρητήρια, ευχολόγια και προβληματισμός

Παρ' όλα αυτά, σειρά ηγετών έσπευσαν να συγχαρούν τον Μαχμούντ Αμπάς και να εξάρουν «την ελευθερία και τη δημοκρατικότητα» με την οποία διεξήχθησαν οι εκλογές, αποφεύγοντας επισταμένα να αναφερθούν στη στάση του ισραηλινού στρατού. Ολοι (Γαλλία, ΕΕ, Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία κλπ.) χαρακτήρισαν «σημαντικό βήμα» τις εκλογές προς την κατεύθυνση της «πολιτικής επίλυσης του Παλαιστινιακού». Δήλωσαν έτοιμοι «να σταθούν στο πλευρό των Παλαιστινίων και του νέου προέδρου τους, ο οποίος ενσαρκώνει την πορεία προς την ειρήνη».

Την ικανοποίησή του δεν έκρυψε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος, αφού δήλωσε έτοιμος να δεχτεί τον Μαχμούντ Αμπάς στο Λευκό Οίκο, επανέλαβε ότι η ισραηλινή πλευρά θα πρέπει να στηρίξει την παλαιστινιακή οικονομία και να αποσυρθεί από όπου έχει ανακοινωθεί και η παλαιστινιακή να «καταπολεμήσει την τρομοκρατία». Σαφέστερος και κυνικότερος, ως είθισται, εμφανίστηκε ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος τόνισε ότι είναι έτοιμος «μόνο για συνομιλίες ασφαλείας με τον Αμπάς» και ότι «περιμένει πράξεις κατά της τρομοκρατίας». Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους, ενώ ο ισραηλινός Τύπος δίνει «πανηγυρικό τόνο» στην εκλογή Αμπάς.

Χαμηλότεροι τόνοι και προβληματισμός επικρατεί, από την άλλη, στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε τη θέση του για αποστρατιωτικοποίηση της Ιντιφάντα, αλλά και τη δέσμευσή του να μη στραφεί κατά των ενόπλων οργανώσεων, όπως πιέζουν Ισραήλ και ΗΠΑ. Εκπρόσωποι της «Χαμάς» συγχάρηκαν τον Αμπάς και κατέστησαν σαφές ότι θα λύσουν όλα τα προβλήματα με διάλογο.

Οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» φέρονται έτοιμες να δώσουν 100 μέρες περιθώριο στον Αμπάς να εξασφαλίσει ανταλλάγματα από την ισραηλινή κυβέρνηση, τα οποία θα είναι αρκετά, ώστε να μη συνεχιστεί ο ένοπλος αγώνας. Οπως και να έχει, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι αναλυτές, αλλά και οι σύμβουλοι του Αμπάς, εκτιμούσαν, χθες, ότι τα περιθώρια κινήσεων του νέου Παλαιστινίου Προέδρου είναι ελάχιστα, αφού η πρωτοβουλία κινήσεων και ουσιαστικών αποφάσεων βρίσκεται στην ισραηλινή πλευρά, που, προς το παρόν, δε δείχνει διάθεση ειλικρινούς διαπραγμάτευσης.

Ενταση στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα

Ενώ οι Παλαιστίνιοι προσέρχονταν στις κάλπες, τα πνεύματα οξύνθηκαν στην, ακόμη, κατεχόμενη από ισραηλινά στρατεύματα περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα στο νότιο Λίβανο. Ενας Ισραηλινός αξιωματικός σκοτώθηκε και 3 τραυματίστηκαν, όταν το όχημά τους έπεσε σε νάρκη που είχε τοποθετήσει η «Χεζμπολάχ». Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών και αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων της οργάνωσης από ισραηλινά μαχητικά. Από τα ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε 1 Γάλλος κυανόκρανος και 1 μαχητής της οργάνωσης, ενώ τραυματίστηκε 1 Σουηδός κυανόκρανος.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org