Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Οπου φτωχός

κι η μοίρα του;

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Ε, όχι!Οπου καπιταλιστικό κέρδος και θάνατος!

Αυτή είναι η μόνη αλήθεια κόντρα στη μοιρολατρία.

Οπου καπιταλισμός και τραγωδία.

Να αλλάξουν επάγγελμα, ή, να σκάσουν όσοι ούτε και τώρα δεν μπορούν να πούνε - έστω σαν έπεα πτερόεντα - τη ρημάδα αλήθεια για το καπιταλιστικό κέρδος. Ολοι όσοι συνηθίζουν να κορδώνονται για τις «αποκαλύψεις» και λοιπές παπαρδέλες που σερβίρουν καθημερινά σαν ειδήσεις.

Δεν μπορείς να λες γενικά φταίει η «φτώχεια», φταίει η «απληστία», φταίει η «απρονοησία» (αυτή είναι η βάση του χτεσινού κύριου άρθρου της «Ελευθεροτυπίας»).

Δεν είναι ψυχολογικά προβλήματα αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες. Δεν είναι προβλήματα διαταραγμένου νου. Είναι κοινωνικά προβλήματα, αποτελέσματα ονομαστού συστήματος.

Ακριβώς τώρα, στην καρδιά της τραγωδίας, είναι που πρέπει να ειπωθούν με το όνομά τους ορισμένα: Οποια κριτική κι αν έχεις να κάνεις στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, δεν μπορείς να μην αναγνωρίζεις ότι μόνο σε μια τέτοια πορεία μπορεί ο άνθρωπος να αρχίσει να είναι και να ζει σαν άνθρωπος. Μέχρι τότε η εργατική του δύναμη θα είναι μόνο πηγή κέρδους και η γη του μόνο προς καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Τα ξενοδοχεία στις παραλίες του Μαντράςδε φύτρωσαν μόνα τους και οι ύφαλοι των κοραλλιών που θα μπορούσαν να σπάσουν το τσουνάμι, δεν καταστράφηκαν μόνοι τους. Η TUI είναι που κερδίζει. Και όχι οι σκλάβοι της στους επίγειους παραδείσους.

Κάθε εργάτης στον πλανήτη δικαιούται να φωνάξει: Σταματήστε να κλαίτε στις κηδείες μας! Μην προσβάλλετε τόσο βάναυσα τους νεκρούς μας! Εσείς που κάνετε σεξοτουρισμό στα κορμιά των παιδιών μας.

Αλάργα φονιάδες!

Εκτρώματα και κηφήνες θα συνεχίζουν σαν το Νιάρχο να «κυνηγούν τον ήλιο», ώσπου νά 'ρθει εκείνο το τσουνάμι που 'χει ανάγκη η μάνα γη και τα παιδιά της.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ