Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τελειώνει σήμερα η εξέταση μαρτύρων

Με την κατάθεση του υπουργού Αμυνας Σ. Σπηλιωτόπουλου ολοκληρώνονται σήμερα οι εξετάσεις των μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τις προμήθειες εξοπλισμών επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Επιτροπή θα εκδώσει το πόρισμά της στις 14 Γενάρη.

Χτες, κατέθεσε ο πρώην υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος δήλωσε ότι στις εξεταζόμενες υποθέσεις (ρωσικά αντιαεροπορικά και αμερικάνικα ραντάρ) όχι μόνο δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη, αλλά δεν έχει την παραμικρή εμπλοκή. Είπε ότι κατηγορείται με «παντελώς αστήρικτες κατηγορίες που κατασκευάστηκαν με μοναδικό σκοπό την αποκόμιση εντυπώσεων και κομματικού οφέλους».

Μάλιστα, σε κάποια στιγμή της κατάθεσής του, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ είπε ότι για τον ίδιο το θέμα θα τελειώσει μόνο όταν του ζητήσουν δημόσια «συγγνώμη» για την εμπλοκή του ονόματός του στις δύο αυτές υποθέσεις.

Ο Γ. Παπαντωνίου κατηγόρησε τον νυν υπουργό Αμυνας ότι με τους χειρισμούς του στο θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των ΤΟR/M1 «εκθέτει την ελληνική πολιτεία», έκφραση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί στο σημείο αυτό.

Ο Γ. Παπαντωνίου ισχυρίστηκε ότι για τις δύο υποθέσεις δεν είχε καμία επί της ουσίας σχέση, αφού οι σχετικές συμβάσεις είχαν υπογραφεί επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου. Συγκεκριμένα είπε ότι για τα ρωσικά TOR/M1 η μόνη συμβολή του ήταν θετική «με την έννοια της συμβολής στη διευθέτηση των σοβαρών προβλημάτων που πράγματι προέκυψαν στην πορεία εκτέλεσης της συγκεκριμένης σύμβασης». Για δε τα αμερικάνικα TPQ 37 είπε ότι δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή, συμμετοχή ή και σχέση.

Ο Γ. Πατσιλινάκος

Προχτές το βράδυ, ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Γ. Πατσιλινάκος, εξετάζοντας τον Α. Τσοχατζόπουλο έθεσε το σοβαρό θέμα των μηχανισμών που υπάρχουν στον τομέα της προμήθειας των εξοπλισμών.

Παρατήρησε ότι, ενώ ο πρώην υπουργός ανέλαβε ξεκάθαρα τις πολιτικές του ευθύνες, παράλληλα, «έβγαλε λάδι» όλους τους μηχανισμούς. «Είπατε, τόνισε, ότι όλα πάνε καλά στις επιτροπές και τις προμήθειες και εγώ παρατηρώ ότι οι επιτροπές δεν έχουν κανένα ατού για διαπραγμάτευση, αφού από τη μια μεριά έχεις ένα μεγαθήριο που είναι και έμπορος όπλων και από την άλλη έχεις μια επιτροπή από λοχαγούς, η οποία δεν έχει δύναμη».

Ο Γ. Πατσιλινάκος τόνισε, επίσης, ότι στον τομέα αυτό υπάρχει και το λεγόμενο «απόρρητο», το οποίο λειτουργεί έτσι μόνο έναντι της Βουλής και του ελληνικού λαού και παρατήρησε: «Ποιο απόρρητο; Αυτός που θα μας πουλήσει σήμερα όπλα δε θα πάει αύριο στην Τουρκία για να της πει ότι οι Ελληνες πήραν αυτά τα όπλα»;

Πρότεινε να έχει αποφασιστικό ρόλο η Βουλή και ο Α. Τσοχατζόπουλος συμφώνησε λέγοντας ότι πρέπει «να θεσμοθετήσουμε μόνιμο και υποχρεωτικό τον έλεγχο της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στα εξοπλιστικά προγράμματα, αφού θα βοηθήσει πάρα πολύ να έχει το Κοινοβούλιο μια εικόνα σε βάθος».

Ανάλογη θέση, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ εξέφρασε χτες και ο Γ. Παπαντωνίου.

Σε σχετική Ερώτηση για την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την αγορά των ρωσικών όπλων είπε ότι υπάρχουν προβλήματα στην αποτελεσματική υλοποίηση γιατί «στην ελληνική αγορά όποιος δουλεύει με τους Ρώσους μπαίνει στη μαύρη λίστα από την πλευρά των Αμερικανών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλο ένα πεδίο αποπροσανατολισμού και αντιπαράθεσης μακριά από την ουσία(2017-03-24 00:00:00.0)
Παραγραφή αδικημάτων(2006-09-30 00:00:00.0)
Αυλαία μαρτύρων με τον Σπ. Σπηλιωτόπουλο(2004-12-18 00:00:00.0)
Και «εκτός συνόρων» η ανούσια αντιπαράθεση(2004-11-26 00:00:00.0)
Αρχίζουν σήμερα οι μάρτυρες(2004-11-02 00:00:00.0)
Καλύτερη άμυνα η ...επίθεση(2004-09-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ