Κυριακή 7 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Σκέψεις με αφορμή τις εκλογές στις ΗΠΑ

Με αφορμή την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ μεταξύ των δυο παραδοσιακών κομμάτων εξουσιαστικής εναλλαγής Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών, γίνεται επιτακτική η ανάγκη επιπλέον επισήμανσης των αξόνων του πολιτικού χαρακτήρα τους. Εξ αρχής επισημαίνεται ότι η κυριότερη διαπίστωση της πολιτικής ροής των ΗΠΑ είναι η απουσία οποιωνδήποτε διαφορετικών στρατηγικών επιλογών.

Δεν πρόκειται για την αναζήτηση διαφορετικής πολιτικής στον τομέα των επεμβάσεων και διαχείρισης στον πλανήτη. Αυτός πάντα ήταν ο ίδιος και για τα δυο αμερικανικά κόμματα. Π.χ. από τον καιρό της πολεμικής επέμβασης στο Βιετνάμ και της στρατιωτικής απόπειρας κατά της Κούβας, το Δημοκρατικό Κόμμα του Τζον Κένεντι ήταν ο πολιτικός εκτελεστής μιας σύμφωνης απόφασης και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Πρόκειται για την ολοσχερή έλλειψη διαφορετικού στρατηγικού πλανητικού προσανατολισμού κυριαρχίας που έγινε εμφανέστατη μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ. Η διαπίστωση αυτή γίνεται κατανοητή από την εμπειρία των γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία του Τζον Κένεντι το 1963 και λίγο μετά του Ρόμπερτ Κένεντι.

Ηταν μια ιστορία οξύτατου ανταγωνισμού στο εσωτερικό της αμερικανικής μεγαλοαστικής τάξης που παρέπεμπε στις ανάλογες αντιθέσεις της ιστορίας των ΗΠΑ. Αυτό που οδήγησε στη δολοφονία του Τζον Κένεντι ήταν ακριβώς ο διαφορετικός στρατηγικός προσανατολισμός των δυο αμερικανικών κομμάτων για τη μορφή και το χαρακτήρα της επεμβατικής πολιτικής στον πλανήτη και τους εξουσιαστικούς της καρπούς. Υπήρχε το περιβόητο στρατιωτικο - βιομηχανικό σύμπλεγμα εξουσίας για το οποίο μίλησε χαρακτηριστικά στα απομνημονεύματά του ο Αμερικανός στρατηγός του Δεύτερου Ιμπεριαλιστικού Διεθνούς πολέμου Α. Αϊζενχάουερ. Το σύμπλεγμα αυτό αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κάτω από τις πολεμικές ανάγκες του παγκοσμίου πολέμου σε σημείο που να είναι βασικός παράγων της αμερικανικής οικονομίας.

Η πολιτική που εκφραζόταν από πολιτικά στελέχη κυρίως του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και βασιζόταν στον επεμβατικό ιμπεριαλιστικό μιλιταρισμό και στην πολεμική μιλιταριστική βιομηχανία. Σε αντίθεση προς αυτόν υπήρχε η πολιτική πλατφόρμα «Συμμαχία για την Πρόοδο» που εκφραζόταν από το Δημοκρατικό Κόμμα και την κυβέρνηση του Τζον Κένεντι. Πρόβλεπε με αρχή τη Λατινική Αμερική, την υποστήριξη αστικών φιλελεύθερων κυβερνήσεων που θα ήταν υποταγμένες στις ΗΠΑ και θα ακολουθούσαν το οικονομικο-πολιτικό της πρόγραμμα στον πλανήτη. Εκ των πραγμάτων είχε δημιουργηθεί κόντρα με τις λατινο-αμερικάνικες χούντες κι επεκτεινόταν σε μια διαφορετική μορφή αμερικανικής επικυριαρχίας στον πλανήτη.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό με τη δολοφονία του Τζον Κένεντι και την επικράτηση του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος εξουσίας. Αυτό σφράγισε την πορεία των ΗΠΑ στον πλανήτη κι είναι ο προπομπός της σημερινής αμερικανικής ιμπεριαλιστικής παρουσίας. Μετά εκείνη τη δραματική δολοφονική κατάληξη του 1963, οι ΗΠΑ εξελίσσονται σταθερά στις ράγες μιας μιλιταριστικής οικονομικής πολιτικής που καθορίζει την εξωτερική της πολιτική. Αυτή η υπενθύμιση είναι ακριβώς το μείζονος σημασίας σημείο για την κατανόηση για τον προσανατολισμό της αμερικανικής μεγαλο-αστικής τάξης σήμερα.

Ο ταυτόσημος στρατηγικός πλανητικός προσανατολισμός των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, η έλλειψη οποιωνδήποτε διαφορών κυρίως στο ζήτημα των εξωτερικών επεμβάσεων, οδηγεί τις εκλογές των ΗΠΑ σε ένα χολιγουντιανό κακόγουστο σόου. Ειδικά μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ ουδείς πολιτικός, ουδένα εκ των δυο κομμάτων, τολμά στο παραμικρό να αμφισβητήσει την επεμβατική πολιτική. Η αμερικανική αστική δημοκρατία ολισθαίνει όλο και βαθύτερα στο βούρκο της δικής της φθοράς. Η έλλειψη των πολιτικών αντιθέσεων οδήγησε στην επιβολή της σιωπής στην αμερικανική κοινωνία. Το υπερήφανο αμερικανικό κίνημα ειρήνης σιωπά. Το ίδιο και το φεμινιστικό κίνημα. Το ίδιο και το αντι-ρατσιστικό κίνημα. Το ίδιο και το περίφημο κίνημα της αμφισβήτησης της αμερικανικής νεολαίας. Η σιωπή του νεκροταφείου απλώνεται στη χώρα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι μια προσωρινή κρισάρα που θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τις προοδευτικές δυνάμεις της μεγάλης αυτής χώρας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση Κλίντον στην κόντρα Ομπάμα - Ρεπουμπλικανών(2015-03-12 00:00:00.0)
Επιδρομές των ιμπεριαλιστών στο όνομα της «Αλ Κάιντα»(2015-01-27 00:00:00.0)
Υπουλες επιδιώξεις(2009-07-19 00:00:00.0)
Πίσω από το φαίνεσθαι της αμερικανικής εκλογής(2008-11-16 00:00:00.0)
Δημοκρατικοί κι άλλα παραμύθια...(2006-11-14 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστική αποκάλυψη...(2003-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ