Κυριακή 7 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Μέτρα ενάντια στον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ

Μέτρα ενάντια στην ενίσχυση του οικονομικού πολέμου των ΗΠΑ αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση της Κούβας, ώστε να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλήματα, εξαιτίας αυτής της επίθεσης του ιμπεριαλισμού. Στα τέλη Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε ότι από τις 8 Νοεμβρίου, το κουβανικό νόμισμα θα κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα ως αντικαταστάτης του δολαρίου των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε, ύστερα από μήνες συστηματικής παρεμπόδισης της ροής χρημάτων στο εξωτερικό, δημιουργώντας έτσι σημαντικές ζημιές στην Κούβα, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην κάνει αποδεκτό το νόμισμα των ΗΠΑ για τις συναλλαγές της και έτσι οι εμπορικές συναλλαγές, οι τουρίστες και οι πολίτες της χώρας θα συναλλάσσονται με το κουβανέζικο πέσος, αλλά και άλλα ξένα νομίσματα, χωρίς καμία επιβάρυνση. Ανακοινώθηκε, επίσης, πως όποιος επιθυμεί μπορεί να κατέχει το νόμισμα των ΗΠΑ χωρίς περιορισμούς και μπορεί να το ανταλλάσσει με το πέσος, πληρώνοντας ωστόσο 10% προμήθεια. Επιπλέον, οι σημερινές καταθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ του πληθυσμού σε κουβανικές τράπεζας είναι απόλυτα εγγυημένες. Αναλήψεις δολαρίων ή πέσος από τέτοιες καταθέσεις μπορούν να γίνουν κάθε στιγμή, χωρίς χρονικό περιορισμό και χωρίς κανέναν τύπο περιορισμού, ενώ το 10% της προμήθειας δε θα υποβάλλεται. Ωστόσο, από τις 8 Νοέμβρη καταθέσεις δολαρίων ΗΠΑ σε τέτοιους λογαριασμούς δε θα γίνονται αποδεκτές. Τέτοιοι λογαριασμοί μπορούν να δεχτούν χρήματα μέσω τραπεζικών εμβασμάτων σε οποιοδήποτε συνάλλαγμα όπως ευρώ, καναδικά δολάρια, λίρες Αγγλίας, ελβετικά φράγκα κλπ.

Επίθεση άνευ προηγουμένου στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις

Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ έχουν πάρει νέα μέτρα που ενισχύουν τις πιέσεις και τις απειλές προς τις ξένες τράπεζες και εμποδίζουν την Κούβα να χρησιμοποιηθεί το δολάριο για τις εμπορικές της συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο. «Οι δαπάνες και οι πληρωμές μας σ' αυτό το νόμισμα κατάσχονται», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, τον περασμένο Μάη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο της τάξης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην ελβετική τράπεζα «UBS», επειδή δέχτηκε να αντικαταστήσει παλιά χαρτονομίσματα δολαρίων με καινούρια και να αποσταλούν στην Κούβα.

Από τον περασμένο Ιούνη, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ελέγχονται από τρομοκρατικές ομάδες κουβανικής καταγωγής, με έδρα το Μαϊάμι, έχουν εξαπολύσει μια πρόστυχη καμπάνια που στοχεύει στην τρομοκράτηση τραπεζών που πιθανά να έχουν οικονομικές σχέσεις με την Κούβα. Την ίδια στιγμή, η Κούβα λαμβάνει συνέχεια επιστολές πως οι αρχές των ΗΠΑ ασκούν πιέσεις σε μια σειρά τράπεζες από άλλες χώρες, ώστε να εμποδίσουν εμβάσματα που προέρχονται από την Κούβα.

Τελευταία, στις 9 Οκτώβρη, ο Ντάνιελ Φισκ, βοηθός υφυπουργού για Υποθέσεις του Δυτικού Ημισφαιρίου, αφού αναγνώρισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης της χώρας του να μποϊκοτάρει τον τουρισμό προς την Κούβα από την Ευρώπη, τον Καναδά και άλλες χώρες, ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μια «Ομάδα Επιδίωξης Κουβανικών Περιουσιακών Στοιχείων», που απαρτίζεται από αξιωματούχους διάφορων κυβερνητικών υπηρεσιών και στόχο έχει να παρεμβαίνει και να σταματά τη ροή ξένου συναλλάγματος από και προς την Κούβα. Κάτι που αποτελεί μια επίθεση άνευ προηγουμένου στην ιστορία των διεθνών οικονομικών σχέσεων.

«Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να μας τρομοκρατήσει ή να μας απειλήσει»

Μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην τηλεόραση, ο Φιντέλ Κάστρο επισήμανε ότι «τις τελευταίες βδομάδες αναλύουμε με κάθε λεπτομέρεια, κάθε απάντηση που θα πρέπει να δώσουμε στις παράνομες ενέργειες της αυτοκρατορίας (σ.σ. των ΗΠΑ) που όλο και πιο πολύ είναι αποφασισμένη να δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες για μας».

Ο ίδιος διέψευσε ως συκοφαντικές τις κατηγορίες ότι τα δολάρια του νησιού χρησιμοποιούνται για την «εσωτερική καταστολή».

Σημειώνεται ότι σημαντικό ποσοστό των δολαρίων της Κούβας χρησιμοποιείται για την αγορά τροφίμων, που αποπληρώνονται με μετρητά και χωρίς καθυστερήσεις. «Γι' αυτό το λόγο έχουμε κύρος στους γεωργούς των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Κάστρο.

Συγκεκριμένα, 3.371.900 τόνοι τροφίμων έχουν εισαχθεί από τις ΗΠΑ. Το 2001, 28.200 τόνοι αξίας 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ, το 2002, οι τόνοι αυξήθηκαν σε 831.900 αξίας 175,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Και το 2003, αυξήθηκαν στους 1.272.900 τόνους αξίας 343,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Φέτος, από το Γενάρη μέχρι τον Οκτώβρη 1.238.900 τόνοι έχουν έρθει από τους γεωργούς των ΗΠΑ στην τιμή των 390,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που έχουν εξαπολύσει διάφοροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ σχετικά με το ότι η Κούβα είναι κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κούβας, Φρανσίσκο Σομπερόν, δήλωσε πως το να μας κατηγορεί κανείς για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι ένα ψέμα που δε θα έπρεπε να εκστομίζουν αξιωματούχοι μιας χώρας, της οποίας οι τράπεζες αναλαμβάνουν πάνω από το 50% αυτού του τύπου παράνομης επιχείρησης στον πλανήτη.

«Το τραπεζικό μας σύστημα», τονίζει ο Φιντέλ Κάστρο, «διατηρείται για 45 χρόνια χωρίς καμία απάτη. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση στην Κούβα που τα χρήματα του λαού να έχουν πειραχτεί, ούτε στις πιο πολύπλοκες περιστάσεις. Η συναλλακτική αναλογία με το δολάριο δεν έχει αλλάξει για τρία χρόνια και ο λαός αισθάνεται ασφαλής. Υπάρχουν δισεκατομμύρια πέσος σε καταθέσεις του λαού στα παραρτήματα των τραπεζών μας».

«Είμαστε μια χώρα του "Πάτρια ο Μουέρτε"», («ατρίδα ή Θάνατος») επιβεβαίωσε «όπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μας δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στο παρελθόν, κάτι που σήμερα είναι μια πραγματικότητα για πολλές χώρες. Αυτή είναι μια χώρα με τη μεγαλύτερη ισότητα στον πλανήτη. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε πόσο σπουδαίος είναι ο λαός μας. Μπορούν να προσπαθούν να μας πνίξουν αρνούμενοι αυτά που ηρωικά έχουμε κερδίσει. Δεν καταλαβαίνουν τι είναι η Κούβα».

Πάντως, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η Κούβα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τον αποκλεισμό, ώστε να δικαιολογήσει τις δικές της πολιτικές και οικονομικές αδυναμίες.

Ουσιαστικά, η επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να ανατραπεί, με κάθε τρόπο, το καθεστώς του Νησιού της Επανάστασης. Και αυτό επειδή φοβούνται το παράδειγμα της Κούβας. Φοβούνται πως αν την αφήσουν στην ησυχία της, αν άρουν τον αποκλεισμό, η κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα ανθίσει. «Γνωρίζουν πως η Κούβα θα αποδείξει τις δυνατότητες του σοσιαλισμού, τη δυναμική μιας χώρας χωρίς διακρίσεις, με κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της και όχι για λίγους. Η κυβέρνηση μιας μεγάλης και υπερδύναμης αυτοκρατορίας ουσιαστικά φοβάται το παράδειγμα ενός μικρού ανυπότακτου νησιού», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


Κλωντίν Χέσπερ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ