Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μπάχαλο» με την Πελλάνα

Ενδιαφέρουσες - αν και όχι αποκλειστικά επιστημονικές - πτυχές αναδείχτηκαν κατά τη συζήτηση, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, του αιτήματος του επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων, Θ. Σπυρόπουλου, για συνέχιση της ανασκαφής στην Πελλάνα Λακωνίας κατά το τρέχον έτος.

Πρόκειται για μια περιοχή με αρχαιολογικό ενδιαφέρον από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. (το 1926 είχαν ανασκαφεί δύο μικροί σχετικά θαλαμωτοί, λαξευτοί τάφοι στη θέση «Σπηλιές» από τον αρχαιολόγο Θ. Καραχάλιο) αλλά η ανασκαφή που απασχόλησε το ΚΑΣ έχει ξεκινήσει από το 1980. Στα σημαντικότερα ευρήματα συγκαταλέγονται ένα νεκροταφείο θολωτών λαξευτών τάφων της μυκηναϊκής περιόδου και η Ακρόπολη της Πελλάνας στο λόφο «Παλαιόκαστρο», όπου αποκαλύφθηκαν πρωτοελλαδικά ευρήματα (2.500 π.Χ.) στην κορυφή της, αλλά και ανακτορικό κτίσμα. Ο Θ. Σπυρόπουλος υποστηρίζει ότι η Πελλάνα είναι η Ομηρική πόλη Λακεδαίμων και ότι το κτίσμα που βρήκε είναι το ανάκτορο του Μενέλαου και της Ελένης.

Από τη συζήτηση δεν ξεκαθαρίστηκε αν η εμφανέστατη δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των μελών του ΚΑΣ προερχόταν από επιστημονική διαφωνία στην παραπάνω ερμηνεία, από προσωπικούς λόγους ή από το ότι, όπως προέκυψε από τις σχετικές εισηγήσεις, ο ανασκαφέας δεν εκπλήρωσε τους όρους - ή πάντως όχι επαρκώς - που του είχε θέσει το συμβούλιο κατά τη συζήτηση του ίδιου θέματος τον περασμένο Ιούνη.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, φαίνεται πως δεν μπορεί να διαχειριστεί τέτοιου είδους θέματα - τα οποία μπορεί να προκύψουν πολύ σοβαρά - με αποτέλεσμα να προκύπτουν κωμικοτραγικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, η Διεύθυνση Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δηλώθηκε στο συμβούλιο ότι για τα βυζαντινά ευρήματα που βρέθηκαν στην ανασκαφή, έλαβε γνώση... από το ίντερνετ! Το σοβαρότερο όμως είναι, ότι, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της ανασκαφής, δηλαδή κούτες με ευρήματα, φωτογραφίες και ημερολόγια, δεν ξέρει κανείς πού βρίσκονται!

Σύμφωνα με την αρμόδια Εφορεία, ο ανασκαφέας είπε ότι τα παρέδωσε στην υπηρεσία, αλλά η Εφορεία δήλωσε ότι έχει γραπτή άρνηση των εμπλεκομένων ότι τα παρέλαβαν. Προέκυψε επίσης ότι ο χώρος δεν είναι περιφραγμένος, ενώ υπάρχει διαταραχή της επιχωμάτωσης (δηλαδή κατάρρευση των επιχωματώσεων στην ανασκαφή) σχεδόν παντού. Πάντως, η Εφορεία άφησε να εννοηθεί ότι η πενιχρή της επιχορήγηση ίσα που επαρκεί για τις σωστικές ανασκαφές μέσα στην πόλη της Σπάρτης.

Τελικά, το ΚΑΣ αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να δοθεί η ανασκαφή στον Θ. Σπυρόπουλο το 2005 και να προσκομίσει τα στοιχεία που ζητήθηκαν από το συμβούλιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η άγνωστη Θήβα(2003-05-17 00:00:00.0)
Οι καταστροφείς ζητάνε και τα «ρέστα»!!!(2002-06-20 00:00:00.0)
Ετήσιος απολογισμός έργων(2002-05-29 00:00:00.0)
Και τα αρχαία «θύματα» των εφοπλιστών(2000-09-29 00:00:00.0)
Στους ρυθμούς σεισμών και δημόσιων έργων(2000-06-15 00:00:00.0)
Νέα ευρήματα(1998-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ