Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΦΥΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απάντηση στις αυθαιρεσίες Μπασιάκου

Οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η αλήθεια για τα προβλήματα των σταφυλιών

Απάντηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Μπασιάκο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι αγωνιζόμενοι σταφυλοπαραγωγοί «δεν έχουν προτάσεις» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και προβάλλουν «λαϊκίστικα αιτήματα», δίνουν με ανακοίνωση που συνυπογράφουν τα ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και τα ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του υπουργού ότι το πρόβλημα διάθεσης και τιμής του προϊόντος που αντιμετωπίζουν φέτος οι σταφυλοπαραγωγοί οφείλεται στην «υπερπαραγωγή και στα μεγάλα αποθέματα», η ανακοίνωση αναφέρεται στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου - με την υπογραφή και των εκπροσώπων των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - οι οποίες επιβάλλουν στη χώρα μας μεγάλη αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, πάγωμα και μειώσεις τιμών και άλλα αντιαγροτικά μέτρα, καθώς και στην ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων που κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και της λαϊκής κατανάλωσης.

«Η συμφωνία της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ στην ίδια αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και η προώθηση και από τη μεριά της, της χειρότερης αναθεώρησης της ΚΑΠ, που υλοποίησε και προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναγκάζει σήμερα τον κ. Μπασιάκο, κάτω από το βάρος της εφαρμογής αυτής της πολιτικής, της αγανάκτησης των αγροτών και των μαζικών κινητοποιήσεών τους, ν' αποκαλύψει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης», υπογραμμίζει η ανακοίνωση. Κι αφού επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί του υπουργού δεν είναι άσχετοι με την άρνησή του να δεχτεί εκπροσώπους των αγωνιζόμενων σταφυλοπαραγωγών, καθώς και με την ένταση του αυταρχισμού σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς, μέσω των «αγροτοδικείων» που στήνονται, πάλι, σε πολλές περιοχές της χώρας, τονίζει: «Οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, όλου του νομού, συσπειρωμένοι γύρω από τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς, την ΕΟΑΣΝΛ, την ΠΑΣΥ, το Αγροτικό Κίνημα θα συνεχίσουμε τον αγώνα μετά και το συλλαλητήριο στις 14/10 για:

  • Να πληρωθούν 0,35 ευρώ ανά κιλό τα σταφύλια από τους εμποροβιομηχάνους και μεσίτες με κρατική παρέμβαση και παράλληλη κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Σταμάτημα των εισαγωγών, στη χώρα, προϊόντων σταφυλιού μέχρι ν' απορροφηθεί η ντόπια παραγωγή στην τιμή αυτή.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου φόρου στο παραδοσιακό τσίπουρο για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.
  • Κρατική παρέμβαση και μέτρα για να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού και τις πανάκριβες της λαϊκής κατανάλωσης.
  • Να αρθούν οι περιορισμοί στην αμπελοκαλλιέργεια, να στηριχτεί η συνεταιριστική βιομηχανία, να υπάρξει συνολική κρατική κλαδική πολιτική στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, των αγροτών και των συνεταιρισμών τους.
  • Να μην περάσουν οι νέες χειρότερες ΚΟΑ στα αμπελοοινικά, στα οπωροκηπευτικά και άλλα προϊόντα στα πλαίσια της αναθεώρησης της ΚΑΠ και της πρόσφατης προσυμφωνίας του ΠΟΕ που συμφώνησε η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ.
  • Να παραμείνουμε στη γη και τα χωριά μας με ένα αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επεσε περονόσπορος»!(2011-08-06 00:00:00.0)
Δε φτιάχνουν με ψέματα οι τιμές(2010-02-24 00:00:00.0)
Τα δικομματικά παραμύθια...(2005-03-06 00:00:00.0)
Τους «ξεπατώνουν» κυβέρνηση και οινοβιομήχανοι(2004-10-13 00:00:00.0)
Τους εκβιάζουν οι οινοβιομήχανοι(2004-10-05 00:00:00.0)
Να περιοριστεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων(2004-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ