Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Υπάρχουν και... ακριβότερες χώρες

Νέα πρόκληση από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που τώρα προβάλλουν το επιχείρημα πως αυτά συμβαίνουν στο βασίλειο της ΕΕ

Πέτροβας Σπύρος

Αν τα εισοδήματα των εργαζομένων δεν επαρκούν για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών, αυτό είναι αλλουνού υπόθεση και όχι των επιχειρήσεων, που δε διαμορφώνουν τιμές, κάνοντας... κοινωνική πολιτική. Αυτό με άλλα λόγια φέρονται να διαμηνύουν οι ιδιοκτήτες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, οι οποίοι χτες διοχέτευσαν επιλεκτικά σε εκπροσώπους του Τύπου ορισμένα στοιχεία, με προφανή στόχο να αποδείξουν ότι σε ένα καλάθι προϊόντων πολυεθνικών εταιριών καθημερινής κατανάλωσης, οι τιμές είναι χαμηλότερες από άλλες χώρες της ΕΕ.

Αυτό που επισημαίνουν, βέβαια, οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, ότι, για παράδειγμα, το ελαιόλαδο ενός λίτρου σε τέσσερις από τις πέντε εξεταζόμενες χώρες είναι ακριβότερο απ' ό,τι στην Ελλάδα, δε σημαίνει απολύτως τίποτα, αφού σε κάθε περίπτωση η «ελληνική» τιμή των 4,66 ευρώ είναι πολύ υψηλή για τα ελληνικά νοικοκυριά και υπερδιπλάσια από την τιμή που πήραν οι παραγωγοί. Ούτε, για παράδειγμα, μπορεί να βγει απόλυτο συμπέρασμα από το γεγονός ότι το φρέσκο γάλα του ενός λίτρου σε πέντε άλλες χώρες είναι φθηνότερο από 25% μέχρι και 43% σε σύγκριση με την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στοιχεία και συγκρίσεις σαν αυτή που επιχειρούν οι εκπρόσωποι του μεγαλολιανεμπορικού κεφαλαίου καθόλου δεν αλλάζουν το γεγονός ότι τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά στενάζουν κάτω από την αβάσταχτη ακρίβεια και τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις.

Την ίδια στιγμή, ούτε αυτούς τους εντελώς τυπικούς και ...«για τα μάτια του κόσμου» ελέγχους, στην προκειμένη περίπτωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν ανέχονται οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την παραπομπή τους στην ολομέλεια της επιτροπής για «πιθανότητα» άσκησης «εναρμονισμένης πρακτικής» σε ζητήματα εκπτώσεων από τους προμηθευτές τους και «σύμπραξης επιχειρήσεων». Είναι φανερό ότι το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί τη με κάθε τρόπο νομιμοποίηση της πλήρους ασυδοσίας τους σε όλα τα επίπεδα και δε δέχονται «μύγα στο σπαθί» τους. Στην πραγματικότητα, βέβαια, κι αυτοί οι ίδιοι γνωρίζουν καλά ότι όχι μόνο δεν απειλήθηκε ποτέ από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις η κυριαρχία τους, αλλά με κάθε ευκαιρία ενισχύθηκαν τα συμφέροντά τους. Αυτό, εξάλλου, επιβεβαιώνουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τα κέρδη για τα οποία οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου κομπάζουν. Τα κέρδη, δηλαδή, που τους αποφέρουν οι ασκούμενες πολιτικές, την ώρα που οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν καθηλωμένοι.

Με κορόνες για εντυπωσιασμό έσπευσε να σχολιάσει την αντίδραση των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, σχετικά με την παραπομπή του ΣΕΣΜΕ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου. Ετσι, μεταξύ των άλλων, επανέλαβε ανέξοδες διακηρύξεις του τύπου ότι η κυβέρνηση «δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίζει να ανέχεται» εναρμονισμένες πρακτικές και ότι στηρίζει το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ