Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9.10.2004
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ολοι μαζί να ψηλώσουμε το μπόι του κινήματος!

Στον ΟΣΕ Πειραιά περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του Σαββάτου

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι εργαζόμενοι στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι εργαζόμενοι στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο τεμαχισμός, η συρρίκνωση και η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας, η υπερεντατικοποίηση από την έλλειψη προσωπικού, το ξεζούμισμα του μισθού από την ακρίβεια, τη λιτότητα, τη δήθεν «δωρεάν» Παιδεία και Υγεία, το χτύπημα των κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων, είναι ορισμένοι από τους πολύ σοβαρούς λόγους που έχουν οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο, να υψώσουν το δικό τους πανό στο παλλαϊκό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη.

Το μήνυμα αυτό μετέφερε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της περιοδείας της στο κεντρικό εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά. Μια περιοδεία της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που της επιφυλάχτηκε. Αλλωστε, οι θερμές χειραψίες και κουβέντες που αντάλλαξε με τους εργαζόμενους, αλλά και η μεγάλη συγκέντρωση που συγκρότησαν σε ένα από τα τμήματα του εργοστασίου, ήταν οι αδιάψευστοι μάρτυρες για τους δεσμούς του Κόμματος με αυτό το χώρο και κλάδο.

Η Αλέκα Παπαρήγα αρχικά συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του εργοστασίου Π. Αναστασόπουλο. Τόσο στη διάρκεια της συζήτησης με τον προϊστάμενο όσο και με τους εργαζόμενους, το συμπέρασμα που βγήκε αβίαστα ήταν ότι ο ΟΣΕ «μαραζώνει», όπως ειπώθηκε, και στρώνεται ο δρόμος για την παράδοση των πιο επικερδών τμημάτων του στους ιδιώτες. Ειδικά στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, από 1.300 εργαζόμενοι που ήταν πριν από μια 10ετία περίπου, σήμερα έχουν μείνει ακριβώς 520. Προσλήψεις δε γίνονται, ενώ κομμάτια της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου δίνονται στους ιδιώτες. Οσον αφορά σε καθαυτό τον Οργανισμό ήδη έχει κομματιαστεί σε 5 θυγατρικές έτοιμες για ιδιωτικοποίηση. Η περίπτωση της μιας από αυτές, του Προαστιακού Σιδηροδρόμου που αποτελεί πλέον ανώνυμη εταιρία, είναι χαρακτηριστική.


Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους τους μίλησε για την πρόταση του Κόμματος σχετικά με τη δημιουργία ενιαίου φορέα μεταφορών, ενώ για ό,τι αφορά στον ίδιο το σιδηρόδρομο, υπογράμμισε: «Δουλεύετε σε ένα χώρο που αφορά ολόκληρο το λαό. Και πέστε μου, είναι φυσιολογικό ο τομέας των σιδηροδρόμων να συρρικνώνεται, να μην έχουν γίνει προσλήψεις εδώ και καιρό; Είναι φυσιολογικό μια παραγωγική βάση που χρειάστηκε ιδρώτα και αίμα για να δημιουργηθεί, σήμερα ένα μεγάλο μέρος της να δίνεται στους ιδιώτες; Εμείς λέμε ότι αυτή η εξέλιξη δεν είναι φυσιολογική. Είναι φυσιολογική μόνο για την πολιτική που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση. Είμαστε υπέρ των δημόσιων σιδηροδρόμων. Και όταν λέμε δημόσιων, όχι να κάνει κουμάντο σε αυτούς η μία ή η άλλη κυβέρνηση που δουλεύει για το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά να είναι λαϊκή ιδιοκτησία».

Υψώστε το δικό σας πανό στο συλλαλητήριο!

Μιλώντας στους εργαζόμενους για το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ερχόμενου Σαββάτου, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Αυτό που έχει σημασία είναι να σηκωθεί το μπόι του εργατικού κινήματος, των μικρομεσαίων, της αγροτιάς. Χρειάζεται να χειραφετηθείς πολιτικά από τα δύο αυτά κόμματα, να υπάρχει ένας ενωμένος, συστηματικός και πολύμορφος αγώνας, να αλλάξεις τους συσχετισμούς δύναμης, μέσα στο κίνημα και στις ηγεσίες των συνδικάτων, να αλλάξεις το συσχετισμό δύναμης σε βάρος των δύο κομμάτων στις εκλογές. Να τους παρεμβάλλεις εμπόδια. Χρειάζεται δημιουργία προϋποθέσεων, για να τρομάξουν από τη δύναμη του λαού. Τότε θα μπορεί κανείς να μιλάει για απόσπαση κάποιων κατακτήσεων.

Εμείς, λοιπόν, προτείνουμε χειραφέτηση απ' τα δύο κόμματα, οργάνωση της πάλης, συγκρότηση μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, κοινωνικής και πολιτικής που δεν είναι εγκλωβισμένη στην πολιτική των κομμάτων, κι αν θέλετε με την πάλη που θα κάνουμε και μέσα στην απόσπαση κατακτήσεων θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη ωριμότητα για τη διεκδίκηση πραγματικά μιας διαφορετικής εξουσίας. Δεν περιμένουμε, όμως, πότε ο λαός θα φέρει τα πάνω κάτω. Δε γίνεται σε μια μέρα. Κάθε μέρα πρέπει να υπάρχει άσκηση πίεσης με διάφορους τρόπους. Γι' αυτό εμείς αποφασίσαμε στις 9 Οκτώβρη να γίνει ένα συλλαλητήριο. Δε λέμε ότι ένα συλλαλητήριο σώζει τα πάντα. Αλλά πρέπει να αναδιοργανωθούμε καλύτερα. Θα εγκλωβιστούμε στις "προτάσεις" που κάνει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ για το τι θεωρούν λύσεις προβλημάτων; Για παράδειγμα, τσακώνονται για το αν θα είναι η αύξηση 20 ή 22 ευρώ το μήνα. Εμείς λέμε καθαρά και υιοθετούμε αν θέλετε και τις θέσεις του ΠΑΜΕ: 1.200 ευρώ κατώτερος μισθός. Με τις σημερινές συνθήκες ζωής είναι υπερβολικό; Οι άλλοι αυτά τα βγάζουν σε κλάσμα του δευτερολέπτου.

Προβάλλουμε μια σειρά αιτήματα και στόχους που είναι δίκαια, που είναι ρεαλιστικά με την έννοια ότι υπάρχει ο πλούτος σ' αυτή τη χώρα. Αυτό όμως που χρειάζεται, για να πραγματώσεις και να αποσπάσεις κάποιες κατακτήσεις είναι το λαϊκό κίνημα να αποκτήσει δύναμη σ' αυτή την κατεύθυνση. Και για να αποκτήσει δύναμη θέλει ενότητα, αλληλεγγύη, συμμαχίες, πάρα πολλούς παράγοντες και κυρίως σαφή πολιτικό προσανατολισμό.

Η εργατική τάξη πρέπει να έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό της και το δίκιο της. Δεν μπορούμε να παζαρεύουμε τι θα χάσουμε, πρέπει να παζαρεύουμε τι θα κερδίσουμε. Αν παζαρέψεις τι θα χάσεις θα τα χάσεις όλα. Πρέπει να ζητήσουμε αυτά που τουλάχιστον σήμερα είναι εντελώς απαραίτητα. Και τα εντελώς απαραίτητα είναι πολύ περισσότερα απ' αυτά που λένε οι άλλοι ότι σας δίνουν. Εμείς θέλουμε η εργατική τάξη να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Από κει και πέρα τα πράγματα λύνονται. Αντικειμενικά θα συναντηθούμε σ' αυτό το δρόμο. Δεν είναι μόνο να σας πείσουμε. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν πρέπει να περιμένετε κι απ' τους δύο τίποτα.

Εχετε θέση σ' αυτό το συλλαλητήριο του Κόμματος. Εμείς δε ζητάμε όλοι αυτοί που θα έρθουν στο συλλαλητήριο να πάρουν μια σημαία με το σφυροδρέπανο και να πουν γίναμε κομμουνιστές. Να έρθετε με το δικό σας πανό και τα αιτήματά σας. Θα είμαστε και εμείς οι κομμουνιστές με τα δικά μας συνθήματα αλλά και σεις με τα δικά σας συνθήματα. Δε θα σας μετρήσουμε και θα πούμε αυτοί όλοι είναι κουκιά του Κόμματος. Και βεβαίως δε θα μείνουμε σε ένα συλλαλητήριο. Ορμητικά θα συμμετάσχουμε στους αγώνες που κάνουν οι ταξικές δυνάμεις. Δε φτάνει μόνο ένα συλλαλητήριο, αλλά πρέπει να υπάρχει ο τόνος, η δυναμική. Εμείς θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ποια είναι τα αιτήματα που σήμερα πρέπει να προβάλει. Κι αυτοί που διαφωνούν με το ΚΚΕ σε ορισμένα ζητήματα νομίζουμε ότι δεν μπορεί να έχουν καμία διαφωνία στα αιτήματα που προβάλλουμε. Είναι δικά σας αιτήματα και δικές σας απόψεις».

Υπάρχουν και «νόμιμα» σκάνδαλα

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στις εξεταστικές επιτροπές σημειώνοντας:

«Ζούμε έναν σκυλοκαβγά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ποιος κάνει έντιμη και ηθική και καλύτερη διαχείριση. Ποιος είναι πιο έντιμος, πιο έξυπνος, πιο ικανός κυβερνήτης. Αυτό είναι το πρόβλημα; Η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση έλεγε εγώ θα το διαχειριστώ καλύτερα. Τώρα που έγινε κυβέρνηση χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια διαχείριση που κάνει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση έλεγε "εγώ τα κάνω καλά", τώρα ανακαλύπτει ότι αυτά που έκανε το ίδιο τα κάνει η ΝΔ αλλά δεν του αρέσουν.

Θα γεμίσουμε εξεταστικές επιτροπές. Πιστεύετε ότι θα βγει τίποτα; Τι να βρούμε; Αντε το πολύ πολύ να βρούμε δυο μίζες, σε σχέση με τις χιλιάδες που υπάρχουν. Η εξεταστική επιτροπή είναι ένας τρόπος να τα κουκουλώσουν. Εγώ την πρότεινα, εσύ τη δέχτηκες κλπ. Δέστε πόσες εξεταστικές επιτροπές έγιναν. Είδατε να τιμωρείται κανένας; Βέβαια, μπορεί να βρεθούν και πέντε να τιμωρηθούν. Στη θέση τους θα φυτρώσουν πεντακόσιοι. Εμείς ξεκινάμε από το εξής: Υπάρχουν τα νόμιμα σκάνδαλα. Οταν π.χ. ιδιωτικοποιούνται οι σιδηρόδρομοι είναι νομιμοποιημένο σκάνδαλο. Εμείς, όμως, τα θεωρούμε παράνομα. Αφού έχουμε τέτοια νόμιμη παρανομία. Γιατί να ψάχνουμε τις τόσες χιλιάδες φακέλους; Εντάξει, στην εξεταστική επιτροπή θα πάμε. Κι αν μπορούμε να βγάλουμε και κάτι να διαφωτιστεί ο ελληνικός λαός, θα το βγάλουμε. Δεν είναι εκεί το ζήτημα. Η ταξική εκμετάλλευση είναι η νομιμοποιημένη κλοπή του ιδρώτα και του μόχθου του λαού».

Σχετικά με την πρόθεση της ΓΣΕΕ να ιδρύσει πανεπιστήμιο, τόνισε:

«Διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι η ΓΣΕΕ ανοίγει λέει ένα πανεπιστήμιο. Αυτή τη λογική υπηρετεί. Κάθε φορέας να κάνει και ένα πανεπιστήμιο. Που σημαίνει υποβάθμιση του πανεπιστημίου. Θα κάνει ο ΣΕΒ πανεπιστήμιο και εσείς θα έχετε την αυταπάτη ότι το παιδί σας παίρνει πτυχίο πανεπιστημίου. Αυτό το πτυχίο στην αγορά δε θα έχει καμία αξία. Εκεί που θα επιτύχει η ΓΣΕΕ είναι να κάνει ένα πανεπιστήμιο για εργατοπατέρες. Θα βγάλει εργατοπατέρες με πτυχίο. Αλλά δεν είναι αυτό που μας λείπει σήμερα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην προεδρολογία επισήμανε:

«Συζητάνε ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τι θα αλλάξει για τους εργαζόμενους αν τα δύο κόμματα τα βρουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ή τα βρουν και με τον ΣΥΝ; Ανάμεσά τους δεν πρέπει να μπείτε. Και οι δυο είναι πολύ καλοί για το κεφάλαιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το νομοθετικό πλαίσιο που βάζει στο στόχαστρο τις ελευθερίες του λαού δεν διορθώνεται, μόνο καταργείται!(2022-08-30 00:00:00.0)
Δεν υπηρετούμε όλοι τους επιχειρηματίες(2009-05-17 00:00:00.0)
Να αλλάξει το καθεστώς της εκκλησιαστικής περιουσίας(2008-10-25 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι να μην αποπροσανατολιστούν(2008-07-03 00:00:00.0)
Να δημιουργήσουμε το δικό μας αντίπαλο δέος(2000-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ