Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δε θα περάσουν

To πρόσχημα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων δεν υφίσταται πλέον για να νομιμοποιείται η ύπαρξη και λειτουργία ηλεκτρονικών και όποιων άλλων δικτύων παρακολούθησης, με αιχμή του δόρατος (τους) τις γνωστές σε όλους μας κάμερες. Κάμερες που χρησιμοποιούνται ανοιχτά και ξεδιάντροπα από τους μηχανισμούς καταστολής σε κινητοποιήσεις εργαζομένων που αγωνίζονται για το δίκιο τους. Χρησιμοποιούνται προκειμένου οι χαφιέδες να καταγράψουν με σαφήνεια και να φακελώσουν ποιος διαδηλώνει, πού, με ποιους άλλους στο πλευρό του και γιατί.

Μα κι αν δεν υπάρχει πλέον το προαναφερόμενο πρόσχημα, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού δεν πτοούνται. Ετσι, αποφάσισαν να διατηρήσουν τις κάμερες σε λειτουργία και για να τις «νομιμοποιήσουν» υπέβαλαν και αίτημα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ζητώντας παράταση της άδειας λειτουργίας (η προηγούμενη έληξε στις 4 του Οκτώβρη). Ισως η Αρχή, στη συνεδρίασή της (μάλλον σήμερα), θα βρει μια εύηχη δικαιολογία για να δώσει την άδειά της. Αλλωστε προσχηματικες δικαιολογίες προκειμένου να συνεχίσουν οι κάμερες το χαφιεδιλίκι έχουν εκφραστεί ήση απο την κυβέρνηση. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, ουδέποτε το λαϊκό κίνημα βάσισε τις ελπίδες του στις αποφάσεις Αρχών, «ανεξάρτητων» ή όχι και τόσο...

Οπωσδήποτε οι κάμερες δε στέκουν μόνες τους στο σχέδιο που έχουν στήσει οι κρατούντες για το μέλλον μας και την ασφάλειά τους. Εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο με πολλές άλλες παραμέτρους, όπως η αστυνομοκρατία, η εισβολή αστυνομικών ακόμα και σε σχολεία, όπου κατάσχουν ετσιθελικά στοιχεία μαθητών και «τραβάνε» τους καθηγητές στο Τμήμα, η ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής σε προσωπικό και μέσα, η τοποθέτηση στρατιωτών να φυλάσσουν αθλητικές εγκαταστάσεις, η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στην υπόθεση της «εσωτερικής ασφάλειας», το προωθούμενο «ευρωσύνταγμα», που νομιμοποιεί ακριβώς αυτήν την εμπλοκή, το φακέλωμα των προσωπικών μας δεδομένων και η ανταλλαγή τους μεταξύ των υπηρεσιών καταστολής, κλπ.

Τίποτε από τα παραπάνω δε γίνεται για την «ησυχία» των εργαζομένων, της νεολαίας, των ανέργων, των συνταξιούχων. Το αν οι κάμερες υποτίθεται οτι παρακολουθούν την κυκλοφορία στους δρόμους προκειμένου να είναι ασφαλής, δίνονται και μερικές κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ, όταν τις καταγράφουν, μόνο ως πρόσχημα προβάλλεται. Πιθανά να τους χρειάζεται και αυτό, δηλαδή οι κλήσεις προκειμένου με τις εισπράξεις να αποσβεστεί κάπως το τεράστιο κόστος απόκτησης και συντήρησής τους. Το γεγονός είναι ότι οι χαφιεδομηχανισμοί (ηλεκτρονικοί και «παραδοσιακοί») καταγράφουν κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Οι δε μηχανισμοί καταστολής έρχονται για να την «περιφρουρήσουν», να την περιορίσουν και, με το πρώτο πρόσχημα που θα βρουν, να τη διαλύσουν. Και όλο αυτό το σκηνικό προωθείται και τροφοδοτείται προκειμένου ο φόβος να αποτρέπει προκαταβολικά όποιον αγανακτισμένο από τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής επιθυμεί επιτέλους να εκφράσει αγωνιστικά το δίκαιο θυμό του ακριβώς γι' αυτά τα αποτελέσματα. Το Σάββατο διοργανώνεται από το ΚΚΕ ένα μεγάλο συλλαλητήριο. Η συμμετοχή μας εκεί θα δείξει - ανάμεσα σε άλλα - ότι δεν κάμπτεται το λαϊκό φρόνημα, η λαϊκή δράση κι, ακόμη, ότι η αστυνομοκρατία και ο αυταρχισμός δε θα περάσουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ