Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
«Τζάμπα μάγκες» με αφορμή την απογραφή της οικονομίας

Οι δύο μονομάχοι αποφεύγουν να απαντήσουν ποιος ευθύνεται για τα ελλείμματα και, κυρίως, ποιοι θα τα πληρώσουν

Η απογραφή των δημόσιων οικονομικών αποτέλεσε το πεδίο για μια ακόμα ψευτοαντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, καθώς οι δύο μονομάχοι δεν μπορούν να συγκρουστούν επί της ουσίας, να απαντήσουν δηλαδή ποιος ευθύνεται για τα ελλείμματα και, κυρίως, ποιοι θα τα πληρώσουν.

Είναι φανερό ότι η απογραφή χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ όχι για να μάθει ο λαός την «πραγματική κατάσταση» στα δημόσια οικονομικά, αλλά να χρησιμοποιήσει την «άσχημη εικόνα» προκειμένου να δικαιολογήσει τη συνέχιση της λιτότητας, των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις «εθελούσιες εξόδους». Από την άλλη, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να δικαιώσει τη «δική της» απογραφή η οποία εμφάνιζε στα χαρτιά μικρότερα ελλείμματα, υποκρινόμενη ότι η πολιτική της ΝΔ ευθύνεται για τη δημιουργία των ελλειμμάτων και, κυρίως, ότι δε συμφωνεί με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή επέλαση.

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ αντάλλαξαν χτες άσφαιρα πυρά γύρω από το θέμα, με αφορμή δηλώσεις του εκπροσώπου της «Γιούροστατ», ο οποίος ανέφερε ότι η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ ήταν ενημερωμένη από το 2002 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη μέθοδο απογραφής που χρησιμοποιούσε. Μάλιστα, ο διευθυντής της Γιούροστατ, Μισέλ Βάντεν Αμπέλε, εκτίμησε ότι «ήταν συμβατή με το ενοποιημένο ευρωπαϊκό σύστημα οικονομικής λογιστικής». Σημειώνεται ότι επί ΠΑΣΟΚ οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα καταγράφονταν στο έλλειμμα μόλις γινόταν η παραλαβή τους και όχι κάθε δόση χωριστά.

«Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, αποτυπώνοντας την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», αποφάνθηκε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι «κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση». Παράλληλα, επικαλέστηκε επικριτικές δηλώσεις που είχε κάνει η «Γιούροστατ» τα τελευταία δύο χρόνια κατά των οικονομικών στοιχείων που είχε υποβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση. «Τα στοιχεία, έτσι όπως παρουσιάστηκαν, δεν έδιναν την πραγματική εικόνα των ελλειμμάτων της ελληνικής οικονομίας», υποστήριξε ο Ευ. Αντώναρος.

Ο Ν. Αθανασάκης

«Νεοδημοκρατική επιχείρηση με μικροκομματικούς στόχους», χαρακτήρισε την απογραφή της κυβέρνησης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «δήθεν απογραφή», που, όπως υποστήριξε, έγινε «χωρίς την παραμικρή διαφάνεια».

Σημείωσε ότι η απογραφή «αφήνει έκθετη την κυβέρνηση της ΝΔ» και «έκθετο τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αλογοσκούφη», και υποστήριξε ότι «η προηγούμενη μέθοδος που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν σύμφωνη με τον κανονισμό και σε συμφωνία με την EUROSTAT».

Επίσης, ανέφερε ότι η απογραφή «ήταν τελικά η άκριτη υπονόμευση της διεθνούς θέσης της χώρας από την ίδια την κυβέρνηση της χώρας», υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη για τις επιπτώσεις που έχουν ήδη υπάρξει στην οικονομία της χώρας», την «υπονόμευση του διεθνούς κύρους» της Ελλάδας και την «υπονόμευση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σηκώνουν» το θέμα της απογραφής(2006-03-14 00:00:00.0)
Συνεχίζουν το παιχνίδι της κολοκυθιάς(2005-11-18 00:00:00.0)
Εγκαλεί την κυβέρνηση για ...κλίμα ανασφάλειας(2004-12-02 00:00:00.0)
Ανούσια αντιπολίτευση με... φόντο τη νέα λιτότητα(2004-11-18 00:00:00.0)
Στα νέα επεισόδια προβλέπονται μέτρα...(2004-10-23 00:00:00.0)
Ελλείμματα και χρέη(2004-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ