Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγώνας να ξηλωθούν οι κάμερες - χαφιέδες
  • Ανακοίνωση - κάλεσμα της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» προς τον ελληνικό λαό και τους μαζικούς φορείς
  • Υποβλήθηκε σχετικό υπόμνημα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Να εντείνουν τον αγώνα για την αποκαθήλωση των μηχανισμών παρακολούθησης και γενικότερα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων που έχουν πληγεί καίρια - με νομοθετήματα όπως ο ευρωτρομονόμος, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης, η Συνθήκη Σένγκεν, η σύμβαση για την Ευρωπόλ κλπ - καλεί τον ελληνικό λαό και τους μαζικούς του φορείς η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη. Παράλληλα αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες (πχ στοιχειοθετημένες παρεμβάσεις προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), προκειμένου να μη νομιμοποιηθεί η παραπέρα χρήση των καμερών παρακολούθησης, όπως ζητά η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη λειτουργία των συστημάτων καταγραφής (κάμερες παρακολούθησης) που εγκατέστησε με το πρόσχημα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ τώρα διατείνεται πως οι μηχανισμοί αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση (με ποιο τρόπο;) του κυκλοφοριακού...

«Είναι φανερό ότι τα προσχήματα αυτά δεν ευσταθούν, καθώς σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση το τελευταίο διάστημα οι κάμερες παρακολούθησης στρέφονται προς τους διαδηλωτές με προφανή στόχο, ενώ αντίστοιχες καταγγελίες έχουν γίνει και από τους ίδιους τους εργαζόμενους στο σύστημα αυτό. Πρόκειται για μέτρο που εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα αστυνομοκρατίας και προσπάθειας εκφοβισμού του λαού, ώστε να μην αγωνίζεται και διεκδικεί τα δικαιώματά του», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Υπόμνημα στην Αρχή

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του αγώνα για την αποκαθήλωση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπέβαλε χτες σχετικό υπόμνημα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενώ θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Αρχής Δ. Γουργουράκη την Τρίτη 12/10/2004 στις 11 π.μ. Η υποβολή του αιτήματος έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μάλλον σήμερα η Αρχή θα εξετάσει αίτημα της κυβέρνησης να δώσει την άδειά της για παραπέρα χρήση και λειτουργία των καμερών αυτών. Η άδεια που είχε δώσει πρωτύτερα για λειτουργία των ηλεκτρονικών χαφιέδων με πρόσχημα την «ασφάλεια» των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων έληξε στις 4 Οκτώβρη.

Το κείμενο του υπομνήματος, που υπογράφει η Συντονιστική Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», έχει ως εξής:

«Ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε εσπευσμένα να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας είναι ότι ενώ εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την οποία εκδώσατε, υπό όρους άδεια εγκατάστασης κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης για την ασφάλεια (σύμφωνα με την Απόφασή σας 28/2004) των Ολυμπιακών Αγώνων, οι εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας έχουν ήδη εξαγγείλει όχι απλώς την παραμονή των ήδη εγκαταστημένων καμερών, αλλά και την παραγγελία και εγκατάσταση νέων.

Για παράδειγμα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με δηλώσεις του στον Τύπο (βλ. ενδεικτικά "Τα Νέα"» της 1ης Οκτώβρη) δήλωσε, χωρίς προφανώς να απευθύνει σχετικό ερώτημα στην Αρχή, την άμεση εγκατάσταση τεσσάρων καμερών στον τόπο του γνωστού τραγικού ατυχήματος στη Λαμία και την παραγγελία τετρακοσίων ακόμη για την πρόσθετη αστυνόμευση των Εθνικών Οδών. Αλλωστε, πριν ακόμη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε επίσης, αδιαφορώντας για τις αποφάσεις της Αρχής, προαναγγείλει ότι οι κάμερες θα παραμείνουν και μετά τους Αγώνες.

Θεωρούμε αδιανόητη και αντισυνταγματική οποιαδήποτε απόφασή σας για παράταση της λειτουργίας των εγκαταστημένων καμερών, πολύ περισσότερο την αδειοδότηση τοποθέτησης νέων. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε τη λειτουργία, με τις ευλογίες της Αρχής, ενός πανοπτικού συστήματος παρακολούθησης, το οποίο δε θα συνιστά απλό περιορισμό αλλά στέρηση της σχετικής ελευθερίας, εφόσον η δυνατότητα παρακολούθησης θα καθίσταται γενική και όχι εντοπισμένη σε κάποια, κατ' εξαίρεση σημεία του κυκλοφοριακού δικτύου.

Η άδεια της Αρχής, δόθηκε για συγκεκριμένο λόγο και χρονικό διάστημα. Η τυχόν συνέχιση της λειτουργίας των καμερών με άδεια της Αρχής θα σήμαινε ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων συγκρούεται, αντιφάσκει και καταστρατηγεί την ίδια της την απόφαση που ήταν συγκεκριμένη, εφόσον εξέλιπε ο λόγος για τον οποίο έδωσε την άδεια.

Ετσι η τυχόν οποιοδήποτε νέα αδειοδότηση λειτουργίας των καμερών, θα αποδείκνυε εκ νέου ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτέλεσαν απλώς ένα πρόσχημα για τη μόνιμη εγκατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης και ότι αντικειμενικά η Αρχή Προστασίας χρησιμοποιήθηκε ως νομιμοποιητική βάση μιας τέτοιας προειλημμένης πολιτικής απόφασης.

Παρόμοια άδεια της Αρχής θα ήταν, συνεπώς, αντισυνταγματική, κατ' άρθρο 25 του Συντάγματος, εφόσον θα προσέβαλε τον πυρήνα των δικαιωμάτων 5 παρ. 1 και 9Α, κατά παράβαση της αρχής της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, όπως αυτή ρητά κατοχυρώνεται στο άρθρο 25 του Συντάγματος και εξειδικεύτηκε στην Οδηγία 1122/2000 της Αρχής.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε από την Αρχή:

α) Να μη χορηγήσει παράταση της λειτουργίας των ήδη εγκαταστημένων καμερών και να ελέγξει την αποκαθήλωσή τους.

β) Να μην χορηγήσει άδεια για εγκατάσταση νέων συστημάτων παρακολούθησης, οποιασδήποτε μορφής.

γ) Να ελέγξει ότι έχουν καταστραφεί όλα τα αρχεία προσωπικών δεδομένων, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ