Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εξαψη από δηλώσεις του προέδρου

Εξημμένα είναι τα πνεύματα στη Γερμανία εδώ και λίγες μέρες από δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Χορστ Κέλερ, και πολιτικοί και σχολιογράφοι αντέδρασαν αμέσως - βασικά αρνητικά, και με πολύ λιγότερες εκφράσεις υπεράσπισής του, κατά κύριο λόγο από την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατίας (CDU). Επικρίσεις ακούστηκαν και κατά τις διαδηλώσεις της τελευταίας Δευτέρας.

Ο Χ. Κέλερ είχε δηλώσει στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Φόκους» ανάμεσα σε άλλα: «Οποιος θέλει να ισοπεδώσει τις ανισότητες που μια φορά υπάρχουν παντού στη Δημοκρατία, αυτός τσιμεντάρει το κράτος των επιχορηγήσεων (σ.σ. της Δυτικής προς την Ανατ. Γερμανία) και επιβάλλει στη νέα γενιά ένα αβάσταχτο φορτίο χρεών».

Για τους πρώην κατοίκους της ΓΛΔ αυτό δεν ήταν βέβαια κάτι το νέο. Από δεκαπενταετίας ζουν στο κορμί τους αυτή την ανισότητα και κάθε τόσο υπογραμμίζουν ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι τους μεταχειρίζονται σαν ανθρώπους «δεύτερης κατηγορίας».

Ο Χ. Κέλερ προχώρησε στη συνέντευξή του και σε παροτρύνσεις προς τους ανέργους που θεωρήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους σαν εμπαιγμός στην κατάστασή τους. Είπε συγκεκριμένα: «Αν ένας εργολήπτης (σ.σ. εργαζόμενος) δεν μπορεί να βρει εργασία στην πατρίδα του (στον τόπο του) που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του, τότε πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος: ή να τραβήξει εκεί που βλέπει δυνατότητες για να πραγματοποιήσει τους επαγγελματικούς στόχους του ή να προτιμήσει συνειδητά τη ζωή στην άμεση πατρίδα του» (στον τόπο του).

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν είναι έντονες και πολλές, γι' αυτό σημειώνω ενδεικτικά τις ακόλουθες: «Επιβάλλεται η υποψία ότι έτσι εγκαταλείπεται ο στόχος της εξίσωσης των βιοτικών συνθηκών και προετοιμάζεται ιδεολογικά μια νέα στρατηγική της CDU. Τα επιχειρήματά του είναι τυχοδιωκτικά και παράλογα». (Ιρις Γκλάιγκε, υφυπουργός στο υπουργείο Οικοδόμησης της Ανατολής).

«Ο κ. Κέλερ φαίνεται έτοιμος να κάνει μακρόχρονα δεκτές περιοχές φτώχειας». (Μπόντο Ράμελο, βουλευτής του ΚΟΔΗΣΟ). Ο Χέλμουτ Χότλερ, υπουργός Εργασίας στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου - Πρόσω Πομερανίας (επίσης του ΚΟΔΗΣΟ) κατηγόρησε τον Χ. Κέλερ ότι τσιμεντάρει την ανισότητα μεταξύ ανατολικού και δυτικού τμήματος της Γερμανίας και ότι πρακτικά απαιτεί από τους Ανατολικούς να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Αλλά και η πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος των Πρασίνων, Αγγέλικα Μπέερ, δήλωσε ότι με τις δηλώσεις του Γερμανού προέδρου ενισχύεται «ο κίνδυνος της διάσπασης Ανατολής - Δύσης». Επίσης μεμονωμένοι σοσιαλδημοκράτες βουλευτές άσκησαν κριτική στις δηλώσεις.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ