Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Ανησυχία για το μέλλον του Καυκάσου

Παρέμβαση του Θ. Παφίλη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή τα θύματα στην πόλη Μπεσλάν

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.- Τα θερμά συλλυπητήρια του ΚΚΕ στις οικογένειες των θυμάτων του Μπεσλάν, αλλά και έντονη ανησυχία για τις παραπέρα εξελίξεις στην περιοχή, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, με παρέμβασή του στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με τη σφαγή του Μπεσλάν και τον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Επισημαίνοντας ότι η περιοχή βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με κίνδυνο μετατροπής της σε προτεκτοράτο τύπου Κόσσοβου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζει πιο συγκεκριμένα τα εξής:

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του Μπεσλάν.

Ταυτόχρονα, εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τις παραπέρα εξελίξεις στην περιοχή, που σχετίζονται με τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ και τη διαφαινόμενη αντιγραφή της στρατηγικής τους από τη ρωσική κυβέρνηση στους τομείς της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας και ιδιαίτερα την υιοθέτηση του δόγματος του προληπτικού πολέμου.

Είναι πασιφανές ότι η πρόσφατη τραγωδία στο Μπεσλάν και οι δυσοίωνες προβλέψεις είναι άλλο ένα αποτέλεσμα της διάλυσης της ΕΣΣΔ και της ανατροπής του σοσιαλισμού.

Η περιοχή του Καυκάσου, από την οποία περνούν οι δρόμοι του πετρελαίου, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και καθιστούν έντονους τους κινδύνους αποσταθεροποίησης στην περιοχή και γενίκευσης των συγκρούσεων.

Οι ανησυχίες που εκφράζονται από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι ιδιαίτερα υποκριτικές. Η "πολιτική λύση" που προτείνουν, καθώς και η λεγόμενη διεθνοποίηση του προβλήματος έχουν σαν στόχο τη μετατροπή της περιοχής σε προτεκτοράτο τύπου Κόσσοβου.

Μόνον οι λαϊκοί αγώνες των λαών της Ρωσίας για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για δίκαιη και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ