Τετάρτη 14 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προεκλογικά τερτίπια αλλά και αληθινές αντιδράσεις στον πόλεμο

«Δεν είμαστε υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ», δήλωσε στη «Φραγκφούρτερ Ρουντσάου» ο Γερμανός υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πέτερ Στρουκ, και υπογράμμισε ότι αποκρούει γερμανική συμμετοχή σε πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, ακόμα και αν προϋπάρχει εντολή του ΟΗΕ. Την ίδια άποψη έχει διατυπώσει και ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, μιλώντας, ως γνωστόν, για «ιδιαίτερο» ή ανεξάρτητο «γερμανικό δρόμο» στο θέμα του Ιράκ. Οι δυο ηγετικοί σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί υποστηρίζουν ότι το ζήτημα θα συζητηθεί ασφαλώς στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στις 23 του Σεπτέμβρη, και συνεπώς είναι αστήρικτη η αντίληψη ορισμένων Γερμανών και ΝΑΤΟικών στρατιωτικών ότι πρόωρα ανακινήθηκε το θέμα και ότι γι' αυτό το λόγο αυτοί είναι δυσαρεστημένοι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ούβε-Κάρστεν Χάγε, απαντώντας σ' αυτό το τελευταίο, είπε ότι στο ζήτημα ενός πολέμου κατά του Ιράκ «τον πρώτο λόγο έχει η πολιτική».

Ανεξάρτητα από τις τοποθετήσεις αυτές μέσω των ηλεκτρονικών και των έντυπων μέσων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΟΔΗΣΟ στο Μπούντεσταγκ υπέβαλε Ερώτηση, με την ελπίδα να συζητηθεί στα μέσα Σεπτέμβρη και να απαντηθεί επίσημα από τη Βουλή, αν η Γερμανία θα μετάσχει σε πόλεμο κατά του Ιράκ. Απόδειξη της μη συμμετοχής -υποστηρίζεται στην Ερώτηση - θα ήταν η απόσυρση των γερμανικών ναυτικών μονάδων από τον Κόλπο της Αφρικής, που κινδυνεύουν να εμπλακούν στον πολεμικό τυχοδιωκτισμό.

Εναντίον της πολεμικής συμμετοχής τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία του γερμανικού λαού. Αυτό διατυπώνει ο Βερολινέζος κοινωνιολόγος Ντίτμαρ Βίτιχ σε ανάλυση αποτελεσμάτων δημοσκόπησης που ενήργησε το Ινστιτούτο Ερευνας της κοινής γνώμης ΕΜΝΙΝΤ. 73% από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι ακόμα και με εντολή του ΟΗΕ είναι κατά της συμμετοχής (στην Ανατολική Γερμανία 78%, στη Δυτική 71%). Αυτή τη γνώμη έχουν όχι μόνον εκλογείς του ΚΟΔΗΣΟ και των Πράσινων, αλλά και των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων: SPD, CDU- CSU και FDP, με ποσοστό γύρω στα 70%. Ετσι εξηγείται, κατά τον Βίτιχ, και η πρόσφατη συζήτηση στην ηγεσία του SPD περί συμμετοχής ή μη στον πολεμικό τυχοδιωκτισμό.

Το πέρασμα από τα λόγια στις πράξεις της κυβέρνησης απαιτούν και εκπρόσωποι του κινήματος ειρήνης. Ετσι, ο Τομπίας Πφλίγκερ, στο Τίμπινγκεν, δήλωσε ότι η «αντιπολεμική ρότα» της κυβέρνησης, για να γίνει πιστευτή, πρέπει να συνοδευτεί με «δημόσια δήλωση της κοκκινο-πράσινης κυβέρνησης ότι ανακαλεί όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για συμμετοχή στον πόλεμο».

Χαρακτηριστικό των διαθέσεων είναι και το γεγονός ότι ο αρχιεπίσκοπος του Βερολίνου, Γκέοργκ Στερζίνσκι, και ο γενικός κοσμήτορας της Ευαγγελικής Εκκλησίας της πόλης Κότμπους, Ρολφ Βίσνατ, κάλεσαν τους θρησκευόμενους να πάρουν θέση κατά του σχεδιαζόμενου πολέμου.

Σ' αυτό το κλίμα βρίσκει εξήγηση και το γεγονός ότι το Σάββατο στην πόλη του Γκέτινγκεν περί τους 200 από τους 1.000 περίπου μετέχοντες στην εκλογική συγκέντρωση των πράσινων υπουργών Φίσερ και Τριτίν, δεν έμειναν αμίλητοι ακροατές, αλλά φώναξαν «πολεμοκάπηλοι» και μερικοί απ' αυτούς εκσφενδόνισαν κατά του ΥΠΕΞ τομάτες και σακούλες με χρώματα.


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ