Τετάρτη 14 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ναρκοθετώντας το μέλλον

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ διηγείται στην «Ιντιπέντεντ» του Σαββάτου την ιστορία του Ταμίμ. Ο 25χρονος Αφγανός δούλευε τέσσερα χρόνια σε επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης. Ηταν από τους πιο πεπειραμένους εργαζόμενους για λογαριασμό της βρετανικής «Halo Trust», μιας πολυδιαφημισμένης στη Βρετανία, λόγω της υποστήριξης που είχε από την πριγκίπισσα Νταϊάνα, οργάνωσης αρωγής. «Ξέρω τι κάνω», έλεγε πάντοτε στη μητέρα του. Ο Φισκ πήγε να τη δει μια μέρα μετά το θάνατο του Ταμίμ. Αυτό που τον σκότωσε, του είπε, ήταν ένα από τα 20 «βομβίδια» που περιέχει κάθε βόμβα διασποράς των βομβαρδιστικών των ΗΠΑ. Από αυτά, εκτιμάται ότι το 15% θάβεται στο έδαφος χωρίς να εκραγεί. Και μετατρέπονται σε νάρκες που, αν κουνηθούν, έστω κι ελάχιστα, εκρήγνυνται.

Τα μικρά παιδιά στο Αφγανιστάν που έχουν μείνει ανάπηρα παίζοντας με τα μικρά κίτρινα αντικείμενα ξεπερνούν τα χίλια. Κι όμως, αυτές οι βόμβες δε θα σταματήσουν να χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ. Διότι, απλούστατα, είναι από τις πιο προσοδοφόρες για την αμυντική βιομηχανία: το 1992 οι «Olin Ordnance» και «Alliant Tech Systems Inc.» έλαβαν παραγγελία παραγωγής 9.598 βομβών για να αντικατασταθούν οι βόμβες που είχαν χρησιμοποιηθεί στο Ιράκ. Και, με ένα νέο πόλεμο κατά του Ιράκ να προβάλλει, νέα συμβόλαια επίκεινται...

Η κατά ΗΠΑ «τρομοκρατία»

Ο Παλαιστίνιος διανοούμενος και καθηγητής πανεπιστημίου στις ΗΠΑ Εντουαρντ Σαΐντ εξηγεί στην τελευταία έκδοση της εβδομαδιαίας αιγυπτιακής εφημερίδας «αλ Αχράμ» (8-14/8/2002) πώς είναι δυνατόν κάποιος να κάνει ακατονόμαστα εγκλήματα σε βάρος ενός λαού και να μένει ατιμώρητος: ο πρωθυπουργός Σαρόν, περί ου ο λόγος, εκμεταλλεύεται άριστα το πλαίσιο του αμερικανικού πολέμου «κατά της τρομοκρατίας», αφαιρώντας από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση το υπόβαθρο, το ότι οι «τρομοκράτες» βομβιστές αυτοκτονίας είναι, στην πραγματικότητα, αποκύημα της πολιτικής που ακολουθεί. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους υιοθετεί τη Σαρόνια λογική, προσθέτει, είναι άλλη μια απόδειξη --αν χρειαζόταν τέτοια-- της τυφλής καταστροφικότητας αυτής της πολιτικής...

Χειμερινός τουρισμός

Και εκεί που το φετινό καλοκαίρι τείνει να καταγράψει «τέλος», νάσου η κυβέρνηση που διά του ΕΟΤ ανακοίνωσε το πρόγραμμα κοινωνικού... τουρισμού. Το οποίο πρόγραμμα, δεν αρχίζει ακόμα, κι ούτε θ' αρχίσει την επόμενη βδομάδα ή έστω το Σεπτέμβρη. Αφορά την περίοδο που αρχίζει από την 1η του Οχτώβρη και προφανώς αφορά τους χειμερινούς κολυμβητές ή τους χιονοδρόμους.

Φέτος όμως ο ΕΟΤ προχώρησε και σε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες καινοτομίες. Πρώτον, κουπόνια «κοινωνικού τουρισμού» δε δικαιούνται όσοι τόλμησαν να κάνουν χρήση του περσινού προγράμματος και δεύτερον, όσοι συνταξιούχοι (γιατί συνταξιούχοι είναι οι περισσότεροι που κάνουν χρήση αυτών των προγραμμάτων) θέλουν να μάθουν αν είναι δικαιούχοι ή όχι πρέπει να απευθυνθούν στην... ιστοσελίδα του ΕΟΤ.

Πρόκληση και κοροϊδία, θα πείτε. Ομως είναι κάτι ακόμα χειρότερο, αφού με την πάροδο του χρόνου αποδεικνύεται όλο και πιο χαρακτηριστικά, ότι τελικά τα περιβόητα προγράμματα «κοινωνικού τουρισμού», δεν αποτελούν πολιτική στήριξης κάποιων κοινωνικών ομάδων, αλλά αποκλειστικά στήριξης των ξενοδόχων σε περιόδους «νεκρές», που η πληρότητα των μονάδων τους είναι σχεδόν μηδενική...

Δυο χρόνια πριν...

Τι καλύτερο, λοιπόν, από τις εντυπωσιακές επετειακές δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, με αφορμή τα δύο χρόνια που απέμειναν έως την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. «Εχουμε τον απόλυτο έλεγχο των χρονοδιαγραμμάτων» στα έργα υποδομής, είπε ο υπουργός, ο οποίος μίλησε ακόμα και για «θετικές επιπτώσεις στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στο εισόδημα». Τα στελέχη της «Αθήνα 2004» και η πρόεδρος της εταιρίας Γ. Αγγελοπούλου πλέουν σε πελάγη ευτυχίας με τη «Regatta», τη δοκιμαστική διοργάνωση της ιστιοπλοΐας στη βάναυσα κακοποιημένη παραλία του Αγίου Κοσμά και δηλώνουν πανευτυχείς ότι οι αγώνες ξεκινούν τώρα.

Η αλήθεια είναι ότι οι οικογένειες των επτά (έως τώρα) νεκρών εργατών, που άφησαν την τελευταία τους πνοή πάνω στα «ελεγχόμενα χρονοδιαγράμματα», δε θα μπορούσαν να μνημονευτούν από την κυβέρνηση. Μακάβριες αναμνήσεις που δε χωρούν σε επετείους «εθνικών στόχων». Οπως και ο καθημερινός εφιάλτης χιλιάδων εργαζομένων στα ολυμπιακά έργα που δουλεύουν 13 και 14 ώρες, χωρίς να πληρώνονται και όταν τολμούν να ζητούν το μεροκάματο απολύονται. Ή μήπως χωρούν οι αναμνήσεις των ελεύθερων χώρων, που μετατρέπονται σε λυόμενες ή μόνιμες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, διαγράφοντας τις τελευταίες ανάσες μιας πόλης, που έχει να δώσει μόνο 2,5 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερου χώρου και πράσινου σε κάθε της κάτοικο;

Σημασία έχει ότι μετά από δύο χρόνια θα είμαστε όλοι ευτυχισμένοι. Θα διοργανώσουμε Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς τρομοκρατία. Δε θα υπάρχουν τρομοκράτες παρά μόνον οι αναγκαίοι και επίσημοι, ώστε όλα να γίνονται όπως πρέπει. Η πόλη του Μεγάλου Αδελφού θα έχει «εξαρθρώσει» την τρομοκρατία και θα έχει έτσι κάθε δικαίωμα να τρομοκρατεί. Αλλωστε, οι εργάτες, οι αγρότες, οι φοιτητές, οι μαθητές, οι συνταξιούχοι δε χωρούν στη μεγάλη Ολυμπιακή Οικογένεια. Κι όταν θα χαλούν τη μόστρα της «νέας μεγάλης εθνικής ιδέας» θα καταγράφονται.

Παρ' όλα αυτά όλοι τους χρειάζονται για την υλοποίηση του στόχου. Εχουν συνηθίσει να πληρώνουν. Και τώρα οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει. Το 1,5 τρισ. έχει γίνει 3 και προβλέπεται να αυξηθεί κι άλλο, ενώ οι απ' ευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων της «Αθήνα 2004», καθ' υπόδειξιν της ΔΟΕ, έχουν μετατρέψει τον προϋπολογισμό της εταιρίας σε «λάστιχο» και κανείς δε γνωρίζει πού θα φτάσει.

Είναι οι ίδιοι που ζητούν από τους εργαζόμενους να γίνουν εθελοντές. Να δουλέψουν δωρεάν. Οι εκατομμυριούχοι των Ολυμπιακών Αγώνων, τα στελέχη με τις λιμουζίνες και τους σοφέρ ζητούν από το 25% των άνεργων νέων να γίνουν οι, χωρίς ιδιοτέλεια, συντελεστές στην επιτυχία μιας παράστασης, που η επιτυχία της έχει ταυτιστεί με τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Δεν είναι αργά ούτε νωρίς. Μένουν ακόμα δύο χρόνια. Κι εμείς που ξέρουμε από τέτοιους «εθνικούς στόχους», είμαστε ακόμα εδώ. Οχι με τους περιηγητές των ολυμπιακών άθλων, αλλά με τους εργάτες στα εργοτάξια, που δεν αντέχουν να δώσουν άλλο αίμα σε τέτοιους εθνικούς στόχους.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Οι φάρσες...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να σταματήσετε να παίρνετε τηλέφωνο και να κάνετε φάρσες στους αριθμούς 170 και 1964; Εχουν τον «νταλκά» τους οι «αντιτρομοκρατικοί», που βρίσκονται στην Αθήνα μέσα στον Αύγουστο. Να έχουν κι εσάς να τους δουλεύετε;

Τι θα πει «κύριε αστυνομικέ, είδα τον απέναντι να γελάει χαιρέκακα και τον άκουσα επανειλημμένως να μιλάει στο τηλέφωνο για τα κλεμμένα όπλα στην Κω»;.. Αφού μένεις απέναντι από τον Παπαντωνίου ρε φίλε!

Λίγη υπευθυνότητα, μια ευαισθησία και συναινετική διάθεση δεν την έχετε τέλος πάντων; Τσάμπα ξελαρυγγιάζονται ο Καψής, ο Λιάγκας, ο Ευαγγελάτος και όλοι οι ανιδιοτελείς δημοσιογράφοι που θέλουν να αφυπνίσουν την ελληνική κοινωνία;

Α, παρεμπιπτόντως, ανακαλύψαμε και το λόγο που ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραμένει ασύλληπτος. Βρήκε ένα θαυμάσιο κόλπο για να μπερδέψει τις διωκτικές αρχές: Τις τελευταίες εβδομάδες δουλεύει ως πιτσαδόρος.

Πάντως από φθινόπωρο οι διωκτικές αρχές θα ασχοληθούν λέει με τον «ΕΛΑ», την «1η Μάη» και διάφορες άλλες οργανώσεις. Οπως καταλαβαίνετε δε θα ησυχάσουμε εύκολα με αυτή την ιστορία και βέβαια κάποιοι έχουν τους λόγους τους γι' αυτό.

Ε ΡΕ ΦΤΩΧΕΙΕΣ εκεί στην «Πετρόλα»! Μόλις κατά 180% αυξήθηκαν φέτος τα κέρδη της και αισίως άγγιξαν τα 15,7 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας το γεγονός οφείλεται στη διεθνή συγκυρία...

Αραγε σε αυτή τη «διεθνή συγκυρία» συμπεριλαμβάνονται η Βάσω Παπανδρέου και ο Ακης Τσοχατζόπουλος; Εξόσον θυμόμαστε αυτοί έχουν δώσει και υλοποιήσει τις άδειες επέκτασής της και ρύθμισαν και διάφορες άλλες υποθέσεις. Μάλλον για «εγχώρια συγκυρία» θα πρέπει να μιλάμε.

Κι αν έχει κανείς αμφιβολία ας ρωτήσει τους κατοίκους της γύρω περιοχής που επί χρόνια «πληρώνουν το μάρμαρο» τέτοιου είδους «συγκυριών», ευχόμενοι να μη συμβεί κανένα μεγάλο κακό.


Γρηγοριάδης Κώστας

Η «σωτηρία» των Αφγανών

Γρηγοριάδης Κώστας

Σχολιάζοντας τη σφαγή 48 αμάχων σε ένα χωριό του Αφγανιστάν, ο πρώην πεζοναύτης και στέλεχος της κυβέρνησης Ρίγκαν έγραψε ότι το να χρησιμοποιείται ένα οπλικό σύστημα σαν το «AC-130», που έριξε μισό τόνο σφαίρες εναντίον ενός χωριού που γιόρταζε ένα γάμο με μπαλωθιές είναι «ακατανόητο» και «δεν μπορεί να το υπερασπιστεί κανείς». Ακόμα κι αν οι Αφγανοί πυροβολούσαν κατά των Αμερικανών (κάτι που επιμένουν ότι δεν έκαναν), η τακτική της χρήσης του συγκεκριμένου αεροπλάνου, σχολίασε, μπορεί να παραλληλιστεί με το να βομβαρδίζεις ένα πλήθος χιλιάδων επειδή ένας από αυτούς έριξε μια σφαίρα. Είναι μια επιλογή «ηθικά απαράδεκτη από όπου κι αν τη δει κανείς», και θυμίζει «την καταστροφή ολόκληρων χωριών στο Βιετνάμ για να τα "σώσουμε"», καταλήγει.

Δυσφορούν...

Ενα μήνα πριν την επέτειο της 11ης του Σεπτέμβρη οι ετοιμασίες ειδικά στη Νέα Υόρκη είναι πυρετώδεις. Ολόκληρα προγράμματα ετοιμάζονται, που θα έχουν φυσικά την κάλυψη των τηλεοπτικών Μέσων σε 24ωρη βάση.

Οι σφυγμομετρήσεις μπήκαν και αυτές στο χορό της δημιουργίας ανάλογου εθνικού κλίματος. Τέθηκαν, λοιπόν, στους Νεοϋρκέζους τα εξής ερωτήματα: 1) Θα πάρετε μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις που ετοιμάζονται; 2) Θα παρακολουθήσετε τις επετειακές εκδηλώσεις από την τηλεόραση ή 3) Δεν πρόκειται να κάνετε τίποτα από τα δύο;

Οποιος μπορεί να φανταστεί τι απάντησε η συντριπτική πλειοψηφία των Νεοϋρκέζων μάλλον έχει φαντασία που καλπάζει... Το 91% απάντησαν θετικά στην 3η ερώτηση και μόνο το 1% του «μεγάλου μήλου» απάντησε θετικά στην πρώτη!

Η είδηση αυτή ποτέ δεν έφτασε διά μέσου των γνωστών και έγκυρων πρακτορείων και μέσων. Διά ευνόητους λόγους. Ούτε καν έμαθαν οι υπόλοιποι Αμερικανοί τι νιώθουν οι Νεοϋρκέζοι.

Ισως ούτε μάθουν ποτέ. Εξάλλου, η μοίρα τους δεν είναι διαφορετική από τους κατοίκους της μεγαλούπολης. Τρέχουν να προλάβουν να μαζέψουν ό,τι έχει απομείνει από την αδηφαγία των εταιριών. Μετρούν τα χρήματά τους που μειώνονται ή χάνονται. «Γιατί να με νοιάζει» μας λέει και ο άνθρωπος που μας έκανε κοινωνό της είδησης, κάποτε μέλος της ανώτερης μεσαίας τάξης. «Φέτος δεν έχω χρήματα να πάω ούτε διακοπές και το μέλλον φαντάζει αδυσώπητο»...

«Βλέπουν» μόνον όταν τους συμφέρει...

Για κοίτα, γυρίσματα που κάνουν οι καιροί! Πέρσι, τέτοιο καιρό, που οι σκληρές μάχες ανάμεσα σε αυτονομιστές Αλβανούς της ΠΓΔΜ και το στρατό της χώρας «εκτονώνονταν» -για να οδηγήσουν στη διαβόητη «ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας»...- οι πολυεθνικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις που εδρεύουν στα βαλκανικά «πέριξ» δεν «έβλεπαν» τίποτε το «περίεργο» και ιδίως τα πλήθη ενόπλων αυτονομιστών που πηγαινοέρχονταν στις ζώνες πυρός από τις γειτονικές περιοχές μεταφέροντας - «εξυπακούεται»...- και παραφερνάλια, όπως χειροβομβίδες, ολμοπυροβόλα τελευταίου τύπου κλπ.

Φέτος, ενόψει των πρόωρων γενικών εκλογών της 15ης Σεπτέμβρη (υπό τις συνθήκες και τις «μεταρρυθμίσεις» που επιτάσσει η «ειρηνευτική συμφωνία» έμπνευσης Ουάσιγκτον -Βρυξελλών), οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ όχι μόνον άρχισαν να βλέπουν «περίεργες κινήσεις εξτρεμιστών», αλλά και να τους συλλαμβάνουν! Μέσα στις τελευταίες οκτώ μέρες, στρατιώτες του ΝΑΤΟ έχουν συλλάβει τουλάχιστον είκοσι «ύποπτους εξτρεμιστές» και έπεται συνέχεια (τουλάχιστον μέχρι να στηθούν οι κάλπες)...

Το ωραιότερο, πέρα από την «αφύπνιση» των στρατευμάτων κατοχής του ΝΑΤΟ σε Κοσσυφοπέδιο και αλλού, είναι η ανακοίνωση που εκδίδουν, τελευταία, οι ΝΑΤΟικοί για να δικαιολογήσουν τις συλλήψεις: «Ολοι αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή και συνελήφθησαν σε εφαρμογή της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Η απόφαση, όμως, αυτή αναφέρει την επιστροφή σερβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο και την παραμονή της επαρχίας στην εδαφική κυριότητα της Σερβίας. Αυτές τις αναφορές της απόφασης, άραγε, θα «θυμηθούν» να τις εφαρμόσουν τα ΝΑΤΟικά γεράκια;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επίθεση στο Ιράκ

Η λογική, ακόμα και η πιο κοινή, μπορεί να το αρνείται. Δεν υπάρχουν (τουλάχιστον εμφανείς) προετοιμασίες, είναι έντονες οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις γύρω από το ζήτημα, υπάρχει πρόβλημα με την κοινή γνώμη των χωρών που προβλέπεται να πρωταγωνιστήσουν σε έναν τέτοιο πόλεμο. Ομως, πότε ο ιμπεριαλισμός λειτούργησε έστω με κοινή λογική; Η μόνη «λογική», που γνωρίζει είναι η ακόρεστη δίψα του, να ελέγξει και υποτάξει λαούς, εδάφη, πλουτοπαραγωγικές πηγές, πριν τον προλάβουν οι ανταγωνιστές του. Καμιά άλλη λογική δεν μπορεί να τον σταματήσει. Αρα οι πολύπλοκες αναλύσεις των διάφορων παραγόντων, που θα καθορίσουν, υποτίθεται, την εξαπόλυση επίθεσης κατά του Ιράκ ένα πρέπει να έχουν για σίγουρο: Πως αυτή η ιμπεριαλιστική επίθεση θα γίνει.

Τώρα, αν το πρόσχημα θα είναι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, ή τα υποτιθέμενα μέλη της Αλ Κάιντα, που τάχα έχουν βρει εκεί καταφύγιο ή κάτι άλλο, αυτό είναι ζήτημα χειρισμών και προετοιμασίας της κοινής γνώμης. Αν, επίσης, γίνει πριν ή μετά από τις γερμανικές εκλογές ή ακόμα ακριβέστερα με τη συμμετοχή ή όχι των Γερμανών θα εξαρτηθεί από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς συσχετισμούς και τον υπολογισμό των ξεχωριστών σκοπιμοτήτων (επενδύσεις των Γερμανών κ.ά.). Αν γίνει με τις ευλογίες και τις διευκολύνσεις μιας τούρκικης κυβέρνησης ή όχι, όλο και κάτι έχουν να πουν γι' αυτό οι πρόσφατες εξελίξεις στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας... Αν πάλι γίνει με τη μορφή του εκτεταμένου ανοιχτού πολέμου ή με τη μορφή των «μυστικών επιχειρήσεων», που σχεδιάζει ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντ. Ράμσφελντ για όλο τον πλανήτη, θα εξαρτηθεί πάλι από τις επιμέρους σκοπιμότητες.

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως ο ιμπεριαλισμός δεν μπορεί παρά ιμπεριαλιστικά να σκέπτεται και να αντιδρά. Γι' αυτό, άλλωστε, ο λόγος δε γίνεται μόνο για το Ιράκ, αλλά πονηρά δημοσιεύματα και σκόπιμες διαρροές προετοιμάζουν την κοινή γνώμη και για Ιράν ακόμα και για Σαουδική Αραβία. Βρετανός αξιωματούχος επισήμαινε στο Newsweek πως «όλοι θέλουν να πάνε στη Βαγδάτη. Οι πραγματικοί άντρες θέλουν να πάνε στην Τεχεράνη»! Επίσης, σύμφωνα με το The Science Christian Monitor, Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν τελεσίγραφο προς τη Σαουδική Αραβία «σταματήστε να στηρίζετε τους τρομοκράτες, ειδάλλως θα δείτε την κατάληψη των περιοχών, όπου βρίσκονται τα πετρελαϊκά κοιτάσματα...». Μπορεί και να εκβιάζουν απλά, ώστε οι γειτονικές χώρες «να χορέψουν στο σκοπό τους». Πάντως, τέτοια δημοσιεύματα αποκαλύπτουν πως έτσι και αλλιώς η ιμπεριαλιστική επίθεση είναι σε εξέλιξη.

Με αυτά τα δεδομένα γίνεται ακόμα πιο σοβαρή η ευθύνη όλων εκείνων που, αντί να προετοιμάζουν το λαό για αντίσταση στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, συμμετέχουν στη διασπορά αυταπατών ή ακόμα χειρότερα με τις πράξεις τους δίνουν έμμεσα μηνύματα προθυμίας στον ιμπεριαλισμό ότι είμαστε διαθέσιμοι για παντός είδους διευκολύνσεις (π.χ. βάση της Σούδας). Ο ελληνικός λαός έχει δείξει από το παρελθόν πως μόνο διαθέσιμος δεν είναι...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ