Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Το ρώσικο κεφάλαιο ετοιμάζει το δικό του «πόλεμο»

Γράφει ο Β. Σάπινοφ, μέλος της ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ

Στο ερώτημα «τι αναγκάζει τους ιθύνοντες κύκλους της Ρωσίας να βαδίζουν στα ίχνη της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, να επαναλαμβάνουν, κυριολεκτικά, κάθε βήμα της αμερικανικής ηγεσίας, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη», προσπαθεί να απαντήσει με άρθρο του ο Β. Σάπινοφ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ).

Το στέλεχος του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ φέρνει στο άρθρο του αρκετά παραδείγματα που δείχνουν πως υπάρχουν πλέον ...πολλές αποδείξεις, που εμφανίστηκαν μονομιάς στις λίγες μέρες, που πέρασαν από την αιματηρή κατάληξη στο Μπεσλάν, πως οι οπαδοί του Πούτιν επαναλαμβάνουν τη στρατηγική της λύσης των προβλημάτων της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του Μπους. Είναι ολοφάνερο πως αναμένεται η λήψη κάτι παρόμοιου της θλιβερή γνωστής αμερικάνικης «Πατριωτικής πράξης», η οποία έδωσε στα αμερικανικά όργανα ασφαλείας σχεδόν απεριόριστα δικαιώματα για να κρυφακούν, να κατασκοπεύουν, να συλλαμβάνουν, να ανακρίνουν κλπ., τάχατες κατά της τρομοκρατίας και ταυτόχρονα κατά των πολιτών τους».

Ο Σάπινοφ αναφέρεται επίσης στην εθνικιστική έξαρση των τελευταίων ημερών, που διανθίζεται με προτάσεις απαγόρευσης εισόδου στη Μόσχα και στις άλλες ρωσικές μεγαλουπόλεις των πολιτών από τις αυτόνομες περιοχές και Δημοκρατίες της Ρωσίας, ή της εφαρμογής ποσοστιαίου εθνικού πλαφόν για τους μη Ρώσους, που μένουν στη Μόσχα, κατά τη λογική: «Η Ρωσία στους Ρώσους, η Μόσχα στους Μοσχοβίτες».

Αντιγραφή των μεγαλύτερων αδελφών;

Το στέλεχος του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ θέτει ως εξής το ζήτημα: «Προσανατολισμός προς τον εξωτερικό επεκτατισμό, καταστολή των εσωτερικών εχθρών, εθνικισμός. Τι προκάλεσε αυτήν την απότομη μετατόπιση της εξουσίας, που ακόμα πρόσφατα κρυβόταν πίσω από τη μάσκα της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων;»

Η εξήγηση που δίνει ο ίδιος έχει ως εξής: «Οπως φαίνεται, το ρώσικο κεφάλαιο προαισθάνεται την κοντινή έναρξη οικονομικής κρίσης, η οποία σφοδρά θα χτυπήσει τη σημερινή ψευτο-σταθερότητα. Και η καλύτερη διέξοδος από την κρίση πάντα ήταν η σοβαρή αύξηση των κρατικών δαπανών, και πρώτα απ' όλα, διά μέσου της εξαπόλυσης του πολέμου. Τον τρόπο αυτό, ακόμα από τη δεκαετία του '30, διατύπωσε θεωρητικά ο Τζ. Μ.Κέινς, σύμβουλος του Προέδρου Ρούζβελτ. Η οικονομική κατάπτωση οδήγησε στην εξουσία το φασισμό στη Γερμανία, καθώς κι έσπρωξε τον κόσμο στο πιο μεγάλο σε όλη την ιστορία πόλεμο. Και η κυβέρνηση του Τζ. Μπους αποφάσισε να σώσει την οικονομία της από την κρίση του 2001 στις ράγες του πολέμου, καταλαμβάνοντας πρώτα το Αφγανιστάν κι ύστερα το Ιράκ.

"Ο μικρός νικηφόρος πόλεμος" κατά της τρομοκρατίας, ίσως και στη ρώσικη αστική τάξη να φαίνεται ως η καλύτερη διέξοδος από τη δύσκολη κατάσταση. Ετοιμάζοντας την καταλήστευση του λαού με τη "δραχμοποίηση" των κοινωνικών προνομίων, με τη μεταρρύθμιση των δημοτικών και δημόσιων υπηρεσιών καθώς και με τ' άλλα "θαύματα" της "καινούριας κούρσας" της κυβέρνησης Πούτιν - Φραντκόφ, δε θα ήταν άσχημο να φυλαχτούν και "τα νώτα", διά μέσου της ενίσχυσης του κατασταλτικού μηχανισμού, της πίεσης της αντιτρομοκρατικής, ή καλύτερα να πούμε, της πολεμικής ψύχωσης. Και ήδη δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ακριβώς αυτό θα κάνει το ρώσικο κεφάλαιο και το κράτος του πολύ σύντομα, αντιγράφοντας τα βήματα των μεγαλύτερων αδελφών τους, της κυβέρνησης Τζ. Μπους», σημειώνει στο άρθρο του ο Β. Σάπινοφ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ