ΒΙΕΝΝΗ.--
Ασφυκτικά πιέζει η Ουάσιγκτον, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό τρόπο και μέσο, προκειμένου το συμβούλιο των διευθυντών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) να αποφασίσει ότι το Ιράν έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του, όσον αφορά στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Μια τέτοια απόφαση στην 3ήμερη συνεδρίαση του Συμβουλίου, που αρχίζει τη Δευτέρα, θα σηματοδοτούσε την παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την υιοθέτηση, στην καλύτερη περίπτωση, κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, ένα έργο που όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, ήδη, από την περίπτωση του Ιράκ.
Εντούτοις, μέχρι στιγμής, τα σχέδια της Ουάσιγκτον αντιμετωπίζουν ορισμένα εμπόδια. Χτες, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Μπόλτον, μετά από εντατικές συνομιλίες που είχε με τους εκπροσώπους των χωρών - μελών της «G8», για το ζήτημα, δήλωνε ότι «έχει επιτευχθεί κάποια γεφύρωση του χάσματος των απόψεών μας, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα προς συζήτηση». Οι εκπρόσωποι των Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας συμφωνούν με την Ουάσιγκτον ότι το Ιράν θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη συνεργασία, αλλά διαφωνούν στην προοπτική να διατυπωθεί άμεσα ένα τελεσίγραφο προς την Τεχεράνη, επιμένοντας ότι θα πρέπει να της δοθεί «άλλη μια ευκαιρία» μέχρι το Νοέμβρη.
Σαφέστερη θέση έχει λάβει η Ρωσία, η οποία ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Ιράν για την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος, που στοχεύει στην κάλυψη ενεργειακών αναγκών, όπως διατείνεται η Τεχεράνη. Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας, παρά τις έντονες πιέσεις και επικρίσεις που δέχτηκε από τον Μπόλτον, επέμεινε στη στάση του καθιστώντας σαφές ότι η Μόσχα «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς». Χωρίς να διατυπώσουν σαφή άποψη συμμετείχαν στις συζητήσεις οι εκπρόσωποι των υπολοίπων 3 μελών του «G8», των Ιταλίας, Καναδά, Ιαπωνίας.
Ο Μπόλτον δήλωσε κυνικά ότι θα εντείνει τις πιέσεις προς τα υπόλοιπα μέλη της ΔΕΑΕ και κυρίως προς τις Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία, μέχρι τη Δευτέρα, που αρχίζει η συνεδρίαση, αλλά και μετά τη λήξη της. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ιράν στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Αχμάντ Τζανατί, δήλωνε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη για συνεργασία αλλά «δεν πρόκειται να δεχτεί περιορισμούς και απαγορεύσεις όσον αφορά στην απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς».