Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
9ο έκτακτο Συνέδριο του ΚΚΡΟ

Στις 6 του Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα το 9ο έκτακτο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Το συνέδριο συγκλήθηκε με μοναδικό θέμα τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, κάτι που επιβάλλεται από τον ίδιο τον εκλογικό νόμο της χώρας.

Το συνέδριο αποφάσισε την κάθοδο στις εκλογές του εκλογικού συνδυασμού με τον τίτλο «ΚΚΡΟ» και με έμβλημα το σφυροδρέπανο. Κατέληξε επίσης στην ομοσπονδιακή λίστα των υποψηφίων του συνδυασμού, όσο και σε αυτή των μονοεδρικών περιφερειών. Η ομοσπονδιακή λίστα αποτελείται από την κεντρική και τις περιφερειακές λίστες. Στην κεντρική λίστα, όπου υπάρχουν 18 υποψήφιοι (που σίγουρα θα εκλεγούν), την πρώτη τριάδα καταλαμβάνουν οι Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Νικολάι Κοντρατιένκο, γερουσιαστής και πρώην κυβερνήτης της περιοχής του Κρασνταντάρσκ, γνωστός παράγοντας της πατριωτικής αντιπολίτευσης, επικεφαλής του κινήματος «Πατρίδα», και Νικολάι Χαριτόνοφ, αγροτιστής, επικεφαλής της Αγροτοβιομηχανικής Ενωσης. Ανάμεσα στους υποψηφίους της κεντρικής λίστας βρίσκονται ο Βίκτορ Τιούλκιν, συμπρόεδρος της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, όπως και οι δύο αντιπρόεδροι της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Β. Κουπτσόφ και Ι. Μέλνικοφ, καθώς επίσης η Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, κοσμοναύτης της ΕΣΣΔ, ο γνωστός νομπελίστας Ζόρες Αλφιόροφ και ο Γ. Κβιτσίνσκι, νυν πρέσβης της Ρωσίας στη Νορβηγία. Συνολικά από τα 18 μέλη της κεντρικής λίστας 7 είναι στελέχη του ΚΚΡΟ και 11 εκπρόσωποι σύμμαχων οργανώσεων.

Τα ρωσικά ΜΜΕ δίνουν, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη βαρύτητα στην εμφάνιση σε αυτήν την κεντρική εκλογική λίστα των Α. Κονταούροφ και Σ. Μουραβλιένκο, στελεχών της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρίας «Γιούκος», όπως και του Σ. Σεμίγκιν, επιχειρηματία, πρώην προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης (ΛΠΕΡ). Ο τελευταίος είχε κατηγορηθεί τη φετινή άνοιξη από τον Γκ. Ζιουγκάνοφ και άλλα στελέχη του ΚΚΡΟ για προσπάθεια εξαγοράς περιφερειακών κομματικών οργανώσεων του κόμματος με στόχο την αποδυνάμωση και διάσπαση του κόμματος, αλλά και ότι επιδίωκε τη χαλάρωση της κριτικής του κόμματος προς τον Πρόεδρο Πούτιν. Ο Σ. Σεμίγκιν δεν προτάθηκε από την ΚΕ του ΚΚΡΟ, αλλά από αντιπροσώπους. Οπως σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, με βάση τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας, η είσοδός του στην κεντρική εκλογική λίστα στη 18η θέση έγινε παρά την αντίθετη τοποθέτηση στο συνέδριο του Γκ. Ζιουγκάνοφ και άλλων στελεχών του κόμματος.

Το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ

Στο μεταξύ, το συνέδριο του ΚΚΡΟ ενέκρινε και τους υποψηφίους του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας-Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) που θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του ΚΚΡΟ. Συνολικά πρόκειται για 11 υποψηφίους, από τους οποίους σε εκλόγιμες θέσεις είναι οι 3, ενώ το ΚΚΡΟ θα υποστηρίξει υποψηφίους του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ και σε άλλες 10 μονοεδρικές περιφέρειες.

Σε δήλωσή του προς το «Ρ» ο Β. Τιούλκιν, συμπρόεδρος της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, σημείωσε τα εξής: «Αν και το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ δεν είναι πλήρως ικανοποιημένο από το πώς το ΚΚΡΟ υλοποιεί τη συμφωνία των δύο κομμάτων σ' ό,τι αφορά στο ζήτημα της κατανομής των εδρών, δε θα υποχωρήσει από αυτήν. Κι αυτό γιατί εκτιμά πως πρέπει να υπάρξει κοινή κάθοδος στις εκλογές. Αυτή η απόφασή μας στηρίζεται στην ανάγκη ενότητας στις σημερινές συνθήκες, στην ανάγκη της ίδιας της ενίσχυσης του κόμματός μας με τη χρησιμοποίηση και άλλων μορφών δράσης για την ανάπτυξη του εργατικού ταξικού κινήματος. Ενα άλλο συμπέρασμα που βγαίνει αφορά στις αριστερές και αριστερίστικες δυνάμεις, που πριν λίγο διάστημα μάς πρότειναν τη δημιουργία ενός άλλου, "αριστερότερου" μπλοκ. Τις τελευταίες μέρες είδαμε τον Ο. Σέιν (Κόμμα Εργασίας) να προσχωρεί στο Συνασπισμό του Σ. Γκλάζιεφ, που εκφράζει πολιτικά δεξιότερες από το ΚΚΡΟ θέσεις, την Σ. Ουμαλάτοβα ("Κόμμα Ειρήνης και Ενότητας") να συγκροτεί εκλογικό συνδυασμό "Υποστήριξης του Προέδρου Πούτιν", ενώ και τον Β. Ανπίλοφ (πρώην επικεφαλής της "Εργαζόμενης Ρωσίας"), σύμφωνα με δηλώσεις του, να είναι σε επαφή με τον Β. Ζιρινόφσκι για την κάθοδό του με τα ψηφοδέλτια του Φιλελευθερο-δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας. Η στάση τους δείχνει τη μεγάλη αστάθεια που έχουν αυτές οι μικροαστικές πολιτικές δυνάμεις. Στις σημερινές λοιπόν συνθήκες η απόφαση που πήρε το κόμμα μας για την κοινή κάθοδο με το ΚΚΡΟ είναι η καλύτερη δυνατή».

Εκλογές σε Ομσκ και Σβερντλόφσκ

Στις 7/9 πραγματοποιήθηκαν επίσης εκλογές για τη θέση του κυβερνήτη στις περιοχές του Ομσκ και του Σβερντλόφσκ. Στην περιοχή του Ομσκ ο Λεονίντ Μάεφσκι, βουλευτής του ΚΚΡΟ, συγκέντρωσε ποσοστό 27,9%, ενώ στην περιοχή του Σβερντλόφσκ ο Νιαζίπ Σαρβάροφ, γραμματέας στην περιοχή του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, συγκέντρωσε ποσοστό 5,3%. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η περιοχή του Σβερντλόφσκ θεωρείται αρκετά «δύσκολη» για τα ΚΚ της Ρωσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι και το ΚΚΡΟ, που δεν κατέβασε δικό του υποψήφιο, έχει στην περιοχή μόλις το μισό πανεθνικό ποσοστό (γύρω στο 10%) ενώ το ΚΕΚΡ είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές στην περιοχή ποσοστό 2,1%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ