Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αύριο η παναιγαιακή σύσκεψη για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Συμμετέχουν εκπρόσωποι μαζικών φορέων από όλα τα νησιά. Αγωνιστικός συντονισμός για διεκδίκηση ασφαλών, φτηνών, γρήγορων και απρόσκοπτων συγκοινωνιών

ICON

Με ιδιαίτερα μεγάλη εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών φορέων των νησιών του Αιγαίου, αλλά και με την αποφασιστικότητα όλων των κατοίκων των νησιών να διεκδικήσουν δυναμικά, φτηνές, ασφαλείς, γρήγορες και απρόσκοπτες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για όλους, θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, 12 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χίου, η παναιγαιακή σύσκεψη με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Στόχος είναι τη συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου διεκδίκησης, κόντρα στα συμφέροντα των ακτοπλόων εφοπλιστών, οι οποίοι, με τις πλάτες των κυβερνήσεων, τόσο της σημερινής της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, έχουν μετατρέψει το κοινωνικό αγαθό της ακτοπλοΐας σε εμπόρευμα, σε βάρος βέβαια των κατοίκων όλων των νησιών της χώρας. Πρώτο βήμα για τον αγωνιστικό συντονισμό, ο προσδιορισμός βδομάδας κινητοποιήσεων, με διαφορετικές μορφές δράσης σε κάθε νησί.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Γιώργος Αμπατζής, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ, επισήμανε τις επιπτώσεις που έχει σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας του κάθε νησιού η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων που επέφερε. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι η μεταφορά ενός κιβωτίου γάλατος στη Χίο, κοστίζει πέντε ευρώ και το κόστος αυτό μετακυλίεται φυσικά στους καταναλωτές. Ετσι, αλυσιδωτά οι νησιώτες πληρώνουν ιδιαίτερα πιο ακριβά τα τρόφιμα, τα οικοδομικά αγαθά, όλα τα είδη του εμπορίου, ενώ και ο κλάδος του τουρισμού βάλλεται σκληρά από την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές δεν άφησαν βέβαια ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που τους έδωσε η κυβέρνηση να κόψουν τις εκπτώσεις στους πολύτεκνους, στους φοιτητές, στα ΑμΕΑ, στους συνταξιούχους του ΝΑΤ, κάνοντας έτσι ουσιαστικά απρόσιτη την επικοινωνία των λαϊκών στρωμάτων των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι νησιώτες, τόνισε ο Γ. Αμπατζής, είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε δυναμικά δημόσιες, φτηνές και δωρεάν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με νέα και ασφαλή πλοία, έκπτωση κατά 50% των εισιτηρίων για όλες τις κοινωνικές ομάδες όπως ΑμΕΑ, συνταξιούχοι του ΝΑΤ κλπ., και μέτρα από την πολιτεία για τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να παρθούν πίσω οι νέες αυξήσεις(2021-12-30 00:00:00.0)
Νησιώτες και ναυτεργάτες θύματα της «απελευθέρωσης»(2014-05-22 00:00:00.0)
Διαρκής η επίθεση των εφοπλιστών(2009-08-12 00:00:00.0)
Στη δίνη της «απελευθέρωσης»(2006-08-11 00:00:00.0)
Να «ναυαγήσουν» τα σχέδια κυβέρνησης - εφοπλιστών(2005-03-29 00:00:00.0)
Ο αγώνας για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες συνεχίζεται(2004-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ