Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Πρόοδος ή «ασφάλεια»;

Το ερώτημα που συχνά τίθεται για τα μέτρα καταστολής (αυτοί τα ονομάζουν ασφάλεια) από τους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης (πράσινους και γαλάζιους), οι οποίοι ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις επιθυμίες του υπερατλαντικού άρχοντα είναι «τρόμος ή ασφάλεια;». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη από κάτι τέτοιο. Τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τρομοκρατικές ενέργειες, όπως φάνηκε και στην Αθήνα με τους Ολυμπιακούς. Γιατί άλλωστε; Να μας πουλήσουν προστασία θέλουν (με το αζημίωτο) και να την εφαρμόσουν σε βάρος του λαού επιθυμούν οι τοπάρχες τους. Δυο ακόμα γέφυρες διαβάσαμε, όπως αυτήν του Ρίου -Αντίρριου, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε με το νταβατζιλίκι που πληρώσαμε στο θείο Σαμ. Και δε θα είχαμε πάνω από τα κεφάλια μας τους ηλεκτρονικούς χαφιέδες. Αρα το ερώτημα είναι πρόοδος ή «ασφάλεια» και οι δυνάμεις του κεφαλαίου σαφώς επιλέγουν το δεύτερο.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Η διαφθορά καλά κρατεί

Αναφερόμαστε στις πολεοδομίες και στα εγκλήματα που συναινούν. Μια ιστορία γνωστή και χιλιοειπωμένη. Μόνο που αυτή τη φορά δεν είναι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις ή εκτιμήσεις, αλλά η αναφορά του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Εν αναμονή της βράβευσής τους από την Ακαδημία Αθηνών.

STOP στην Πετρόλα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΕ) απέρριψε το αίτημα της επέκτασης της Πετρόλα στην Ελευσίνα. Το ζήτημα είναι για πόσο. Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα αποφάσεων του ΣΕ, τα οποία ακυρώθηκαν στην πράξη με τις παρεμβάσεις υπουργών. Εν αναμονή.

...ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Περιβαλλοντική Ηθική

Μετά το πολύ καλό βιβλίο «Γη ένας μικρός και εύθραυστος πλανήτης» ο Α. Γεωργόπουλος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο από τις εκδόσεις «Gutenberg». Ενα βιβλίο 500 σελίδων με πολύ πλούσια βιβλιογραφία, το οποίο επιχειρεί να παρουσιάσει τις μέχρι τα σήμερα διατυπωμένες απόψεις στο πεδίο της περιβαλλοντικής ηθικής. Συνήθως η φιλοσοφία παρουσιάζει δυσκολίες στους μη μυημένους. Εχοντας αυτό κατά νου ο συγγραφέας γράφει με γλαφυρό τρόπο, ώστε η μελέτη του (προσοχή όχι ανάγνωση) να είναι πιο εύκολη για το μέσο αναγνώστη. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δυο μέρη. Στο πρώτο παρατίθενται οι υπάρχουσες ηθικές θεωρίες σε σχέση με το περιβάλλον και στο δεύτερο αναλύεται το θέμα των αξιών και οι επικρατέστερες στρατηγικές εκμάθησής τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ