Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
«Μνημείο προς αποφυγή» το βούλευμα

«Μνημείο προς αποφυγή» χαρακτήρισε το παραπεμπτικό βούλευμα η Τ. Χριστοδουλοπούλου, συνήγορος υπεράσπισης του Κ. Αγαπίου. Ανέφερε ότι το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν οι πέντε κατηγορούμενοι δεν περιγράφει συγκεκριμένες πράξεις, οι οποίες βαρύνουν τους κατηγορούμενους και πως όλοι είναι κατηγορούμενοι για όλα τα αδικήματα που αποδίδονται στον «ΕΛΑ», χωρίς να μπορούν να ελεγχθούν οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται. Απευθυνόμενη προς τους δικαστές είπε χαρακτηριστικά: «Βρισκόσαστε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση για το πώς θα δικάσετε με βάση αυτό το βούλευμα», για το οποίο λείπουν οι συγκεκριμένες κατηγορίες για συγκεκριμένα αδικήματα.

Η Τ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρθηκε στα ερωτήματα των δικαστών προς τους κατηγορούμενους και εντόπισε πολλές ερωτήσεις από την πλευρά της έδρας, οι οποίες, όπως τόνισε, δεν αποσκοπούσαν στην ανεύρεση της αλήθειας, αλλά στο να αποκλειστούν πιθανότητες αθώωσης. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις φρονηματικού τύπου ερωτήσεις των δικαστών, τις οποίες χαρακτήρισε «ατόπημα».

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα αρχεία της Στάζι, είπε ότι για μια δεκαετία η δικαιοσύνη δεν τόλμησε να τα ακουμπήσει και ήταν ανενεργά, αλλά τελικά εισχώρησαν στη δικογραφία. «Ενα εισαγγελικό χέρι, είπε, τα έβαλε στα αναγνωστέα έγγραφα», με άκομψο τρόπο σαν να επρόκειτο για «διαδικασίες στρατοδικείου».

Οσον αφορά το ρόλο της Σ. Κυριακίδου η συνήγορος υπεράσπισης είπε ότι είναι ο «αδύναμος κρίκος» της υπόθεσης του ΕΛΑ και η κατάθεσή της ήταν προϊόν συναλλαγής με τις διωκτικές αρχές. Αλλά κάτω και από αυτές τις συνθήκες η μαρτυρία της Κυριακίδου, πρόσθεσε, δεν εισέφερε τίποτα τόσο για την ενοχή του Κ. Αγαπίου (εξέφρασε αμφιβολία ως προς την αναγνώρισή του), όσο και για το αν ο «ΕΛΑ» διαλύθηκε μετά το 1995.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ