Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΑΙΓΑΙΑΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο αγώνας για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες συνεχίζεται

Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζεται η μεγάλη συγκέντρωση της 16ης Δεκέμβρη στον Πειραιά

Από την προηγούμενη μεγάλη συντονισμένη κινητοποίηση στα νησιά

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Από την προηγούμενη μεγάλη συντονισμένη κινητοποίηση στα νησιά
Με ορμή και αποφασιστικότητα, νησιωτικοί μαζικοί φορείς, τοπικές συντονιστικές επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί στα νησιά, ναυτεργατικά σωματεία και παροικιακές οργανώσεις του λεκανοπεδίου της Αττικής, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής, δίνουν τη μάχη για την προετοιμασία του επόμενου μεγάλου σταθμού του αγώνα για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που να εξυπηρετούν τις εργατικές, λαϊκές ανάγκες. Για τη συγκέντρωση της 16ης Δεκέμβρη στις 5.30 το απόγευμα στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά, την οποία θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Τη μέρα αυτή, κάτοικοι των νησιών, οι νησιώτες του Λεκανοπεδίου, ναυτεργάτες, ναυτιλιακοί υπάλληλοι θα ενώσουν τα αγωνιστικά τους πυρά ενάντια στην αντιλαϊκή, φιλοεφοπλιστική πολιτική κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που, στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εφοπλιστών για την παραπέρα αύξηση των κερδών τους, έχουν «αποστεώσει» τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από κάθε κοινωνικό ρόλο και τις έχουν μετατρέψει σε εφοπλιστικό τσιφλίκι.

Νησιώτες, ναυτεργάτες, καταδικάζοντας την πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τον Κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το νόμο 2932, που με την εφαρμογή τους όξυναν τα ήδη σοβαρά προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, καταθέτουν το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο. Διαδηλώνουν και απαιτούν: Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων με φτηνά εισιτήρια, με εξασφάλιση της δουλιάς των ναυτεργατών και βελτίωση των δικαιωμάτων τους. Απρόσκοπτη τακτική σύνδεση - χειμώνα, καλοκαίρι - των νησιών, με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους. Τη μείωση του υψηλού ναύλου μεταφοράς επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων κατά 50%. Χωρίς αυτό το κόστος να μετακυληθεί μέσω επιδοτήσεων ή άλλων τρόπων στον κρατικό προϋπολογισμό. Τη στήριξη όλων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, με τη διατήρηση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων, που απορρέουν από τη θέση τους, σε αυτούς και τις οικογένειές τους (συνταξιούχοι ΝΑΤ, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ και φοιτητές). Βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Στα πλαίσια των προετοιμασιών, στα νησιά έχουν ξεκινήσει εξορμήσεις, περιοδείες σε χωριά, στα λιμάνια, σε εργασιακούς χώρους και συσκέψεις φορέων, αλλά και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ανακοίνωση που έχει εκδώσει η Παναιγαιακή, ήδη, έχει φτάσει στα χέρια των νησιωτών, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσει στα νησιά και η αφίσα που έχει τυπώσει. Επίσης, σχετικές ανακοινώσεις και καλέσματα αναμένεται να εκδοθούν και από τις παροικιακές οργανώσεις.

Στην ανακοίνωσή της, η Παναιγαιακή καταθέτει το διεκδικητικό πλαίσιο, χαιρετίζει τις πρωτόγνωρες, όπως τις χαρακτηρίζει, σε παλμό και όγκο κινητοποιήσεις που έγιναν στα νησιά στις 24 Νοέμβρη και τονίζει: «Οι κινητοποιήσεις, η ενότητα πάνω στα αιτήματά μας και ο συντονισμένος χαρακτήρας τους αποτελούν σημαντική κατάκτηση». Επισημαίνει ότι «η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των νησιωτών και των ναυτεργατών κλιμακώνεται με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που απαιτεί την πλήρη εφαρμογή της απελευθέρωσης της τιμής των εισιτηρίων, της συχνότητας των δρομολογίων, της ηλικίας των πλοίων και το διωγμό των ναυτεργατών» και, απευθυνόμενη σε όλους τους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα, στους νησιώτες που κατοικούν στην Αττική και στους συλλόγους τους, τους καλεί να δώσουν μαζικά το «παρών» τους στη συγκέντρωση και, ταυτόχρονα, «να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός διεκδικητικού κινήματος, στη βάση του πλαισίου των αιτημάτων της Παναιγαιακής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μοναδική διέξοδος ο αγώνας(2005-08-05 00:00:00.0)
Νέος παννησιωτικός ξεσηκωμός(2005-05-19 00:00:00.0)
Καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση(2005-02-24 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση ανακοίνωσε η Παναιγαιακή Επιτροπή(2004-11-26 00:00:00.0)
Να πάψουν οι συγκοινωνίες να είναι εμπόρευμα και πηγή πλούτου(2004-11-26 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για τον παννησιωτικό ξεσηκωμό(2004-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ