Κυριακή 27 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
5η ΘΕΡΙΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
Μετανάστευση, εξορία, προσφυγιά

«Actors Touring Company» από την Αγγλία στην περσινή Θερινή Ακαδημία
«Actors Touring Company» από την Αγγλία στην περσινή Θερινή Ακαδημία
«Νομάδες, Εξόριστοι, Πρόσφυγες», είναι το θέμα της 5ης Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου, που οργανώνει το Εθνικό Θέατρο και της οποίας οι εργασίες ξεκίνησαν χτες και θα διαρκέσουν μέχρι τις 11 Ιουλίου, στην Αλεξανδρούπολη και στο Σουφλί.

Οι δραστηριότητες, καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές, του Εθνικού Θεάτρου αποβλέπουν στη δημιουργία ενός δικτύου με θεατρικούς και άλλους πολιτιστικούς φορείς από διάφορες χώρες, που θα αναπτύσσει το θεατρικό διάλογο ανάμεσα σε ανθρώπους της Τέχνης, Ελληνες και ξένους, ενώ θα προάγει τη θεατρική παιδεία. Η Θερινή Ακαδημία Θεάτρου ανταποκρίνεται έτσι στο αίτημα για γόνιμο διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικούς θεατρικούς πολιτισμούς και ανθρώπους, συνδυάζοντας την παιδαγωγική δραστηριότητα με τη θεατρική αναζήτηση, το θέατρο με τις άλλες τέχνες, τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία με καλλιτεχνικές προτάσεις από το εξωτερικό.

Η Θερινή Ακαδημία Θεάτρου, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο μακριά από την Αθήνα σε σημαντικές ιστορικά και πολιτιστικά περιοχές του ελλαδικού χώρου, είναι καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, με σκοπό να ενισχύσει τη θεατρική παιδεία, να διευρύνει τους ορίζοντες της θεατρικής γνώσης και επικοινωνίας, να δραστηριοποιήσει σπουδαστές δραματικών σχολών, νέους καλλιτέχνες, δημιουργούς και επιστήμονες από την Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου.

Εξι εργαστήρια με διάρκεια δυο βδομάδες το καθένα, δύο masterclasses, μία έκθεση, ένα συμπόσιο και κινηματογραφικές προβολές θα προσεγγίσουν το επίκαιρο αυτό θέμα της Πέμπτης Θερινής Ακαδημίας, από διάφορες σκοπιές και θα αναδείξουν μερικές κύριες όψεις του. Η σημερινή κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική πραγματικότητα της Ευρώπης επηρεάζεται καθοριστικά από τις μετακινήσεις πληθυσμών και κοινωνικών ομάδων. Υπάρχουν προβλήματα εγκατάστασης, προσαρμογής και ένταξης των ανθρώπων, που άφησαν τον τόπο καταγωγής και το γλωσσικό περιβάλλον τους για να εγκατασταθούν σε μια ξένη χώρα, σε αναζήτηση εργασίας, ασφάλειας, καλύτερων συνθηκών ζωής.

Με τη μετανάστευση, την εξορία, την προσφυγιά, δεν ασχολούνται σήμερα σε συστηματική βάση μόνον οι κοινωνιολόγοι, οι ανθρωπολόγοι, οι ιστορικοί, οι πολιτικοί αναλυτές, αλλά και οι άνθρωποι του θεάτρου. Από τις κοινωνικές αυτές εμπειρίες, το θέατρο αντλεί υλικό, δουλεύοντας με βιογραφίες και μαρτυρίες, με εικόνες και άλλα ντοκουμέντα. Το θέατρο θέλει να φωτίσει τις ανθρώπινες συμπεριφορές μέσα στους δύσκολους όρους ζωής, στους καινούριους τόπους, στους διαφορετικούς πολιτισμούς.

Το θέατρο ανοίγει διάλογο με τα ίδια τα πρόσωπα που έζησαν σαν μετανάστες, εξόριστοι ή πρόσφυγες, επιχειρώντας να συνδέσει το αυθεντικό βίωμά τους με τη δική του σκηνική πράξη και καλλιτεχνική πρακτική. Οι δραστηριότητες της Θερινής Ακαδημίας, καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές, καθώς και οι παρουσιάσεις οργανώνονται στο πλαίσιο ενός σταθερού πλέον δικτύου με ευρωπαϊκά θέατρα και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, στα οποία οι θεατρικές σπουδές κατέχουν ιδιαίτερη θέση, καθώς και με σημαντικούς φορείς, όπως η European Theatre Convention. Καλλιτεχνική υπεύθυνη της Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου είναι η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου.

Εργαστήρια θα πραγματοποιήσουν Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα: Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με τίτλο «Ασκηση Αφήγησης». Ο σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Πέτρος Σεβαστίκογλου με τίτλο «Μετανάστες. Οι προπομποί των μεταμορφώσεων». Ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης με τίτλο «Ημερολόγια Καταστρώματος». Ο Ούγγρος σκηνοθέτης Attila Rethly με τίτλο «Εξόριστοι». Ο Γερμανός σκηνοθέτης Κριστόφ Νελ και η ψυχαναλύτρια Μαρτίνα Γιόχεμ με τίτλο «Δουλεύοντας με το κοινωνικό όνειρο... Μια πόρτα ανοίγει προς ένα χώρο δυνατοτήτων». Η Γερμανίδα περφόρμερ και σκηνοθέτρια Νικόλα Νορντ και ο θεατρολόγος και σκηνοθέτης Αλεξάντερ Καρσνία με τίτλο «Διάλογοι εξορίστων». Masterclass θα πραγματοποιήσουν ο συγγραφέας και μεταφραστής Πέτρος Μάρκαρης και η Τουρκάλα συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτρια Εμινέ Σεβγκί Οζνταμάρ.

Το Συμπόσιο προγραμματίζεται με τη συμμετοχή της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ, πρύτανη, προέδρου του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, της Χρυσάνθης Σωτηροπούλου, επίκουρης καθηγήτριας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας, του Γιώργου Πεφάνη, λέκτορα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθηνών και του Σάββα Κυριακίδη, θεατρολόγου, καλλιτεχνικού συνεργάτη του Εθνικού Θεάτρου.

Το φετινό διεθνές πρόγραμμα περιλαμβάνει μία έκθεση με ζωγραφικά έργα, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, βίντεο και φωτογραφία, που θα συμπληρώνει και θα ενισχύει τη θεματική της Ακαδημίας. Η έκθεση, που επιμελείται η Ελένη Βαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί στη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία. Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Νίκη Καναγκίνη, Βλάσης Κανιάρης, Αντώνης Ντόνεφ, Κώστας Ορδόλης, Χρύσα Ρωμανού, Βουβούλα Σκούρα, Γιάννης Ψυχοπαίδης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ