Κυριακή 20 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Εφοδος στην τσέπη των επιβατών

Από παλιότερη διαμαρτυρία των κατοίκων της Χίου για τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων
Από παλιότερη διαμαρτυρία των κατοίκων της Χίου για τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων
Τα «όργανα άρχισαν» πολύ πιο γρήγορα, απ' ό,τι περιμέναμε. Η νέα βάρβαρη επίθεση σε βάρος του πενιχρού εργατικού εισοδήματος, για την οποία είχαν προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, βρίσκεται, κυριολεκτικά, από την επομένη των ευρωεκλογών σε πλήρη εξέλιξη. Τη σημαία της εφόδου ύψωσαν πρώτοι οι εφοπλιστές. Εκμεταλλευόμενοι τη θερινή περίοδο, τα «μπάνια του λαού» και πλήρως αποθρασυμένοι από την εφοπλιστόδουλη πολιτική και της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και τον κανονισμό 3577 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ...«ελεύθερες» ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ετοιμάζονται από την 1η Ιούλη να επιβάλουν νέες αυξήσεις από 10% έως 15% στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών πλοίων και στα ναύλα των οχημάτων! Ποσοστά, που έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις κατά 60%, που έχουν γίνει στα εισιτήρια και τα ναύλα των οχημάτων τα δύο τελευταία χρόνια, με απανωτές αποφάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ!

Αυτό πρακτικά σημαίνει, όχι μόνον ότι η ανάγκη κάθε εργατικής, λαϊκής οικογένειας για μια μικρή καλοκαιρινή ανάσα σε ένα από τα όμορφα νησιά της χώρας μας μετατρέπεται σε «άπιαστο όνειρο», αλλά και ότι η ζωή των νησιωτών θα γίνει ακόμα χειρότερη. Από τα πανάκριβα ναύλα θα προκύψουν νέες αλυσιδωτές αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης στα νησιά.

Τα στοιχεία βοούν ότι το «πράμα» ήταν προαποφασισμένο και «μαγειρεμένο» μεταξύ εφοπλιστών και κυβέρνησης πριν από τις ευρωεκλογές. Η έκτακτη γενική συνέλευση της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, όπου αποφασίστηκε η αύξηση των εισιτηρίων, έγινε στις 10 Ιούνη. Ωστόσο, δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση. Τηρήθηκε σιγή ιχθύος, τόσο από τους εφοπλιστές, όσο και από την κυβέρνηση. Ομως, από τις 14 Ιούνη και αφού η ΝΔ έχει αποσπάσει το γνωστό αποτέλεσμα του 43%, εφοπλιστές και κυβέρνηση έβαλαν μπρος στα σχέδιά τους. Οσον αφορά στις προχτεσινές ...«κραυγές» του υπουργού Μ. Κεφαλογιάννη περί «επιβολής κυρώσεων» σε περίπτωση που οι εφοπλιστές προχωρήσουν μονομερώς στην επιβολή των αυξήσεων, αυτές έγιναν απλώς για «λαϊκή κατανάλωση».

Και, βέβαια, τα εισιτήρια αποτελούν μόνον ένα μέρος των όσων ετοιμάζονται σε βάρος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, που είναι ναυτολογημένοι στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Το θέμα είναι ξεκάθαρο. Δεν μπορεί μια χούφτα εφοπλιστές να λυμαίνονται τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που, εκτός των άλλων, αφορούν και στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Δεν είναι μοιραίο μια χούφτα παράσιτα να θησαυρίζουν σε βάρος του εργαζόμενου λαού. Η λύση υπάρχει: Για να σταματήσει η ταλαιπωρία των επιβατών, των ναυτεργατών και των νησιωτών, ο μόνος δρόμος είναι να προτάξουν το κοινό τους αγωνιστικό μέτωπο, που θα αποκρούσει την έφοδο κυβέρνησης - εφοπλιστών, ενώ στην προμετωπίδα του θα γράφει δημόσιος Εθνικός Οργανισμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα αγώνα στους νησιώτες για τα πανάκριβα εισιτήρια(2022-04-27 00:00:00.0)
«Μπουκώνουν» τους εφοπλιστές με επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ(2008-08-19 00:00:00.0)
Τα εφοπλιστικά συμφέροντα...(2006-07-16 00:00:00.0)
Από σήμερα 10% πιο ακριβά(2004-07-01 00:00:00.0)
Οι αυξήσεις στα εισιτήρια πλήττουν τους νησιώτες(2003-07-04 00:00:00.0)
Πιο πολλά κι απ' όσα ζήτησαν(2000-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ