Κυριακή 5 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Πιο πολλά κι απ' όσα ζήτησαν

Τους δίνει και τα ...ρέστα. Ναι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πριν ακόμα κλείσουν οι τάφοι των 80 νεκρών του τραγικού ναυαγίου του σαπιοκάραβου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» και ενώ οι νησιώτες βρίσκονται στο πόδι με σύνθημά τους: «Φονιάδες, ληστές, εφοπλιστές», προωθεί την αύξηση του ναυλολογίου, δηλαδή των εισιτηρίων των επιβατών, κατά 10%! Χωρίς ντροπή, καλεί τις οικογένειες των 80 θυμάτων, τους νησιώτες, συνολικά τους εργαζόμενους, να χρυσοπληρώσουν από πάνω αυτούς, που, υποβαθμίζοντας τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, βούτηξαν το πανελλήνιο στο πένθος, αυτούς που ξεκλήρισαν τις οικογένειές τους, αυτούς που φαίνονται καθ' όλα έτοιμοι να διαπράξουν και νέο έγκλημα, αν χρειάζεται, για να γεμίσουν περισσότερο τα χρηματοκιβώτιά τους. Το πλέον εξωφρενικό είναι ότι η κυβέρνηση δίνει στους εφοπλιστές και περισσότερα από όσα ζήτησαν, καθώς η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας είχε διατυπώσει την απαίτηση για αύξηση των ναύλων κατά 9%!

Η απόφαση για την αύξηση των εισιτηρίων πάρθηκε την περασμένη Δευτέρα, 30 Οκτώβρη, από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΓΕΑΣ). Τρεις μέρες πριν τη συνεδρίαση της ΓΕΑΣ, δηλαδή στις 27 Οκτώβρη, νησιώτες, ναυτεργάτες και συγγενείς των 80 θυμάτων, με μια μαζική κινητοποίηση, απαίτησαν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ασφαλείς, προς «όφελος του λαού και όχι των εφοπλιστών», όπως βροντοφώναζαν, όμως η απάντηση, που πήραν από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή, ήταν η εντολή του να κλείσουν τις πόρτες του υπουργείου! Και όμως, ο υπουργός δε θα διστάσει να βάλει την υπογραφή του φαρδιά πλατιά κάτω από την εξωφρενική απόφαση της ΓΕΑΣ για νέα αύξηση των υπερκερδών των ακτοπλόων εφοπλιστών.


Η πρόκληση να ικανοποιηθεί, και μάλιστα με το ...παραπάνω, το αίτημα των ακτοπλόων εφοπλιστών για την αύξηση των εισιτηρίων, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν προστεθεί ότι η αύξηση που είδαν οι εργαζόμενοι στους μισθούς και στις συντάξεις ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 2,5%, ενώ ο κυβερνητικός προϋπολογισμός για το 2001, που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς ύψους 2,2%! Ομως, δεν είναι μόνο αυτό το 10%. Η κυβέρνηση, ως γνωστόν, έχει ήδη θεσμοθετήσει την καθιερωμένη αύξηση, επίσης 10%, στο θερινό ναυλολόγιο, που τίθεται αυτόματα σε ισχύ κάθε Μάρτη, δηλαδή με την έναρξη της θερινής περιόδου!

Η απόφαση της ΓΕΑΣ έρχεται, ταυτόχρονα, να σκιαγραφήσει το μέλλον των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και να καταστήσει τουλάχιστον γελοία τη δήλωση, στην οποία προέβη την ίδια μέρα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, για να εκθειάσει την «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών το 2002, λέγοντας ότι: «Ο ελεύθερος ανταγωνισμός (σ.σ. στην ακτοπλοΐα) ο υγιής ανταγωνισμός, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών των εισιτηρίων και σε ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στα πλοία»! Η νέα αύξηση στα ναύλα έρχεται μία ανάσα πριν την πλήρη απελευθέρωση της τιμής τους, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε λίγες μέρες στη Βουλή για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας. Δηλαδή, η κυβέρνηση πριν να μετατρέψει τα αρχιπελάγη της χώρας σε ξέφραγο αμπέλι, εφαρμόζοντας πλήρως το διαλυτικό Κοινοτικό Κανονισμό 3577/92 που αίρει το καμποτάζ (στο όνομα του οποίου αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο), σπεύδει να καθορίσει ένα μίνιμουμ στις τιμές των εισιτηρίων, πάνω στο οποίο θα μπορούν να ...«κτίσουν» οι εφοπλιστές.


Οι εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, το ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ», τα όσα προετοιμάζει η κυβέρνηση, με την εφαρμογή του Κανονισμού 3577, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Προειδοποιούν ότι οι επιβάτες, συνολικά οι εργαζόμενοι, θα πληρώσουν πολύ ακριβά ...την «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας, δηλαδή την ανεξέλεγκτη δράση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Το αίτημα για τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που διεκδικούν αγωνιστικά ολοένα και περισσότεροι μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, αποτελεί πλέον «ζήτημα ζωής». Τον τρόπο για να ικανοποιηθεί τον έδειξαν οι ναυτεργάτες, οι νησιώτες και οι συγγενείς των 80 νεκρών, που, στις 27 Οκτώβρη, ξεχύθηκαν στους δρόμους του Πειραιά, υψώνοντας τη σημαία του αγώνα και δίνοντας υπόσχεση: «Τούτο το ναυάγιο δε θα ξεχαστεί», «Τούτο το ναυάγιο μαζί του θα σας πάρει».


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ